Intâlnire IGPF – Sindicat EUROPOL

Azi, 20.01.2017, la sediul IGPF, o delegația a Sindicatului EUROPOL formată din liderii din Poliția de Frontieră, s-a întâlnit pentru prima dată cu chestorul general de poliție Ioan BUDA, inspector general.

Punctele de interes pentru noi au fost reprezentate de modul în care sunt puse în aplicare prevederile Concepției IGPF emisă în 2015, numărul mare de ore suplimentare lucrate de polițiștii de frontieră, lipsa de personal, dar și lipsa de transparență și obiectivitate în cazul mutărilor pe funcțiile mari.

Totodată, am prezentat situația colegilor noștri de la Aeroportul Otopeni, cărora li s-au schimbat orele de intrare în serviciu, dar și modul de acordarea a concediului de odihnă pentru anul 2017. În acest sens, inspectorul general ne-a asigurat că în urma sondajului pe care l-a dispus, va ține cont de voința majorității.

De asemenea, referitor la concediul de odihnă, inspectorul general a agreat să existe trei perioade de concediu de odihnă, care să poată fi și sub nivelul impus de HG 1578/2002, de minim 21 de zile pentru una dintre perioade. Este un compromis favorabil pentru ambele părți deoarece se vor putea asigura cu personal perioadele de flux ridicat de trafic, dar și flexibilitate pentru polițiștii de frontieră care doresc să beneficieze de concediu de odihnă în mai multe fracții.

Cu privire la Concepție și sutele de ore suplimentare lucrate, în special din cauza modul deficitar de folosire a personalului, inspectorul general va analiza cazurile pe care i le vom pune la dispoziție și așteapă propuneri din partea noastră pentru îmbunătățirea Concepției care o va înlocui pe cea veche. Mai mult, reprezentanții EUROPOL au ridicat problema nenumăratelor delegări dispuse de lipsa de personal, dar și de organigramele care nu mai corespund contextului actual. De aceea, ne-am asuumat ca în cel mai scurt timp, să venim cu un proiect de standard de personal care să fie aplicat tuturor structurilor de poliție de frontieră.

Referitor la mutările incognito pe care inspectorii șefi, respectiv directorul gărzii de coastă le fac în mod subiectiv, pe funcțiile superioare de agent principal și agent I, acesta s-a arătat surprins de fenomen, deoarece susține că este obligatoriu ca acestea să fie realizate în baza unei selecții. În realitate, beneficiind de caracterul de „secret” al ștatutului de organizare, șefii nu fac publice vacantarea funcțiilor mari, iar când au de satisfăcut nevoile unei „pile”, aceștia operează mutări pe aceste funcții. În acest sens, organizația noastră va documenta un material complet asupra modului arbitrar în care se fac mutările pe funcțiile mari, doar acelora care sunt în „grațiile” șefilor. Iar polițiștii de frontieră cu rezultate notabile, trebuie să se mulțumească cu câte o scrisoare de mulțumire sau o avansare înainte de termen.

În final, am stabilit de comun acord ca dialogul să reprezinte principala cale de soluționare a oricăror probleme care apar, și doar dacă prin această manieră nu sunt rezolvate, să apelăm și la celelalte mijloace avute la dispoziție. De asemenea chestorul general Ioan Buda a ținut să precizeze faptul că ține foarte mult la drepturile polițiștilor de frontieră și va interveni de fiecare dată când va fi sesizat că acestea sunt încălcate.

În acest sens, sperăm că aceste afirmații să nu rămână doar la nivel de vorbe, dar vă asigurăm că și organizația noastră va sancționa dur orice abuz asupra membrilor noștri.

Sindicatul EUROPOL: Intâlnire IGPF – Sindicat EUROPOL

2 răspunsuri

1. La Giurgiu de ce se tot imputerniceste la SPF Giurgiu , dl Ifrim? Se crede cumva ca este atit de competent? Faceti un sondaj de opinie in ridnurl aomenilor si veti avea surprize foarte mari.