“Iți sparg fața” – Polițiștii, victime sigure într-un sistem care sprijină mai degrabă infractorii

“Îți sparg fața!”, “Filmează-l pe prostul ăla!”, “Jur că îți pierzi pensia!” – Cristian Boureanu către poliţişti!

Deși pasager, Cristian Boureanu, în timp ce mașina în care se afla a fost oprită de către agenții de la rutieră în București a ales să provoace scandal, să-i înjure pe aceștia și să-i amenințe. Apoi, în timp ce îi cerea prietenei sale să filmeze, a lovit un agent de poliție în zona inghinală, fiind surprinse mai multe imagini în acest sens, chiar de către polițiști,  cu propriile lor telefoane, singurele care le pot folosi pentru a se apăra atunci când aplică legea și își fac datoria.

Cristian Boureanu a fost membru al Parlamentului în legislaturile 2004 – 2008, 2008 – 2012 și 2012 – 2016. A fost votat de popor pentru a le reprezenta interesele!

Poate vă amintiți despre cazul Roni Herscovici, tânărul care, conducând un Porsche Cayenne, a fost oprit de un echipaj de poliție pentru un control de rutină! După ce i-au fost cerute documentele, acesta a demarat, rănind și pe unul dintre polițiști. În acest caz a fost filmată acțiunea poliției doar după incidentul propriu zis, neputând fi surprinsă reacția șoferului când a fost identificat în trafic și nici ceea ce a făcut până în momentul când acesta s-a baricadat în autoturism. Și cu toate acestea, presa a a avut suficiente imagini și după când acesta s-a comportat ca un veritabil tembel, arătând semne obscene și adresând cuvinte injurioase.

http://www.cancan.ro/a-fost-retinut-smecherasul-cu-porsche-oprit-de-politisti-cu-focuri-de-arma-e-fiul-unui-traficant-de-droguri-cum-arata-acesta-16835569

Indiferent de cazurile prezentate de media în care este implicată poliția, tot mai des ne raportăm la occident, dând exemplu acei polițiști și felul cum impun legea, uitând-ne cu mâhnire la felul cum se acționează la noi în țară. Mereu apar videoclipuri sau fotografii care compară modul de acțiune al polițistului român cu cel al polițiștilor străini. Sunt cazuri concrete și mediatizate în care polițiștii au fost urmăriți, batjocoriți, luați în derâdere, agresați fizic și chiar uciși (cazul șefului de post din Vișeul de Jos, Maramureș și nu numai), pentru că legea la noi este foarte permisivă și polițistului român îi este teamă să intervină cu fermitate pentru ca mai apoi să fie cercetat, tras la răspundere și chiar batjocorit de propriii șefi, care dau crezare „abuzaților” și nu colegului lor.

La noi, protecția polițistului este pe ultimul plan, iar când vine vorba despre investiții, nu sunt bani și se pierde repede interesul. Nu este și cazul Sindicatului EUROPOL, care a reîncercat în toamna anului 2016, să aducă în lumină beneficiile acestor bodycam-uri, care reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a ne apăra, de a ne justifica munca și alegerile făcute, riscurile și pericolele întâlnite, poate fi cel mai relevant mijloc de probă în fața unor situații limită. Vă reamintim că cele 10 dispozitive performante care urmau să fie donate Poliției Române pentru a analiza un studiu, au fost refuzate de inspectorul general, care și-a fundamentat refuzul prin faptul că „nu există o procedură de utilizare a acestor dispozitive”.

Mii de polițiști aflați în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, se expun zilnic prin faptul că își exercită atribuțiile singuri, fără să aibă la dispoziție mijloace prin care să se poată apăra în fața unor acuzații mincinoase de purtare abuzivă, hărțuire sau alte fapte pe care borfașii le folosesc pentru intimidarea polițiștilor sau chiar pentru a se răzbuna pentru faptul că aceștia au aplicat legea. Nu de puține ori, colegii de la rutieră au fost nevoiți să își justifice acțiunile în fața procurorilor sau chiar au pierdut procese în instanța pentru contravenții în care apăreau brusc martori care susțineau contrariul celor stabilite de polițist.

O cameră video(bodycam), atașată în zona pieptului, care să filmeze tot ceea ce se întâmplă, ar clarifica pe moment orice acuzații și chiar ar clarifica aspecte pe care ochiul uman le-ar putea omite. Orice cetățean, contravenient sau infractor se va gândi de două ori ce să facă, ce să spună și cum să procedeze în situații date, știind că orice mișcare îi este filmată, determinându-l să uite de „șmecherii” și de „influențe”, fiind astfel mult mai cooperant.

Sindicatul EUROPOL va reveni cu proiectul demarat în toamnă iar în cursul săptămânii viitoare vom solicita o întâlnire cu doamna ministru pentru a-și preciza poziția pe acest demers. Din primele discuții preliminare, Carmen Dan, spre deosebire de precedentul ministru, și-a afirmat susținerea unui astfel de proiect care ar fi singurul în măsură să contribuie semnificativ în recâștigarea autorității polițistului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: “Iți sparg fața” – Polițiștii, victime sigure într-un sistem care sprijină mai degrabă infractorii

Distribuie

8 răspunsuri

 1. Stima!
  Nu va lasati timorati de jegurile astea!
  Luptati sa va consolidati statutul
  Cetatenii..doresc o politie puternica si..corecta

 2. cat isi vor mai bate joc de politisti mafiotii ,smenarii ,interlopii din politica ….de ce sindicatele din politie nu organizeaza un miting IMPOTRIVA coruptiei si banditismului politic….de ce oameni buni…cat sa mai rabde si in cine sa mai aiba incredere,un om care pleaca la drum cu un salar de ..paznic iar riscurile de a-si pierde nu doar slujba, ci chiar viata, sunt atat de mari, fara ca cineva sa-i protejeze…ori sa-i acorde vreo sansa…iar ei trebuie sa indure si sa suporte totul…cu stoicism de teama de a nu fi dati in judecata …

 3. Sunt de acord sa fie protejat omul legii prea multa debandada e in trafic ti e teamă de reactia unor smecheri cu masini de fite

 4. sunt impotriva oricarei forme de violenta si aveti dreptate sa propuneti masuri pentru imbunatarirea relatiei politist – cetatean…nu sunt de acord cu ceea ce afirmati in acest punct de vedere pentru ca prea miroase a eveniment creat de catre politisti ( am un prieten la o televiziune…); drept dovada ca se tot prezinta cazul la posturile tv; si ce sa facem cu politistii care anunta ( si nu dezinteresat !!! ) presa, firmele de avocatura, pompele funebre, platformele de tractare etc in caz de accident rutier ????

 5. Sper sa ajunga BodyCam-urile si la noi. Fostul ministrul care le-a refuzat pe acel motiv,e un imbecil mintal.

  Sper ca Politistii sa aiba o pozitie mai buna fata de abuzatori si public mincinos.

  Sper ca sindicatele sa aiba mai multa putere fata de guvern decat fata de agenti.

  Sindicatul nu ofera mare branza, si tine pe salarii imense in functii de birou, tot felu de pizde proaste si idioate.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută