MAI-ul a mințit CSAT-ul cu privire la numărul polițiștilor din stradă. Iată răspunsul!

În ultimele zile, pornind de la tragedia din Caracal, brusc opinia publică începe să observe lipsa polițiștilor de pe stradă. Nu de puține ori, organizația noastră a alertat asupra faptului că serviciul public pe care instituția Poliției trebuie să-l ofere cetățenilor nu se asigură 24/24 ore, 7 zile din 7.

Chiar dacă pare greu de crezut, chiar și în acest moment există localități (municipii, orașe, comune, sate) unde după ora 16:00 sau după ora 22:00, nu mai există polițiști planificați în serviciu care să fie în stradă. După ce anul trecut, Carmen Dan, fostul ministru, a eliminat plata „serviciului de permanență”, prin care se asigurau pe toată perioada celor 24 de ore forțe de intervenție care să reacționeze în cazul unor fapte, iată că în acest moment, dacă un cetățean are ghinionul să i se spargă casa după ora 16:00, el va trebui să aștepte cel puțin 2 ore până când unul dintre polițiștii care și-au terminat serviciul și se află în perioada de refacere a capacității de muncă, poate veni de acasă pentru a cerceta furtul.

Despre aceste aspecte, reprezentanții Sindicatului EUROPOL au sesizat și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, cu privire la nerespectarea obligațiilor art. 44 alin. 1 și 39 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului:

Art. 44

(1)Serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu.

Art. 39
(1)Durata programului de lucru al poliţistului este de 8 ore pe zi şi 5 zile pe săptămână, stabilită astfel încât să se asigure continuitatea serviciului poliţienesc şi refacerea capacităţii de muncă, în condiţiile prevăzute de lege.
De asemenea, această practică a managerilor care conduc Poliția Română, de a lasă strada și drumurile publice fără poliție, ascunde de multe ori combinații ale șefilor cu mafia lemnului, cu mafia contrabandei cu țigări dar și cu alte tipuri de infracțiuni existente, în funcție de zonă. Și atunci ne întrebăm de ce polițiștii „nu fac nimic”. Este cât se poate de simplu. Polițiștii au fost îngenuncheați de șefii lor care pe lângă faptul că sunt niște incompetenți, răspund ordinelor politice primite.
Cu toate acestea, răspunsul primit din partea Administrației Prezidențiale ne-a demonstrat cu câtă superficialitate a fost tratat subictul în condițiile în care s-a rezumat doar la „lămuririle” primite de la MAI. Este de menționat că cei din MAI de la acea vreme au mințit la modul cel mai grosolan, negând faptul că polițiștii intervin la apelurile de urgență 112 de la domiciliu, că există drumuri naționale fără polițiști rutieri pe timp de noapte sau că echipele de cercetare la fața locului intervin la infracțiunile sesziate de la domiciliu.
Vom reveni asupra acestui subiect, pe care organizația noastră îl consideră deosebit de important, în contextul în care polițiștii din stradă au ajuns să suporte toate consecințele oprobiului public față de haosul din MAI. Ofițerii cu funcții de conducere, inspectorii șefi și directorii nu intră în contact cu cetățenii, ei stau în birouri, la aer condiționat și privesc realitatea în care trăim prin intermediul televizorului. Este timpul să nu mai acceptăm să ascundem deficiențele și lipsurile sistemului, este timpul să nu mai facem compromisuri, este timpul să spunem lucrurilor pe nume.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: MAI-ul a mințit CSAT-ul cu privire la numărul polițiștilor din stradă. Iată răspunsul!

Distribuie

4 răspunsuri

  1. PAI CE SA MAI SPUNEM DE DISPOZITIA POLITIEI ROMANE CU PRIVIRE LA INFRACTIUNILE STRADALE….IA OMU PARU IN CAP PE BULEVARD SI NU E INFRACTIUNE STRADALA…AR TREBUI CA DISPOZITIA SA FIE FACUTA PUBLICA SA VADA SI CETATENII CUM SE BAGA GUNOIU SUB PRES LA POLITIE.

  2. Interesați va va rog frumos la Secția Transporturi Constanța sa vedeți acolo nebunie, decât a venit noul șef al secției!
    Deși este vara și trenurile full, gările la fel, sa vedeți cum pe magistrala de la Cta până la Fetești cum lucrează doar 1 om noaptea sau deloc. A desființat programul 12 24 12 48 și obliga angajații sa face 8h, iar după ora 22 nu este nimeni sau mai rău faci serviciul singur. Dacă suna 112 trebuie sa stai pe telefon, deși nu se plătește permanenta. Am sesizat snppc ului acest lucru, dar nu ne ajuta nimeni… Va rugam dacă puteți faceți ceva sa ne ajutați. Mulțumim!

  3. O propunere pentru Politia Romana. Pe site-ul propriu, unde caută toată presa tot felul de informații când iese proasta funcționare la iveală, sa existe doar link-uri către Camera Deputaților și Senat, precum și către Administrația Prezidențială ! Eu zic că e mult mai eficient decât adresele pe care le fac sindicatele, decât toate materialele către CSAT !

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută