Observăm, în ultima perioadă, un val de critici la adresa instituției Poliției și mai ales la adresa polițiștilor.
Am dori să începem prin a spune că fiecare instituție, în parte, are oameni profesioniști și oameni mai puțin pregătiți profesional/uman. Desigur, opinia publică și mass-media aleargă după senzațional, urmărind adesea să reliefeze faptele negative.
Revenind la titlul postării, dorim să atragem atenția Poliției Române pentru lipsa de comunicare, pentru lipsa de informare , atât în cazul dispariției Luizei Melencu cât și în cel al ”prietenei” acesteia, care sesizează faptele de violență ale fostului prieten.
1. În cazul dispariției Luizei Melencu, colegii de la Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni, au înregistrat, inițial, o plângere din partea familiei privind dispariția fetei, ulterior efectuând cercetări specifice, a doua zi au schimbat încadrarea mergând pe încadrare la infracțiunea de lipsire de libertate, pentru a putea efectua o investigație mai amplă, în sensul în care au solicitat, imediat, sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova, reușind să identifice locații, numere de telefon, într-un timp foarte scurt.
Au fost efectuate mai multe cercetări sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul fiind în evidențele Secției aproximativ 40 zile, însă nu au putut fi evidențiate probe relevante pentru interesul dosarului.
După acestă perioadă dosarul a fost declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la solicitarea acestora, pe motiv că este de competența lor și au la dispoziție tehnică și resurse suficiente pentru a soluționa cazul.
Cât timp dosarul a stat, în lucru, la colegii de la Secția Rurală de Poliție Coșoveni, aceștia nu au avut la dosar informații despre autoturismul Renault, care ulterior a apărut în dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT.
De menționat faptul că Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni arondează 10 comune, 20 sate, 90 km de drum european, având o rază întinsă de competență și ca și în cazul altor subunități de poliție, resursă umană și logistică insuficientă, atât în aparatul secției cât și la posturile de poliție comunală din subordine.
În fiecare tură de serviciu există 1, maxim 2 patrule de poliție, ce efectuează patrulă intercomunală, intervin la apelurile sesizate prin SNUAU 112 și cele sesizate pe telefonul secției (peste 15-20 pe fiecare tură), lucrează în dosarele penale și lucrările pe care le au înregistrate la nivelul subunității.
2. Cea de-a doua speță, tot de la Dioști, sesizată de către o tânără din localitate care a spus că fostul prieten a intrat peste ea în locuința vărului ei, amenințând-o cu moartea și exercitând acte de violență asupra celor prezenți acolo, în acel moment.
În urma apelului efectuat de către aceasta la SNUAU 112, la fața locului s-a deplasat o patrulă de polițe aflată în serviciu, la acel moment, pe întreaga rază de competență a Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, deplasarea la locul indicat efectuându-se de la peste 35 km distanță, și nu de la Postul de Poliție Dioști, așa cum fals s-a lăsat să se înteleagă. În momentul primirii acestui apel, colegii care au efectuat intervenția erau într-o altă speță implicați, de aceea a existat un decalaj mai mare de timp, de la sesizarea inițială și până la sosirea echipajului.
După ce au ajuns la fața locului și au efectuat verificări preliminare, conform competențelor ce le revin, colegii au îndrumat persoana în cauză să depună plângere penală împotriva persoanei la care a făcut referire, acest lucru fiind posibil a fi făcut la sediul Postului de Poliție Dioști, colegii din patrulă nefiind lucrători ai acelui post și neavând posibilitatea, la fața locului, de a înregistra o astfel de sesizare, din punct de vedere procedural.
Ținem să precizăm faptul că de la data primului apel la 112, o4.07.2019, și până la 23. 07. 2019, colegii de la Postul de Poliție Dioști sau din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală, în baza căreia să poată efectua demersurile necesare unei anchete.
Abia la data de 23.07.2019 a fost primită, prin declinare, o plângere înaintată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova către Secția nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, care conform procedurilor au transmis-o mai departe către lucrătorii Postului de Poliție Dioști, pentru verificări și soluție legală.
Desigur, așa cum am spus la începutul textului, există lacune, există sincope legislative, există indiferență în acest sistem, ca în multe altele, există lipsuri logistice, profesionale, există lipsă de proceduri și pregătire tematică și lista poate continua. Însă, nu trebuie să blamăm public, un întreg sistem, un întreg aparat al unei secții de poliție, doar pentru că nu există toate informațiile necesare.
O informație, înainte de a fi postată în spatiul virtual și pe canalele media, trebuie verificată din cel putin 3 surse credibile. Haideti să reformăm împreună sistemul, dacă este greșit și cu siguranță sunt greșeli de functionare în parametrii normali, legali, uumani, decenți, însă trebuie să și apărăm și să spunem lucrurilor pe nume, acolo unde este cazul.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol