„Maimutoiule”, i-a spus avocatul polițistului

Chiar dacă atenția asupra problemelor polițiștilor apare doar în cazul unei tragedii, este datoria noastră să scoatem în spațiul public incidentele uzuale cu care se confruntă polițiștii, care sunt lăsați la voia sorții de către preaînstelații care conduc instituția Poliției Române. Zi de zi, polițiștii de ordine publică și cei de la structurile rutiere au parte de incidente în care sunt nevoiți să gestioneze situații conflictuale generate de simpla aplicare a legii.

De la explicații ridicole și tembeliste ale cetățenilor, de genul: „fă-mi dovada că ești polițist”, „unde scrie că poți să mă oprești”, „cu ce drept îmi ceri actul de identitate” sau tâmpeniile obișnuite cu „ordinul de serviciu”,  „ordin de delegare”, „foaia de parcurs” etc. În acest caz, din nefericire, avem de-a face cu un ditamai avocat care nu se deosebește cu nimic de comportamentele celorlalți protagoniști ai unor scene hilare. El, este „abuzat” de poliție pentru că primește amendă pentru că nu a avut cuplată centura de siguranță și se „protejează” cu telefonul în fața acestor “atrocități” ale colegilor rutieri.

Scena se întâmplă în Craiova, iar imaginile au fost filmate pentru protecția polițiștilor asupra cărora s-au încercat diverse forme de intimidare. Mai mult, după ce colegii noștri acționează în cel mai profesionist fel cu putință, avocatul le cere să își scrie el mențiunile în procesul verbal pentru că așa știe el că prevede legea. Apoi, dacă vede că nu țin tertipurile acestea și scandalul provocat de el nu îl scapă de amendă, își dă arama pe față și recurge la limbajul care îi este probabil obișnuit, și se adresează polițiștilor cu apelative de genul „bă”, „mă” și chiar îi șoptește unuia dintre ei, fără să știe că este filmat, că este un „maimuțoi”.

Toate aceste incidente, deteriorează autoritatea polițistului și implicit îl determină să nu își mai facă treaba în mod profesionist. Suntem de acord că aceste metehne sunt moștenite de pe vremea comunismului, unde păturile sociale erau foarte bine delimitate, iar polițiștii preferau mai degraba „șoferii de dacii” pentru a da amenzi decât să se dueleze cu vreun „important”. Acum însă, tinerii vin din urmă și trebuie încurajați să aplice legea întocmai, indiferent că e vorba despre un țăran de la sat, un avocat sau vreun demnitar. Ne întrebăm însă, cum pot să facă asta în condițiile în care, inclusiv instanța, uneori, încalcă prezumția de legalitate a celor stabilite de polițist, și îi cere să facă dovada că șoferul nu a avut cuplată dcentura de siguranță.

Să îi fie rușine acestui avocat, pentru modul în care înțelege să se folosească de calitatea sa pentru a scăpa de o banală amendă la centură. Iar dacă într-adevăr nu știe, îi spunem noi că obiecțiunile la procesul verbal se consemnează de agentul constatator și nu de contravenient. Nu trebuie să ne creadă pe cuvânt, trebuie doar să citească prevederile art. 16 alin. 7 din OG 2/2001 „În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica “Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: „Maimutoiule”, i-a spus avocatul polițistului

Distribuie

6 răspunsuri

  1. Unde este dreptul la replica? Din pacate asa apar abuzurile din partea celor care cred ca daca poarta o uniforma albastra sunt protejati si pot jigni daca au chef. De ce nu sunt precizate numele acelor agenti rutieri? Oare pentru ca mai au reclamatii la dosar? Daca au filmat vreau sa vad intreaga filmare,nu doar o parte aceea in care respectivul participant la trafic este sa spunem irascibil. Astea nu sunt dovezi clare ci doar franturi,vreau sa vad si parteade inceput cu buna ziua …..bla bla bla. Nu cred ca amenda a fost cauza si altceva. Ar trebui sa va informati si in randul colegilor d-voastra de caracterul si conduita acelor politisti . Dumnezeu sa il ierte pe colegul D-voastra ,dar…dar…dar sa nu ajungeti in situatia in care va trebui sa va recunoasteti abuzurile sau sa dati socoteala pentru acestea. Nu alimentati gratuit cu exemple doar de o parte a taberei ,am vazut si instigari iar apoi se aparau sub uniforma si /sua filmau doar cand situatia devenea deranjanta.Publicati si dreptul la replica pentru ca asa este corect.Nu cred ca cineva sare aiurea doar pentru o amenda…..

    1. Aceasta este intreaga filmarea pe care o detinem. Daca exista orice alta varianta sau perspectiva a unei alte filmari, va rugam sa ne-o trimiteti pentru a o posta.

  2. Dacă era un PARTICIPANT LA TRAFIC, corect și onest așa cum afirmați duduie ANGELA , nu ar fi avut motiv să devină irascibil. Și atunci de ce atâta agitație din partea dvs. Nu cumva ȚINEȚI CU URSU ?

  3. As vrea totusi sa vad inregistrarea de la inceputul discutiei,nu la intocmirea raportului cu mentiuni. E clar ca nu exista, si din aceasta inregistrare reiese ca respectiva persoana a fost efectiv provocata sa raspunda la jignirile si atacurile la persoana de catre cei doi in uniforma. Nu cred ca datoria lor este sa ameninte cu amenzi si sa aduca prejudicii de imagine unui participant la trafic. Datoria lui e sa vorbeasca cursiv ,clar fara atacuri la persoana,sa isi completeze raportul si sa ureze drum bun ,nu ceea ce au facut cei doi.Articolul mi se pare foarte dur si incomplet….Eu nu am date despre acest incident doar observ ca o persoana care face parte din aceasta societate democrata.

  4. Angela, sincer cred ca esti ,,fumata rau…,,. Daca nu ai cunostinta de cauza, nu te mai baga in seama.
    Cu siguranta, Politia Romana e pusa acolo ca sa faca abuzuri de orice fel. Te opreste pentru ca nu ai centura, abuz!!!, te opreste pentru ca vorbeai la telefon sau orice alte chestii care nu sunt permise de lege, abuz!!!. Dar nu ati recunoaste nici unul ca ati gresit si asta e, imi asum greseala…nu nu, noi traim intr-o societate democratica unde nu conteaza legile, pot face ce vrea eu..ca doar sunt platitor de taxe si impozite, chiar daca o gramada din acestia care sustin astfel de afirmatii n-au muncit o zi in viata lor, dar bine, asta e alt subiect.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută