După publicarea „Notei de sarcini” pe pagina organizației, prin care toți șefii erau obligați să verifice RCA, ITP și să inspecteze autoturismele subalternilor, ca răzbunare pentru că un agent de ordine publică l-a oprit și sancționat contravențional pe șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Mehedinți, cms. șef de poliție Cîrcei Marian, împuternicit pe funcția de inspector-șef, lansează o campanie de hărțuire și intimidare, cu scopul evident de a ne reduce la tăcere pentru a nu mai vorbi despre gafele și abuzurile practicate.

Astfel, în amintirea vremurilor de mult apuse, domnul Cîrcei a declanșat ample verificări pentru a afla cine a îndrăznit să ne pună la dispoziție fițuica intitulată „Notă de sarcini”, care are caracter nesecret și este înregistrată oficial. Mai mulți ofițeri au fost angrenați în această „vânătoare de vrăjitoare”, cu promisiunea că vor fi „recompensați”.

Noi chiar credeam că, după ce va ajunge în fața unei oglinzi, domnul Cîrcei va reflecta asupra dispozițiilor ilegale ordonate șefilor din subordine și va reveni asupra notei de sarcini. Orice verificare a bazelor de date operative trebuie să se realizeze în cadrul legal. Șefii altor structuri decât cele rutiere nu sunt desemnați „polițiști rutieri”, nu au atribuții de verificare a RCA/ITP și, în niciun caz, nu pot realiza aceste verificări dacă polițistul nu este oprit în timpul conducerii autoturismului pe drumurile publice.

Executarea acestor sarcini se poate realiza doar în baza art. 2, art. 4, art. 35 alin. 2, alin. 4 din OUG 195/2002 și art. 182 din HG 1391/2006 și doar de către un polițist rutier, ceea ce nu are cum să fie cazul în privința șefului serviciului administrativ, financiar, resurse umane, criminalistic sau al oricărei alte structuri, în afara celor rutiere.

Iar în loc să aloce atât de multe resurse umane și, implicit, resurse financiare pentru activități care frizează penibilul, îi sugerăm domnului Cîrcei să se aplece mai degrabă asupra obligațiilor care se află exclusiv în sarcina lui. De exemplu, să actualizeze Regulamentul de Ordine Interioară în conformitate cu art. 7 din Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 970/12.10.2023.

Avem însă un dubiu cu privire la obiectivitatea și verticalitatea împuternicitului inspector-șef, atâta timp cât dubla măsură și discriminarea reprezintă practici pe care le-a promovat de când a fost numit în funcție. De exemplu, domnul Cîrcei a sancționat disciplinar doi agenți de poliție rutieră pentru că nu aveau cascheta pe cap, într-un spațiu unde se afla și șeful serviciului rutier, care, la rândul său, nu avea cascheta pe cap. Pentru această faptă „abominabilă” a celor doi colegi, Cîrcei le-a tăiat din salariu 10%. Șansa lor a venit din partea colegilor de la resurse umane/juridic din cadrul IGPR, care au infirmat sancțiunea în urma contestației pe care am formulat-o în numele lor.

Așadar, așteptăm cu mare interes să aflăm ce sancțiuni îi va aplica șefului său, cms. șef Mihai Titu Valentin (zis „MTV”), pentru circul pe care l-a făcut în plină stradă și apelul la 112 pe care l-a efectuat pentru a-l calomnia pe agentul care l-a oprit, acuzându-l că este beat și drogat. (n.r. în urma testării agentului cu pricina, rezultatul a fost negativ.) Noi apreciem că un astfel de comportament este mult mai grav decât faptul că agenții nu aveau cascheta pe cap. Iar dacă, pentru fapta agenților, Cîrcei le-a aplicat sancțiunea diminuării salariale, în cazul șefului „MTV”, sancțiunea ar trebui să fie cel puțin de două ori mai severă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Metode securiste aplicate de șeful IPJ Mehedinți

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.