Lista beneficiarilor indemnizației din teatrele de operații, actualizată

În ciuda faptului că la data de 15 februarie 2021, începând cu ora 09:00, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată o ședință de dialog social, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne privind aprobarea normelor de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, se pare că specialiștii instituției nu au putut înțelege propunerile organizațiilor sindicale astfel încât să și le asume, să modifice și să- și asume adoptarea unor norme de aplicare de care să beneficieze polițiștii care au desfășurat misiuni în teatrele de operații.

Cu ocazia ședinței de dialog social care s-a desfășurat în sistem videoconferință, reprezentanții organizației noastre și nu numai, au depus o serie de amendamente, de care ar fi trebuit să beneficieze cât mai mulți dintre colegii noștri care au reprezentat statul român în misiunile de menținere a păcii și care, deopotrivă, și-au riscat viața și au fost nevoiți să stea departe de familii, așa cum v-am anunțat într-un comunicat anterior.

La mai bine de 8 luni după acel moment, la nivelul MAI a fost pus în transparență decizională Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 48/2021.

Principalele modificări aduse Ordinului MAI nr. 48/2021 se referă la realizarea unei corelări a documentelor emise de către comisiile de expertiză medico-militară, respectiv de către medicul de expertiză  a capacității de muncă, prevăzute de Normele de punere în aplicare, și documentele similare emise potrivit normelor privind constituirea, organizarea, funcționarea și atribuțiile comisiei de expertiză medico-militară, sau potrivit normelor privind sistemul unitar de pensii publice, după caz, prin efectuarea unor trimiteri la acestea din urmă.

Însă elementul de noutate pentru colegii noștri care au participat la misiunile internaționale de menținere a păcii în teatrele de operații este reprezentat de actualizarea listei privind misiunile și operațiile desfășurate în afara statului român, acestea regăsindu-se inclusiv în propunerile transmise Ministerului Afacerilor Interne de către Sindicatul EUROPOL în data de 15 februarie 2021.

Astfel, prin actualizarea listei privind misiunile desfășurate în afara teritoriului statului român, urmează a fi incluși în categoria beneficiarilor calității de “Veteran din teatrele de operații”, dar și a indemnizației lunare, neimpozabile, în valoare de 1000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere și ceilalți colegi ai noștri, pe care reprezentanții MAI i-au discriminat până în prezent.

CONSULTĂ AICI REFERATUL DE APROBARE A PROIECTULUI DE ORDIN!

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE ORDIN PENTRU MODIFICAREA OMAI NR. 48/2021!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Lista beneficiarilor indemnizației din teatrele de operații, actualizată

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buna ziua!daca am obținut brevet de personal aeronavigant-PARAȘUTIST in perioada stagiului militar obligatoriu(2005) beneficiez de aplicarea legislației in vigoare?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută