Mașinile polițiștilor vandalizate chiar în fața sediului poliției

De foarte multe ori am atras atenția asupra faptului că meseria de polițist implică o serie de riscuri cu privire la  integritatea  fizică.Polițiști aflați  în exercitarea atribuțiilor de serviciu au fost  înjurați, bătuți și uneori și-au  pierdut viața. Există o senzație că Poliția Română a ajuns la cheremul infractorilor, că anumite prevederi legislative în vigoare sunt folosite exclusiv în favoarea delicvenților. Legea în principiu ar trebui să îi apere pe polițiști în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, dar din păcate s-au înmulțit cazurile în care polițiști înarmați au fost bătuți bestial de delicvenți.  De data aceasta, bunurile aflate în posesia polițiștilor sunt distruse sau vandalizate.

După ce în urmă cu  3 luni de zile, un coleg de la rutieră din orașul Calafat, jud. Dolj și-a găsit mașina vandalizată în fața casei, astăzi vorbim de cel mai recent caz petrecut chiar în fața Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, unde un autoturism aflat în parcare, aparținând unui polițist de la Serviciul Rutier, aflat în serviciu,  a fost zgâriat cu un obiect ascuțit de jur împrejur, cât și pe capota mașinii. Colegul a găsit autoturismul proprietate personală, vandalizat, mai mult ca sigur de către un contravenient „nemulțumit„ de interacțiunea pe care a avut-o cu colegul nostru. Și atunci venim si ne intrebam : „Este polițistul si familia acestuia în siguranță? Care este protecția oferita de instituție? Mai are rost sa ne facem datoria, conform jurământului depus, dacă nimeni nu se gandește la noi?„

Deși art. 40 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului prevede că ”polițistul și membrii familiei sale au dreptul la protecție din partea structurilor specializate ale statului față de amenințările sau violențele la care ar putea fi supuși ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea”  nu s-a aplicat niciodată această prevedere, polițiștii  fiind supuși  zilnic unor riscuri incomensurabile. Mai mult decât atât, prin salarizarea precară, subfinanțarea structurilor teritoriale, lipsa dotarii,  guvernanții și implicit factorul decizional de la nivelul aparatului central din MAI, aleg să arate ce înseamna „polițistul de rând„ pentru ei.

Pe această cale tragem un semnal de alarmă și solicităm atât Ministerului Afacerilor Interne, cât și conducerii IPJ Dolj, să ia toate măsurile necesare pentru protecția polițiștilor, prin măsuri clare, astfel încât cei care sunt planificați în schimbul doi serviciu, să poată parca autoturismele în curtea instituției, pentru a evita eventuale situații nedorite.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Mașinile polițiștilor vandalizate chiar în fața sediului poliției

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută