La data de 28 Ianuarie, la sediul MAI a avut loc ședința de dialog social pentru dezbaterea propunerilor de modificare a mai multor Ordine de ministru, dar și pentru adoptarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.
Vă reamintim că Sindicatul EUROPOL a organizat și un protest în 5 Noiembrie 2020 în fața MAI, pentru ca polițiștii să primească majorarea de 75% în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de zile libere plătite. În cele din urmă, după mai bine de 5 luni de la data publicării în M.Of. a OUG 147/2020, polițiștilor li se va putea plăti această majorare, fiind definitivată procedura conform Normelor metodologice emise de MAI. Rămâne însă în discuție, problema familiilor monoparentale, dar și a familiilor unde părinții nu sunt căsătoriți.
Sindicatul EUROPOL a solicitat ministerului să susțină inițiativa de modificare a legii, în sensul de a include posibilitatea ca familiile monoparentale să poată opta pentru zile libere plătite sau pentru majorarea de 75% pentru a achiziționa serviciile unei bone, în contextul în care instituția înregistrează un deficit enorm de personal și nu se poate lipsi de prezența polițiștilor în teren astfel încât să poată asigura, cel puțin în sistem de avarie, siguranța cetățenilor.
De asemenea, începând din luna Februarie 2021, polițiștii care au accesat concediul de acomodare, pentru cazurile în care au adoptat un copil sau pentru alte situații, vor beneficia de norma de hrană și norma de echipament pe tot parcursul suspendării raporturilor de serviciu, așa cum de altfel era și normal.
Complementar discuției, reprezentantul Sindicatului EUROPOL l-a întrebat pe directorul general adjunct al Direcției Generale Logistice dacă au de gând să plătească polițiștilor restanța de 2 lei/zi începând cu Ianuarie 2019, atunci când toate celelalte instituții de ordine publică au plătit norma de hrană de la nivelul stabilit.
Replica reprezentantului DGL a fost genială. Dumnealui ne-a spus că el nu se pronunță cu privire la modul în care celelalte instituții din sistemul de apărare au plătit norma de hrană, dar că la nivelul MAI s-a respectat legea și nu trebuia să plătească norma de hrană mărită. În replică, a fost întrebat dacă MAI a sesizat Parchetul sau Curtea de conturi în condițiile în care apreciază că aceștia au plătit ilegal norma de hrană mărită. Nu a existat un răspuns, s-a lăsat doar liniștea în sală.
În ceea ce privește modificarea Ordinului MAI 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne, se dorește introducerea unei excepții cu privire la posibilitatea instituției de a uza de psihologii unității pentru a acorda asistență de specialitate persoanelor private de libertate din Centrele de Reținere și Arestare Preventivă.
Reprezentantul Sindicatului EUROPOL a solicitat membrilor Centrului de Psihosociologie să precizeze dacă în momentul de față, în condițiile lipsei de psihologi din unități, aceștia pot asigura nevoia și serviciile pentru personalul MAI în așa fel încât să le rămână timp și pentru reținuții/arestații din custodia Poliției.
Aceștia au recunoscut că au grave probleme de personal și că nu reușesc să asigure servicii polițiștilor, însă această modificare se impune pentru situațiile de excepție în care persoanelor private de libertate să li se respecte dreptul de a beneficia de servicii de specialitate.
Cu alte cuvinte, ajungem din nou în situația în care ne sacrificăm propriul personal pentru a le respecta drepturile altora, în condițiile în care tot mai mulți polițiștii se resimt în plan psihologic în urma activităților desfășurate în perioada pandemiei, când au fost expuși infectării, fără a avea echipament de protecție corespunzător.
Mai mult, din cauza lipsei de personal la nivelul Centrului de Psihosociologie, polițiștii ultragiați ajung să nu mai fie consiliați pentru a depăși posibilele traume acumulate în urma unui astfel de eveniment.
Aceasta este realitatea cruntă și importanța pe care MAI o alocă resursei umane, despre care însuși ministrul Bode preciza că reprezintă un element primordial pentru buna funcționare a instituției. Din păcate faptele reflectă cât de prețuiți suntem noi, polițiștii, pentru cei ce conduc vremelnic ministerul, exploatându-l din punct de vedere politic.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
Din modelul de raport transmis de sru, eu personal înțeleg ca pentru luna decembrie se face plata doar pentru 03-15.12.2020, deși vacanta a început în 23.12.2020.
Ordinul de ministru prin care sunt aprobate Instructiunile privind plata sporului salarial reglementat de OUG 147 a fost publicat de curand si contine o prevedere nementionata in lege si anume ca celalalt parinte sa nu fi efectuat telemunca sau munca la domiciliu. In OUG 147 exista doar conditia pt celalalt parinte de a nu fi avut zile libere iar conditia referitoare la telemunca sau munca la domiciliu se refera la parintele care solicita plata.