MAI îi vrea sclavi pe polițiști în anul 2018

După diversiune concertată de un lider pensionar nelegitim împreună cu conducerea MAI, prin care polițiștii au fost obligați să ia la cunoștință pe bază de semnătură prevederile Legii 115/2017, prin care salariile polițiștilor v-a să zică au crescut cu 10%, dar puțini au fost aceia care au și simțit efectiv această creștere, o altă intoxicare cu consecințe deosebite asupra viitorului nostru apare în peisaj.

Cu surle și trâmbițe, unul din sindicatele pensionarilor, condus de cel care a fost „abuzat” de Oprea fiind avansat la gradul de subinspector în rezervă, anunță că urmare a protestelor pe care nu le-a mai organizat, MAI s-a „speriat” și a „deblocat dialogul social” postând proiectul de Ordin de ministru menit să înlocuiască Ordinul M.A.I. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor. http://mai.gov.ro/index05_1.html 

În realitate, este o altă gogoașă servită polițiștilor ca diversiune pentru a le distrage atenția de la faptul că veniturile salariale nu vor crește cu 25% iar pentru o mare parte din polițiști li se va diminua venitul salarial ca urmare a refuzului de plată a continuității începând cu 1 ianuarie 2018. Mai mult, prin acest nou proiect de ordin care să reglementeze programul de lucru și formele de organizare ale acestuia, polițiștii vor deveni sclavi pe plantație cu acte în regulă.

Această „victorie” sindicală cum este ea denumită de cei de la SNAP, a fost pusă la cale încă din 28 august 2017, când MAI și-a arătat intenția de modificare a Ordinului MAI 577/2008 ca urmare a necesității de reglementare a obligativității de asigurare a continuității. Concret, deși Ordinul MAI 78/2017 prevede modalitatea de acordare a sporului de 40% și activitățile pentru care se acordă, nicio prevedere nu obliga polițistul să fie de acord cu efectuarea continuității. Acesta a fost pretinsul motiv pentru care au promovat proiectul de ordin. Însă, în afară de legiferarea continuității, mințile sclipitoare din MAI au modificat și introdus o serie de prevederi prin care programul de lucru al polițiștilor se transformă în legarea lor de glie. Așadar, minciuna are picioare scurte și mai jos vedeți concret data la care MAI a început să lucreze la acest proiect de ordin pe care îl țineau în stand by cu scopul de a găsi un lider sindical care să fie dispus să prostească polițiștii și să le spună că de fapt e ceva foarte bun și util.

Sindicatul EUROPOL a trimis la acel moment o serie de observații pe marginea acestui Ordin, mai exact 8 pagini, prin care a desființat toate propunerile MAI. ( Citește AICI observațiile ) Față de proiectul din toamnă, cel de acum este aproape identic însă observăm că este promovat puternic tocmai pentru că prin acest ordin, conducerea MAI în complicitate cu SNAP, prin susținerea pe care aceștia deja au arătat-o, introduce următoarele:

  • polițiștii vor fi obligați să lucreze 48 de ore pe săptămână timp de 12 luni, în loc de 40 de ore/săptămână;
  • polițiștii vor fi obligați să asigure continuitatea fără să fie plătiți sau fără să li se acorde timp liber corespunzător pentru această perioadă;
  • polițiștii nu vor mai putea părăsi județul fără înștiințarea șefilor nemijlociți;
  • polițiștii vor putea fi obligați să lucreze timp de 3 luni numai de noapte;
  • după o tură de 24 de ore polițiștilor li se va acorda doar 48 ore repaus;
  • contrar Acordului colectiv în vigoare, timpul de refacere a capacității de muncă între două schimburi va fi de numai 8 ore;
  • repausul săptămânal nu va mai fi de 2 zile consecutive acordate săptămânal, ci de 48 de ore. Adică vei ieși din schimbul 3 și după o zi vei intra în schimbul 1 și acea perioadă va fi repausul săptămânal.

Disperarea celor din MAI este uriașă deoarece începând cu 1 ianuarie 2018 continuitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de la domiciliu nu va mai fi plătită și nu există nicio prevedere care să îi oblige pe polițiști să accepte îndeplinirea acestei sarcini. Mai mult, conform prevederilor art. 16 din Ordinul MAI 577/2008, care se aplică astăzi, „Orele efectuate in scopul asigurarii serviciului de permanenta se compenseaza prin acordarea de timp liber corespunzator, in zilele imediat urmatoare, iar cand nu este posibil, seful unitatii, pe baza unei planificari, acorda zilele de recuperare in urmatoarele 60 de zile lucratoare.  ”, șefii ierarhici sunt obligați să ne ponteze ca fiind în serviciu pe toată durata asigurării serviciului de permanență, ori ei vor să ne plătească strict pentru perioada în care intervenim efectiv.

Din tot ceea ce ni s-a pus la dispoziție până în prezent, nu am putut stabili concret justificarea sau necesitatea modificării actualului Ordin MAI 577/2008 cu privire la programul de lucru și formele de organizare ale acestuia, ceea ce denotă clar că forma propusă de MAI conține o serie de șopârle. Deschideți-vă larg ochii și trageți-vă de mână liderii de sindicat pentru că dacă acest ordin va trece așa cum vrea MAI și liderul pensionar de la SNAP, cuvântul „sclav” va fi scris pe frunțile noastre. Mai jos vă punem la dispoziție proiectul de ordin, observațiile deja transmise de organizația noastră dar și forma postată pe site-ul ministerului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

art. 16 Omai 577

Sindicatul EUROPOL: MAI îi vrea sclavi pe polițiști în anul 2018

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută