În fiecare an are loc procedura de promovare a polițiștilor în funcții de execuție, sens în care venim în întâmpinarea colegilor noștri din teritoriu care îndeplinesc condițiile specifice pentru a ne asigura că aceștia sunt informați corespunzător cu privire la această posibilitate, mai ales că o parte dintre șefii nemijlociți, cu rea-credință sau din indiferență au tendința de a nu le aduce la cunoștință despre posibilitatea acestui tip de promovare.
Astfel, în baza adresei DMRU cu nr. 678.923 din 19 noiembrie 2024, șefii direcțiilor/serviciilor și unităților de poliție subordonate nemijlocit Inspectoratului General al Poliției Române au fost informați cu privire la existența alocațiilor bugetare necesare în vederea promovării polițiștilor și a personalului contractual în funcții de execuție prevăzute în statele de organizare, mai mari cu cel mult 3 trepte față de cele pe care le au în prezent, dar până cel mult nivelul maxim al funcției cu care este prevăzut postul în statul de organizare, precum și considerentele pe care este motivată propunerea.
Așadar, toți polițiștii care ocupă funcții de execuție superioare și sunt plătiți pe funcții inferioare, au dreptul să fie promovați dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 22 alin. 4 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. De asemenea, din analiza prevederilor articolului menționat anterior care statuează faptul că ”polițiștii se încadrează în funcții de execuție prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult 3 trepte față de cele pe care le au”, rezultă fără echivoc premisa în baza căreia polițiștii trebuie să fie încadrați pe funcții superioare, aceasta reprezentând o obligație a fiecărui șef nemijlocit, respectiv că aceștia trebuie să facă propuneri în acest sens, urmând ca șeful unității să emită acte administrative de numire a acestora în funcții superioare de execuție.
Pentru realizarea demersului de promovare în funcții superioare a polițiștilor, șefii nemijlociți ai acestora vor întocmi o notă de fundamentare care va fi avizată de șefii ierarhici și ulterior aprobată potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane, actele administrative referitoare la promovarea în funcții superioare de execuție urmând a fi emise până la sfârșitul acestui an.
Propunerile de numire a polițiștilor în funcții superioare de execuție vor trebui să respecte condițiile de fond și formă solicitate, așa cum au fost menționate anterior, urmând ca acestea să fie transmise către Direcția Management Resurse Umane până la data de 29.11.2024, respectiv până la data de 13.12.2024 pentru personalul care va face obiectul avansării în gradul profesional la data de 01.12.2024, actele administrative urmând a fi emise până la sfârșitul anului curent.
În privința personalului contractual, se va realiza o analiză pentru a stabili îndeplinirea condițiilor prevăzute de HG nr. 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, urmând ca până la sfârșitul anului 2024 să fie demarate examenele de promovare, iar ulterior actele administrative privind promovarea personalului contractual care a îndeplinit condițiile în anul 2024 putând fi emise și în anul 2025 în funcție de data finalizării procedurii de examinare, cu respectarea prevederilor are. 97 alin. 1 din același act normativ.
Art. 97 alin. 1
Încadrarea în noua funcție ca urmare a promovării examenului de promovare se face începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc promovarea.
În cazul în care întâmpinați dificultăți referitoare la elaborarea notelor de fundamentare prin raportare la condițiile de fond și formă solicitate ori constatați o abordare părtinitoare a șefilor nemijlociți în ceea ce privește promovarea voastră în funcții superioare de execuție, așteptăm să ne scrieți pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com, ocazie cu care vă vom oferi îndrumările necesare.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
Un răspuns
pai daca TREBUIE, e obligatie a sefului nemijlocit sa solicite promovarea pe functie, de ce ar mai fi nevoie de o nota de fundamentare? si ce ar trebui sa scrie in ea seful nemijlocit? doar de bine banuiesc, daca rezultatul este deja cunoscut, deci indiferent ca si-a facut sau nu treaba nota trebuie sa justifice promovarea ?