MAI limitează onorurile militare la funeraliile polițiștilor

Deși nu mai aveam vreo mare speranță pentru mult promisa reformare a Ministerului Afacerilor Interne, se pare că în ceasul al doisprezecelea vom vedea “luminița de la capătul tunelului”, iar schimbarea mult-trâmbițată de miniștrii aflați doar în căutare de imagine publică atât pentru partid, cât și pentru guvernul în sine, nu a întârziat să apară.

Astfel, când ne doream ca birocrația excesivă să fie eliminată pentru ca documentele de serviciu ale polițiștilor să nu mai petreacă 5 zile între parter și etajul unu al instituției, am constatat că ministrul Bode a înțeles pe deplin ce înseamnă un sistem performant, dorind să ne evalueze activitatea profesională chiar și la sfârșitul vieții, eventual să ne mai întrebe despre numărul de amenzi aplicate, persoanele legitimate ori autovehiculele controlate cu care să-și poată umple conferințele de presă.

Așadar, conform unui ordin emis de domnia sa, în contextul în care până acum am observat cu stupoare că a rezolvat toate problemele instituției pentru ca noi, polițiștii, să putem asigura un climat corespunzător de siguranță pentru societatea civilă, la nivelul municipiului București, respectiv la nivelul fiecărui județ se constituie o Comisie pentru Onoruri Militare, formată din șefii instituțiilor subordonate MAI, respectiv:

-inspectorul șef al inspectoratului județean de jandarmi;

-inspectorul șef al inspectoratului județean de poliție;

-inspectorul șef al inspectoratului pentru situații de urgență județean;

-șeful serviciului teritorial al Poliției de Frontieră Române;

-șeful structurii teritoriale a Direcției Generale de Protecție Internă;

-șeful structurii în care era încadrat/înmatriculat defunctul la data decesului.

Conform reglementărilor în vigoare, funeraliile cu onoruri militare se organizează și se desfășoară pentru următoarele categorii de personal al Ministerului Afacerilor Interne care, la data decesului, au avut calitatea de:

a) demnitar sau înalt funcționar public;

b) veteran de război;

c) militar în activitate, în rezervă și în retragere;

d) funcționar public cu statut special – polițist;

e) student sau elev al instituțiilor de învățământ ale ministerului;

f) soldat sau gradat voluntar;

g) funcționar public sau personal contractual admis în ierarhia ordinelor naționale sau a ordinelor militare de pace ori război, potrivit prevederilor Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, la solicitarea familiilor;

h) funcționar public sau personal contractual, dacă decesul a survenit pe timpul și ca urmare a executării unei misiuni;

i) personal militar în activitate, rezervă sau retragere ori personal cu statut special din cadrul altor structuri de securitate națională, în baza unor protocoale încheiate cu Ministerul Afacerilor Interne.

Elementul de noutate și totodată cel care ne frapează de-a dreptul, conform prevederilor OMAI nr. 31/2021, este reprezentat de faptul că pentru exprimarea acordului privind organizarea de funeralii cu onoruri militare, Comisia pentru Onoruri Militare analizează, în condițiile legii, activitatea persoanelor ce fac parte din categoriile sus-menționate pe care acestea au desfășurat-o de-a lungul carierei, precum și conduita acestora după trecerea în rezervă sau direct în retragere ori după încetarea raporturilor de serviciu.

În acest context Comisia va putea decide că nu se vor organiza funeralii cu onoruri militare dacă persoana decedată s-a aflat în una din următoarele situații:

a) a decedat ca urmare a săvârșirii de către aceasta a unor fapte care pot constitui infracțiuni, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens;

b) a decedat ca urmare a sinuciderii, în situația în care există suspiciuni rezonabile în acest sens;

c) a săvârșit o infracțiune cu intenție;

d) i s-a aplicat pedeapsa degradării militare;

e) a fost trecută în rezervă sau direct în retragere, după caz, ca urmare a comiterii de abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziții legale sau, după caz, i-au încetat raporturile de serviciu la destituirea din poliție pentru abateri disciplinare, precum și dacă a fost trecut în rezervă sau direct în retragere ori, după caz, i-au încetat raporturile de serviciu în condițiile art. 85 alin. (1) lit. g) – i) și k) – m), art. 87 sau art. 88 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, respectiv ale art. 69 alin.(1) lit. d), f), h), j), i), k), l) și n) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului;

f) dacă s-a constatat cu caracter definitiv, în condițiile legii, că a avut calitatea de lucrător al securității sau colaborator al securității.

Se pare că mai marii Ministerului Afacerilor Interne, dornici fiind de reformarea instituției, s-au gândit că un polițist care deși a avut rezultate notabile în activitate aproape o carieră întreagă și într-un final decide să demisioneze nu mai are dreptul de a beneficia de funeralii cu onoruri militare, în aceeași situație putându-se afla chiar și colegii noștri care primesc calificativul nesatisfăcător  de două ori, situație în care raporturile de serviciu ale acestora vor înceta.

Având în vedere criteriile stabilite prin noile reglementări, specificul profesiei de polițist generând în nenumărate cazuri plângeri depuse cu rea-credință de diverși infractori împotriva acestora, cel mai probabil ne vom regăsi în situația în care singurele persoane din MAI care vor putea beneficia de funeralii cu onoruri militare vor fi cele ce au primit decorații, exact așa cum i s-a întâmplat și secretarei lui Marcel Vela care a primit o astfel de distincție pentru că s-a izbit de foarte mult praf.(Vezi aici)

În concluzie, polițiștii, jandarmii și chiar pompierii, indiferent de câte ori și sub ce formă își riscă viețile vor trebui să fie extrem de abili, inovativi și chiar prevăzători în ceea ce privește momentul survenirii decesului astfel încât să nu fie cumva reclamați de vreo persoană de rea-credință pe care au sancționat-o cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, pentru a avea parte de funeralii cu onoruri militare, ori să se consoleze de pe acum cu ideea că din dorința Guvernului de a mai tăia din cheltuieli, doar o mică parte a personalului MAI va avea acest drept, eventual numai secretarele și șoferii.

Sindicatul EUROPOL: MAI limitează onorurile militare la funeraliile polițiștilor

Un răspuns

1. Un act normativ care, după părerea mea, vine în preintampinarea unor actiuni/activitati/opinii/poziții/s.a., pe care nu le mai poți cinsti cu privilegiul funeraliilor militare.
    De penalizat, din nou după părerea mea, faptul ca a fost emis asa tardiv. E o consecinta a situației din următorul articol
    Categoric, demisia este un motiv pentru care nu poți cinsti, la moarte, prin funeralii militare o persoana. Aceste privilegii ar trebui acordate unei persoane care rămâne fidela principiilor instituției în care a lucrat și după trecerea în rezerva, ori demisia este o detașare fata de instituție și, implicit, fata de beneficiile pe care le aduce serviciul fata de aceasta.