MAI in pragul unui colaps. Sute de examene ar putea fi anulate

Nu de puține ori ne-am exprimat convingerea că Statutul polițistului trebuie modificat ca urmare a prevederilor în defavoarea polițistului. Ei bine, lovitura  pentru Ministerul Afacerilor Interne vine de data aceasta din partea Curții Constituționale, care în data de 08.05.2018 a admis  excepţia de neconstituționalitate a dispoziției  art.10 alin.(5) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului “„recrutarea şi selecţionarea candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi la ocuparea funcţiilor de poliţist în condiţiile art.9 alin. (2.1 ), (2.2 ) şi (3) se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

Motivarea Curții Constituționale  vine în contextul în care poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special și  este învestit cu exerciţiul autorităţii publice. Statutul funcţionarilor publici e reglementat  prin lege organică în conformitate cu art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie , iar  articolul 10 alin. 5 din Statutul polițistului prevede aspecte esențiale cu privire la ocuparea posturilor de execuție

Mai mult de atât, ocuparea posturilor de execuție duce la însăși nașterea raportului de serviciu, astfel Curtea Constituțională a constatat că aceste aspecte referitoare la  condiţiile generale de participare la examen/concurs, condiţiile de vechime necesară participării la examen/concurs, tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi „admişi” şi posibilitatea de contestare, trebuiau reglementate prin lege organică.

Ne aflăm în fața celui de-al optulea articol din Statutul polițistului declarat neconstituțional, ceea ce e o dovadă clară a faptului că acesta nu mai e conform cerintelor actuale, iar specialiștii din MAI  l-au cârpit de fiecare dată în loc să îl schimbe. Efectele deciziei CCR se vor răsfrânge asupra  viitorilor  elevi ai școlilor de poliție și respectiv asupra studenților Academiei de Poliție care vor trebui să susțină examenele de admitere  în perioada iulie-august 2018 .

Acest examene ar putea fi anulate dacă Ministerul Afacerilor Interne nu va urgenta modificarea Statutului Polițistului. În contextul deficitului enorm de personal din cadrul instituției care se ridică la peste 25.000, cât  și a amânării incadrarilor din sursă externă de anul acesta  din motive financiare, s-ar produce un colaps .

Deși încă de anul trecut din luna septembrie au fost constituite grupuri de lucru cu organizațiile sindicale pentru schimbarea Statului polițistului, Ministerul Afacerilor Interne a ignorat  pe cât se poate punerea acestuia în dezbatere publică. Se impune ca, măcar acum în al doisprezecelea  ceas, MAI sa constientizeze si sa ia atitudine, să nu spulbere visele viitorilor polițiști și de asemenea să nu ducă  spre colaps instituția. Mai jos aveți comunicatul CCR.

Viitorul ne aparține!

 Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: MAI in pragul unui colaps. Sute de examene ar putea fi anulate

Distribuie

8 răspunsuri

 1. Bravo !
  Ce se intampla insa cu examenele la care s-au incadrat nespecialisti pe posturi de specialisti ?Cine raspunde pentru toate ilegalitatile facute in MAI ?

 2. E foarte bine! Vine să întărească faptul că selectia ptr institutiile de învățământ ale MAI nu se poate face doar prin dispozitiile directorului DGMRU din MAI, care sunt mai nou neconforme cu O MAI uri in vigoare! (vedeti dispozitia directorului DGMRU privind selectia candidatilor pentru concursurile de admitere la Academia de politie, forma de învățământ frecvență redusă, unde poliţiştii sau jandarmii în activitate, chiar de 40 de ani, vor sustine probe sportive, respectiv traseu aplicativ, ca flăcăii si fetele de 18-19 ani, fără a se tine cont de grupele de vârstă si alte prevederi din O MAI 154/2004 si care vor trebui să si facă iar fisă medicală de încadrare tip MAI, pe banii lor! Ca la noi, la MAI, mai mare râsul!)
  Hai să vedem ce fac sindicatele!

  1. Directorul DGMRU se crede Dumnezeu pe pământ, are impresia ca MAI e firma lui sau a mamei sale și, astfel, dispune după bunul sau plac.
   MAI vrea sa facă bani din orice, de aceea se solicita fisa medicala pentru toți candidații, indiferent de forma de învățământ pentru care optează fiecare.

 3. Ce se va intampla cu cei care au fost admisi prin incadrare directa in urma unui concurs , si asteapta numirea in functie? Vor fi nevoiti sa sustina din nou examenul ?

 4. Asta-i unul dintre “rezultatele” conducerilor mediocre pe care le-a avut MAI, de-a lungul timpului.
  Cat despre sindicate, nu va așteptați la nimic!

 5. Dan
  “Ce se va intampla cu cei care au fost admisi prin incadrare directa in urma unui concurs , si asteapta numirea in functie? Vor fi nevoiti sa sustina din nou examenul ?”

  Va rog daca are cineva informatie despre acest lucru.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută