La Timiș, șefii negociază drepturile polițiștilor

Telenovela din cadrul IPJ Timiș continuă cu noi episoade savuroase în care nivelul prostiei este dus la nivel de artă. După ce am sesizat conducerea IGPR și MAI despre programul abuziv la care sunt supuși polițiștii delegați în zona localităților de frontieră cu Serbia de pe raza județului Timiș, se pare că cei de acolo au primit telefoane de la București prin care li s-a recomandat să ia măsuri „ca să fie bine să nu fie rău”.

Astfel, ieri, la ora 19:00, polițiștii delegați au fost convocați într-o ședință operativă de către îmPUTERNICitul adjunct al inspectorului șef, pe numele său de scenă TURNAGIU Ioan Florin (orice asemănare a numelui cu calitatea de „turnător” este pur întâmplătoare) care însoțit fiind de șeful serviciului de ordine publică a început să îi amenințe pe cei prezenți că dacă nu vor fi de acord cu varianta de program de 12 cu 12, va da el niște telefoane pe la București și va cere prelungirea delegării.

Mai mult, pentru a-și acoperi abuzul comis, i-a pus pe polițiști să scrie rapoarte în care să susțină că ei au solicitat să lucreze în această formă și că își doresc în continuare acest program. Nu mai are rost să vorbim despre ce spun prevederile legale din Ordinul MAI 577/2008 și HG 1860/2006 pentru că am observat că de câte ori erau invocate de agenții de poliție, dl cms. șef Turnagiu tresărea și era vizibil iritat.

Ordinul MAI 577/2008

HG 1860/2006

Așadar, după ce a menționat că cei care nu vor fi de acord cu efectuarea programului de 12 ore muncă cu 12 ore repaus vor sta mai mult pe la Timiș și a reușit să determine câțiva din agenți să scrie rapoarte, totuși avea problema celor care au rămas fermi pe poziții. Văzând că în cazul acestora nu funcționează șantajul cu prelungirea delegării, în final adjunctul le-a comunicat că ei vor lucra 12 ore muncă de zi cu 24 de ore repaus și 12 ore muncă de noapte cu 48 de ore repaus, așa cum de altfel este și legal.

Este incredibil cum este lăsat un astfel de specimen să tranzacționeze drepturile prevăzute de lege ca și bișnițarii la colțul străzii, și toate acestea pentru a-și acoperi abuzul comis. Ne întrebăm dacă procedează în același stil și cu subordonații lui punându-i să scrie rapoarte că nu vor să fie plătiți cu sporul de 40% pentru continuitate, de exemplu. Chiar art. 38 din Codul Muncii interzice expres tentativele de „iobăgie” prin care drepturile angajaților să facă obiectul renunțării.

Până când va ajunge Corpul de Control al Ministrului la IPJ Timiș și va lua măsuri, tragem o concluzie banală, realistă dar destul de dureroasă: Există abuzuri și vor continua să existe în primul rând din cauza faptului că noi, prin acțiunile sau inacțiunile noastre, le acceptăm.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: La Timiș, șefii negociază drepturile polițiștilor

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Unde se termină LOGICA de acolo începe ARMATA. De unde se termină ARMATA de acolo începe MINISTERUL ADMINISTRAȚIEI și INTERNELOR.
    Dar cu orele de sîmbăta, duminică și sărbătorile legale neplătite cu 100% în luna următoare celei care au fost efectuate ce spuneți?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută