Întărirea autorității polițistului votată în Parlament

După mai bine de un an de dezbateri și consultări, proiectul de lege privind autoritatea polițistului a fost votat ieri în Camera Deputaților, ca for decizional, iar legea va fi trimisă la președinte, spre promulgare.

A fost nevoie să moară colegi, să fie ultragiați, vătămați, lezați  moral de către instituția din care fac parte: “MAI”, și fizic de către persoane certate cu legea, “șmecheri” sau politicieni bătăuși!

Proiectul de lege instituie reguli referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, chiar dacă forma adoptată a suferit modificări majore față de ce s-a discutat în comisiile de dialog social de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu reprezentanții sindicatelor din poliție.

Prin acest proiect de lege se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul “Poliţia, stai! – Nu te apropia!” continuă să se apropie de polițist. Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare.

De asemenea, poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când:

  • nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice,
  •  din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală,
  •  prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică, luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi opt ore de la momentul iniţierii deplasării. În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de opt ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării, textul legii în vigoare face referire la un termen de 24 de ore, în care nu intră şi perioada necesară deplasării la sediul poliţiei.

Mai mult de atât, proiectul prevede că poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol.

Interesant este faptul că  măsurile  privind întărirea autorității polițistului au fost adoptate la doar o zi după ce Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol a amendat acest lucru pe un post de televiziune national, pe fondul unor evenimente grave de ultraj ce au avut loc în ultimul an de zile împotriva polițiștilor. (https://www.antena3.ro/video/actualitate/bataie-cu-bate-intre-doua-clanuri-pe-strazile-orasului-calafat-politistii-chemati-sa-intervina-nu-109727.html)

Pe lângă măsurile  introduse și procedurile deja existente, este nevoie și de o dotare modernă , eficientă și corespunzătoare vremurilor în care trăim, pentru a nu mai fi puși în situația “improvizării ” în momentul efectuării unei intervenții.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Întărirea autorității polițistului votată în Parlament

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi opt ore de la momentul iniţierii deplasării. În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de opt ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării, textul legii în vigoare face referire la un termen de 24 de ore, în care nu intră şi perioada necesară deplasării la sediul poliţiei. Deci cele 24 de ore s-au transformat in 8, unde este “imbunatatirea” ?…

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută