MAI face angajări fără concurs

După cum v-am precizat într-un comunicat anterior, Guvernul României și-a manifestat îngrijorarea față de situația cetățenilor din Ucraina care au fost nevoiți să-și părăsească teritoriul țării din cauza acțiunilor militare, sens în care la data de 8 martie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 231, OUG nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.

În baza actului normativ, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/polițiști care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu, perioada de un an putând fi prelungită anual, cu acordul personalului rechemat în activitate pentru o perioadă determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării situației care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina.

În plan secund, pentru a putea angaja personal fără concurs, în funcție de nevoi, pentru activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, MAI a publicat la data 17 martie 2022 în Transparență decizională Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru aprobarea Normelor procedurale privind ocuparea, fără concurs, pentru o durată determinată, a posturilor vacante din unitățile Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică.

Conform proiectului de act normativ supus dezbaterii, MAI va putea ocupa, fără concurs, pentru o perioadă determinată, posturile vacante din cadrul unităților subordonate care desfășoară activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică.

În vederea ocupării posturilor vacante, persoanele interesate vor trebui să parcurgă următoarele etape:

 • depun un dosar al cărui conținut este stabilit de legislația specifică incidentă categoriei de personal cu care sunt prevăzute a fi ocupate posturile vacante și care se aplică în mod corespunzător;
 • susțin procedurile specifice de recrutare aplicabile categoriei de personal respective și care se aplică în mod corespunzător.

Pentru fundamentarea deciziei privind încadrarea posturilor se constituie o comisie formată dintr-un număr impar de membri desemnată de către ministrul afacerilor interne sau inspectorul general, după caz, care are următoarele atribuții:

 • verifică îndeplinirea cerințelor de ocupare stabilite în fișele posturilor, precum și a condițiilor legale și criteriilor specifice prevăzute de statutele profesionale, precum și de actele normative specifice domeniului de activitate;
 • realizează un interviu sau/și aplică un test scris, iar dacă apreciază ca necesar, pot dispune și susținerea unor evaluări cu relevanță directă pentru performanța pe post, cum ar fi, spre exemplu, evaluarea practică a competențelor lingvistice, după caz, potrivit unei tematici și a unei bibliografii stabilite, sau/și a performanței fizice;
 • semnează procesul-verbal care conține concluziile procedurii parcurse și îl prezintă șefului unității aparatului central al MAI/inspectorului general/similar, în vederea luării deciziei cu privire la persoanele care vor ocupa posturile.

În ceea ce privește condițiile de rechemare în activitate/reîncadrare, fără concurs, a cadrelor militare sau a polițiștilor care au trecut în rezervă sau le-au încetat raporturile de serviciu, constatăm că până la acest moment MAI nu a efectuat niciun demers, astfel încât să se arate interesat de contribuția pe care aceștia o pot aduce sistemului prin prisma experienței și a expertizei acumulate de-a lungul carierei.

Referitor la proiectul de act normativ inițiat de MAI, în situația în care aveți propuneri și observații, așteptăm să ni le transmiteți pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

DESCARCĂ AICI PROIECTUL DE ORDIN!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: MAI face angajări fără concurs

Distribuie

32 de răspunsuri

  1. Sunt interesat pentru obtinerea unui post in cadrul instituției dumneavoastră.
   Rog dacă se poate ‘să fiu contactat la numărul 0724669060 pentru informații suplimentare.

 1. Am întrebat la Cadre dacă se fac angajări a cadrelor rezerva și au menționat că nu se fac că nu sânt publicate pe site-ul ministerului….

 2. Cum dracu ii recheama in activitate cand voi ii puneti sa intocmeasca dosar sa sustina interviu si sa dea si examen scris asta este ca si cum sar angaja din nou, tot cel rechemat trebuie sa se ocupe de dosar de parca el si nu Ministerul are ceea mai mare nevoie de el,ce sa intamplat sau pierdut dosarele cele vechi?jur ca ati inebunit.

 3. Îmi place meseria și vreau sa o practic politia națională,sau jandarmi am făcut armata la jandarmi București va rog ajutați-mă cu liceu și bac am 42 de ani.

 4. Rog a specifică dacă ptr mine,ieșit la pensie acum 2 ani,arma jandarmi,pot cumula pensia cu salariu???

 5. Bună ziua!! M.A.I. ar trebui să facă ceva ptr. angajații proprii. Să scoată posturile vacante ptr. TCO, nu pentru sursa externă. După ocuparea posturilor vacante de către lucrătorii M.A.I., atunci să aducă din extern. Dar, după cum se poate observa, este un context bun acum, ptr. angajarea rudelor, prietenilor, etc. fără concurs, iar după expirarea perioadei de un an de zile, rămân în sistem fără probleme. Agenții de poliție mai pot aștepta, nu-i așa?

 6. Dacă tot v-ati gândit, că totuși aveți nevoie de “prostii” ăști bătrâni, să luați în considerare că ar fi chiar rezonabil sa acordați solda de “excelenta” ptr.acestia nu cum sa întâmplat pana acum and, aceste soldează erau date ptr.rude/neamuri, personal neoperativ, sotii/ prietene/ concubinei ale șefilor, cei care îți reparau calculatoarele/ cei care îți veneau la nunta copiilor și toate derivatele “nepotismul vezi I.P.J Harghita -anii anteriori pana la epoca ” gunoiului de ” pitbul”

 7. realizează un interviu sau/și aplică un test scris, iar dacă apreciază ca necesar, pot dispune și susținerea unor evaluări cu relevanță directă pentru performanța pe post, cum ar fi, spre exemplu, evaluarea practică a competențelor
  lingvistice, după caz, potrivit unei tematici și a unei bibliografii stabilite, sau/și a performanței fizice;
  Stimați colegi, dacă ocuparea posturilor se face fără concurs, fragmentul de mai sus din proiectul de ordin de ministru, spune altceva…

 8. Bună seara!

  Ce acte trebuiesc la dosar și care este perioada de depunere a dosarelor și locația unde se depun?

  Multumesc,

 9. Bună seara! Poate ar fi bine sa fie luați în calcul și voluntarii care au o oarecare vechime și calificări în domeniul respectiv.

 10. Bună ziua. Ma numesc Cicortas Paul și a-și dori sa fac parte din Mai. Ce condiții trebuiesc îndeplinite?? Va mulțumesc anticipat

  1. Buna ziua ! Doresc sa ma inscriu in M.A.I.in Bucuresti,si am diploma de licenta studii de lunga durata.Un post de informatii/comunicare/relatii interne/control intern/analiza informatiei/criminialistica.
   /interogatorii
   Mentionez faptul ca nu sunt angajata in M.A.I
   Astept un raspuns din partea Dumneavoastra,si la telefon : 0727473538.
   Va multmesc !

 11. Bună ziua!!! După părerea mea, aceasta propunere legislativa, este o varianta nu tocmai inspirata. Cum poți declara ca vrei sa rechemi pe o perioada determinata, foști lucrători MAI în sistem,, fără concurs” când tocmai ordinul emis de domnul Bode, arata exact contrariul? Hai sa ne hotărâm. Ori vrem gestionarea situației privind refugiații cât mai rapid, ori vrei sa organizezi concursuri ptr ocuparea locurilor vacante. Apreciez ca pana se organizează la nivel de inspectorate toate acele cerințe din ordin, este foarte posibil sa nu mai fie război. Și atunci ordinul de ministru/HG, sa nu mai aibe temei. Cred ca dacă la nivel central se dorește cu adevărat, gestionarea cât mai rapida a situației cu care ne confruntam, atunci ar fi bine sa apeleze la oamenii care doresc sa revină ptr ca, după umila mea părere, au o expertiza destul de bogata în domeniu și atunci nu ar trebui decât sa fie lăsați sa execute exact ce au făcut o perioada îndelungată în MAI.

 12. Buna ziua, as dori sa știu dacă pentru subofițerii in rezerva MAI clasa de specialitate militară 072 e posibilă reactivarea in cadrul serviciului de Ordine și Siguranta Publica? Vă mulțumesc.

 13. Bună ziua! Sub. Todea Lucian Gabriel născut în an 11.2.1976 și stagiul militar executat în anul 1996-1997,doresc informați legat de ocuparea unui post încadrat în categoria d-voastră.

 14. Buna ziua. Am fost cadru activ al M.I.pana in anul 2003. Ce șanse as avea pentru reîncărcarea directă.

 15. Buna ziua. Am fost cadru activ al M.I.pana in anul 2003. Ce șanse as avea pentru reîncărcarea directă.

 16. Buna ziua .Cand unii fug sa se pensioneze. Eu intreb despre reangajare în M.I. Ce șanse as avea in contextul actual.?

 17. Cum a-și putea să mă angajez că polițist?
  Fost campion național canoe de 18 ori juniori tineret seniori,vicecampion european,
  Diploma de excelenta in sport
  Cetățean de onoare al Municipiului Craiova.
  Dețin permis categoria ABCDE plus atestate.

 18. Bună ziua!am fost militar angajat cu contrac la politia de frontiera între anii 2000 -2006 .am șansă de reîncadrarea?va mulțumesc!

 19. Bună ziua, sunt un rezervist MAI, am 54 de ani, actualmente lucrez în calitate de politist local, doresc reâncadrarea în MAI, pentru a ajuta migrații din Ucraina…! Am o experiență de 9 ani în calitate de polițist/ militar, trecut în rezervă în anul 1999, apt limitat! Mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută