MAI propune modificări neconstituționale pentru polițiști

În urma cu aproximativ trei săptămâni, MAI a trimis spre consultare unităților din subordine un proiect de modificare a Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului prin Ordonanță de urgență a Guvernului. La acel moment am scos în evidență unul dintre aspectele pe care le-am considerat nelegale tocmai din prisma caracterului arbitrar și subiectiv al măsurii punerii la dispoziție în cazul în care a fost declanșată cercetarea disciplinară asupra unui polițist.

Iată însă că la puțin timp de la acest material pe care l-am postat, Curtea Constituțională a României fiind sesizată pe o chestiune similară care se regăsește în Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, în urma deliberărilor a stabilit, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională măsură suspendării raportului de serviciu a funcționarului public care se află în curs de cercetare disciplinară.

Vă reamintim că forma propusă de MAI pentru modificarea Statutului Polițistului, prin procedură de urgență, este similară cu forma declarată neconstituțională și se referă la punerea la dispoziție a polițiștilor care sunt cercetați prealabil, față de care există suspiciuni că vor influența cercetarea disciplinară. Exact în aceeași manieră în care funcționarii publici erau suspendați din poziția ocupată pe durata cercetării disciplinare.

Totuși, dacă de la specialiștii ministerului nu mai avem speranțe și iată, avem certitudinea că propun măsuri discreționare, care pot da naștere la abuzuri, judecătorii Curții Constituționale au demonstrat obiectivitate și echidistanță în această speță și au constatat că aceste măsuri sunt „excesive” și „lipsite de obiectivitate și temeinicie”.

Doar imaginați-vă situația în care această măsură ar fi în vigoare, așa cum își dorește MAI-ul. Cât de ușor ar fi să scape de polițiștii incomozi, de șefii care nu pupă inelul sau nu pleacă capul sau de polițiștii care îi încurcă pe „colaboratorii” șefilor în afacerile pe care le păstoresc (transport lemne, contrabandă cu țigări și alcool, transport rutier etc.). Până la acest moment nu știm care a fost reacția colegilor din teritoriu la aceste propuneri însă puteți fi siguri că ne vom opune vehement oricăror măsuri care sunt îndreptate vădit împotriva polițiștilor.

CITESTE AICI – Proiect OUG Modificare Statutul Politistului

https://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-293

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: MAI propune modificări neconstituționale pentru polițiști

Distribuie

Un răspuns

  1. Va mai mira ceva in aceste zile??? Pe mine unul mă cutremură și dezgusta formula conducerii și maniera de coordonare de nivelele cele mai înalte. Se pare că suntem la un pas de a fii desființați ,anihilați legislativ și o spun cu cea mai mare încredere prin lansare statutului poliției locale cu drepturi mai mari că ale noastre și fără obligații

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută