MAI încureajează isteria cu pașapoartele

Ministerul Afacerilor Interne, prin secretarul de stat , responsabil de coordonarea prefecturilor, a ajuns să încurajeze isteria pașapoartelor din aceste zile. După fenomenul psihotic cu scumpirea carburanților, mulți dintre români au dat buzna la serviciile publice ale prefecturilor pentru emiterea de pașapoarte în ideea că va escalada conflictul din Ucraina și vor trebui să fugă din țară.

Iar în loc să calmeze populația și să ofere garanții și explicații referitoare la inexistența unui risc iminent, conducerea MAI a modificat programul cu publicul de la 08:00 – 20:00 ca alimentând indirect teoriile conform cărora vor fi evenimente și în România. Pe această cale, informăm cetățenii că sistemul de eliberare a pașapoartelor poate gestiona un flux foarte mare de cereri, însă având în vedere calitatea de stat membru a UE, în peste 90% din țările din Europa românii pot folosi cartea de identitate pentru a intra în aceste țări.

Numărul  programărilor on-line, înregistrat în perioada 01-08.03.2022 a crescut cu 324,05%  față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul de cereri depuse în țară, înregistrat în perioada 01-08.03.2022 a crescut cu cu 417,40 % față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care numărul colegilor care gestionează cererile a scăzut față de perioada similară a anului trecut, numărul pensionărilor fiind mai mare decât a celor care au intrat în sistem.

Mai mult de atât, secretarul de stat în MAI, printr-o ”informare” transmisă prefecturilor, care nu are valoare nici de ordin, nici de dispoziție, dispune de la sine putere prelungirea programului de lucru de la 08.00 la 20.00 inclusiv in weekend, deși personalul existent este insuficient și suprasolicitat, fără a se ține cont de refacerea capacității de muncă. Nu am văzut  la domnul secretat de stat să ”dispună” măsuri și pentru reducerea deficitului de personal la nivelul serviciilor publice comunitare unde un coleg lucrează cât pentru alți 3-4 colegi care ar trebui să ocupe posturile vacante.

Ținând cont de ”informarea” transmisă de MAI, solicităm anularea și retransmiterea acesteia  sub forma unui ordin sau dispoziții care să respecte:

• prevederile Acordului colectiv în ceea ce privește modificarea programului de lucru;
  • prevederile Ordinului MAI nr. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor în sensul acordării timpului necesar pentru refacerea capacității de muncă;

Suntem solidari cu situația actuală creată de războiul din țara vecină, iar cozile care s-au format la serviciile de pașapoarte sunt un efect al unor informații false  propagate de un eventual război în care ar fi implicată și România, însă MAI trebuie să respecte în aceeași măsură drepturile care li se cuvin angajaților și să identifice soluții legale pentru remedierea  situațiilor ivite.

Sindicatul EUROPOL: MAI încureajează isteria cu pașapoartele

Un răspuns

1. Problema cred că ar trebui căutată la Direcția Generală de Pașapoarte care informează secretul de stat