MAI vrea suspendarea activității localurilor

Vineri, 02.04.2021, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o ședință extraordinară a Comisiei de dialog social ce va avea pe ordinea de zi proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Având în vedere necesitatea respectării măsurilor de distanțare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus ședința privind dezbaterea acestui proiect de act normativ  se va desfășura în sistem videoconferință.

Principalele modificări ale actului normativ vin să reglementeze situația conform căreia conducătorii instituțiilor sau operatorilor economici care își continuau activitatea după ce erau sancționați contravențional pentru nerespectarea măsurilor de limitare sau suspendare pe durată determinată a activității, aceștia considerând cuantumul amenzii ca fiind nesemnificativ în raport cu profiturile realizate prin desfășurarea activității interzise.

În acest sens, pentru a determina operatorii economici să respecte prevederile legale, proiectul de act normativ suspus dezbaterii prevede pentru situația sus-menționată aplicarea sancțiunii contravenționale complementare reprezentată de închiderea pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite.

Așadar, dacă până acum operatorii economici ar fi funcționat fără a ține cont de măsurile privind măsurile prin care le-a fost limitată sau suspendată pe durată determinată activitatea, riscau amenzi cuprinse între 1000 și 5000 lei, respectiv 2000 și 10.000 lei, de această dată pe lângă amenzile aplicate în cele două situații, sediul principal sau secundar al operatorilor economici vor fi închise temporar pentru o perioadă de 15 zile, respectiv 30 de zile.

Aplicarea măsurii complementare se materializează prin afișarea, în locurile vizibile de la intrările în sediul închis temporar a următorului mesaj: “Acest spațiu este închis temporar , până la data de ________inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Un alt element de noutate îl constituie derogarea de la prevederile  OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, conform căreia plângerea împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă aplicarea sancțiunii complementare ce constă în închiderea temporară pentru o perioadă de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar al operatorului economic.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE!

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE!

Echipa Sindicatului Europol!

Sindicatul EUROPOL: MAI vrea suspendarea activității localurilor