Interzis fără echipamente de protecție pentru polițiști

Având în vedere cazurile din ce în ce mai numeroase în care colegii noștri din teren sunt infectați cu virusul Covid- 19, pe fondul lipsei echipamentelor de protecție, a măsurilor ineficiente sau mai bine zis inexistente de dezinfectare a unităților de poliție unde își desfășoară activitatea, precum și a autospecialelor pe care le folosesc în misiuni, aducem în atenție mai multe interdicții stabilite prin prevederi legale referitoare la modul în care polițiștii trebuie să intre în serviciu și să-și exercite atribuțiunile..

Astfel, dacă înainte de intrarea în serviciu, personalul anume desemnat să efectueze instructajul verifică starea psihofizică a polițistului și constată că acesta nu este apt pentru executarea misiunii, poate să dispună retragerea acestuia din dispozitiv. Așadar ne aflăm în situația în care un polițist nu trebuie să execute serviciul în aceste condiții în care capacitatea de analiză sau reacție îi este afectată, pentru a nu se expune riscurilor ori să vulnerabilizeze patrula din care face parte.

De asemenea, cu ocazia prezentării la serviciu, acestuia îi este verificată componența uniformei, dacă este completă sau dacă este adaptată la condițiile meteorologice în funcție de fiecare anotimp în parte, iar în cazul în care este neconformă, față de polițistul în cauză se poate dispune inclusiv măsura sancționării disciplinare și automat nu i se permite intrarea în serviciu.

În continuare, înainte de intrarea în dispozitiv, polițistului îi este verificat echipamentul și mijloacele de intervenție, respectiv vestă anti-înjunghiere/antiglonț(acolo unde există în dotare), tomfa, spray-iritant-lacrimogen, cătușe și armamentul și muniția din dotare, iar în momentul în care sunt identificate deficiențe acestuia i se interzice intrarea în serviciu.

În aceste momente, inclusiv mănușile, măștile de protecție, dezinfectanții și după caz, combinezoanele, fac parte din categoria echipamentului de protecție al polițistului, necesar și obligatoriu conform normelor de sănătate și securitate în muncă, pentru executarea în bune condiții a misiunilor privind prevenirea răspândirii coronavirusului. Ca atare, ne aflăm într-o altă situație în care polițiștilor le este interzisă intrarea în serviciu.

Toate aceste interdicții au fost reglementate prin legislația incidentă privind domeniul sănătății și securității în muncă, prin ordine de ministru sau dispoziții interne, ce au drept scop asigurarea unor efective apte din toate punctele de vedere, care să nu fie vulnerabile și să execute un serviciu polițienesc de calitate.

În aceste momente critice, când tocmai din cauza lipsei echipării corespunzătoare tot mai mulți polițiștii sunt infectați cu virusul Covid- 19, niciun șef nu procedează la verificarea existenței materialelor de protecție contra acestui virus, trimițând în prima linie polițiști care sunt nevoiți să utilizeze aceleași mănuși și măști de protecție timp de mai multe zile, deși acestea devin ineficiente după aproximativ 4 ore de purtare.

Având în vedere că prin astfel de practici sănătatea și chiar viața colegilor din teren este pusă în pericol, revenim cu solicitarea în atenția colegilor noștri  ca în momentul în care sunt trimiși în misiune fără echipamentul de protecție împotriva virusului, să aplice prevederile art. 23 alin. 2 din H.G. nr 991/2005 privind Codul de etică și deontologie al polițistului, abținându-se de la executarea ordinelor și misiunilor vădit ilegale.

Solicităm acest lucru, întrucât prin faptul că sunt trimiși în teren de către un șef pentru a executa activități de prevenire a răspândirii coronavirusului, fără echipament de protecție și se infectează, sunt încălcate prevederile art. 352 alin. 2 din Codul Penal al României conform căruia “nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”. Drept urmare, polițiștilor le este interzis să intre în serviciu fără a avea asupra lor echipamentele de protecție(mănuși, măști de protecție, dezinfectant)pentru a evita să fie contaminați.

Astfel, organizația noastră a solicitat conducerii I.G.P.R. reglementarea acestei situații și stabilirea unui set unitar de reguli care să fie transmis unităților teritoriale, pentru evita situațiile în care polițiștii sunt trimiși în teren fără a avea asupra lor materiale de protecție contra virusului, acestea făcând parte în actualul context din echipamentul de protecție necesar îndeplinirii atribuțiunilor de serviciu. În acest sens, Sindicatul EUROPOL a pus la dispoziția tuturor, șefi și polițiști, recomandările traduse de INTERPOL și de Institutul Internațional de Management al Securității și Urgențelor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Interzis fără echipamente de protecție pentru polițiști

Distribuie

Un răspuns

  1. Va salut . Eu nu pot sa spun doar un singur lucru: suntem carne de tun. Cei tineri nu au curaj iar cei in prag de pensionare merg pe burta cum au mers toata viata lor. Da este adevarat ne-au dat manusi, nimic de zis, masti de cea mai proasta si joasa calitate iar combinezoane la fel. Combinezoanele sunt pentru zugravi nu din acelea de care au cei la pompieri cand merg cu izolera. Va atrag atentia in special colegilor care merg la morti suspecte mai alea in perioada asta ca mastile chirurgicale primite nu sunt adecvate acestor activitati ci masti cu protectie ffp2 sau ffp3 la fel si combinezoanele, trebuie sa fie impermeabile nu ce am primit noi, de se vede prin ele. Cu alte cuvinte am fost dotati cu manusi, masti si combinezoane dar de proasta calitate asta doar ca sefii sa puncteze in situatia lor. In concluzie suntem carne de tun.
    Cu stima

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută