ITPF Timișoara a încălcat legea ani la rând! Avem dovada

Drepturile și interesele polițiștilor trebuie să fie o prioritate pentru organizațiile sindicale, însă în ultima perioadă de timp asistăm la o mimare a acestei activități. Acest lucru s-a întâmplat și la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, unde pentru nu mai puțin de 150 de polițiști, nu s-a plătit corect ” sporul de manevră”, problemă care trenează de ani de zile, în timp ce liderii organizațiilor locale doar se gudură pe lângă conducerea instituției.

În  urmă cu mai putin de 2 luni, când reprezentanții organizației noastre au mers în teritoriu pentru a identifica problemele cu care se confruntă polițiștii în activitatea profesională, au identifcat această situație, iar în urma demersurilor efectuate de  organizația noastră  la  Ministerul Afacerilor Interne și respectiv,  Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, aproximativ 150 de marinari din cadrul ITPF Timișoara vor primi sporul de manevră în cuantum de 50% pe zile calendaristice, ci nu pe ture serviciu. Mai mult de atât, am solicitat conducerii ITPF Timișoara, nu doar plata pentru viitor, ci și retroactiv a acestui spor pentru ultimii 3 ani, având în vedere că în jurnalul de bord al ambarcațiilor, cât și în dispoziția de misiune este specificat în mod clar numărul de manevre efectuate de fiecare polițist pentru fiecare zi, iar termenul general de prescripție a unui drept este de 3 ani de zile.

 

 

În fapt, conform art. 43 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și cele din Ordinul MAI nr. S/7/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar, polițiștilor și personalului civil din Ministerul Afacerilor Interne prin care membrii echipajelor de pe nave care conduc, coordonează, evaluează sau execută efectiv manevrele de plecare şi de acostare, precum şi alte manevre şi activităţi periculoase beneficiază de o primă egală cu 50% din solda de funcţie/salariul de bază zilnic, indiferent de numărul de manevre din zona respectivă.

Totodată, și în Regulamentul serviciului la bordul navelor militare este specificat faptul că membrii echipajelor de pe nave nominalizați prin ordin de zi pe unitate, care participă efectiv la manevrele de plecare si acostare, beneficiază de o primă egală cu 50% din solda lunară, primă care se acordă o singură dată indiferent de numărul de manevre  de plecare și acostare efectuate într-o zi.

Deși toate celelalte inspectorate teritoriale aplicau corect plata acestui spor, inclusiv Garda de Coastă,  acolo unde ”s-a născut marinăria” în sensul bun al cuvântului, ei bine, doar  la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara se aplica plata pe ture serviciu, astfel că polițiștii care  lucrau în tura de noapte și efectuau două manevre, una până în ora 24.00 și una după ora 00.00,  erau pontați doar cu o singură manevră. Mai mult de atât, chiar dacă pontajele lunare întocmite de către marinari arătau că au efectuat câte două manevre în 2 zile, acestea se întorceau de la structura financiară  pentru a  se trece  o  singură manevră.

Stăm și ne întrebăm cine va răspunde pentru acest prejudiciu creat celor 150 de polițiști? Câți șefi vor răspunde pentru faptul că nu aprobau pontajele întocmite  de către marinari? Câți șefi beneficiază de ”salariu de excelență” pentru asta?Problema pregătirii profesionale e la polițistul din stradă sau la cel care nu  acordă corect  drepturile salariale?

Așteptăm în continuare să ne transmiteți fie pe adresa de email, sindicateuropol@gmail.com, direct pe pagina de facebook Sindicat Europol, fie  prin liderii teritoriali, problemele cu care vă confruntați în activitatea zilnică pentru a putea veni în sprijinul vostru. Iar pentru faptul că suntem întrebați destul de des” Ce faceți voi concret pentru polițiști?”, acesta este cel mai evident mod de arată cât de implicată este organizația sindicală din care faceți parte și că rolul nostru este a de interveni punctual acolo unde suntem sesizați.

 

Viitorul ne aparține!

Marius Iconaru, Secretar General al  Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: ITPF Timișoara a încălcat legea ani la rând! Avem dovada

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Eu am ieșit la pensie de 2 ani mai beneficiez,de plata a 2 manevre. Și calcul pensiei putea creste dacă se acordau corect.

    1. Este interesant sa ne spuneti cum va dati seama ca oferim raspunsuri doar membrilor. Și da, organizatia sindicala poate interveni si reprezenta interesele membrilor care și-au exprimat acest acord.

  2. Către Admin…am trimis mail pe adresa d-voastră..în 06.06.2019 dar nu am primit răspuns.
    Am specificat faptul că nu sunt membru al sindicatului d-voastră .
    Deci?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută