Întâlnire de lucru pe Concepția IGPF

În urmă cu două săptămâni am transmis către IGPF propunerile organizaţiei noastre cu privire la proiectul Concepţiei Inspectorului General al IGPF privind controlul la frontierele României. Am fost plăcut surprinşi să primim şi invitaţia pentru participarea în dată de 27.04.2017, la o şedinţa de lucru pe această temă.

Echipa Sindicatului EUROPOL, formată din liderii de la poliţia de frontieră (Valentina Matea- Prim-vicepreşedinte, Marius Iconaru – Secretar General, Rodica Tirnovan-Preşedinte Filiala Caraş-Severin) a răspuns pozitiv la întâlnirea cu reprezentanţii IGPF responsabili de gestionarea activităţilor prevăzute în Concepţie, respectiv: chestor Marcel Ardelean (director Direcţie SCTF), chestor Costel Giuroiu (director Direcţie Logistică), comisar şef Tomiţă Dogaru (şef Serviciu SCN), comisar şef Cătălin Ioniţă (şef Serviciu SCTFA) şi comisar Dragoş Alistar (şef Serviciu SCTF) şi am constatat că suntem singură organizaţie sindicală participantă la dezbateri. Ulterior, pentru o parte a discuţiilor s-au alăturat şi reprezentaţii IGPF din cadrul Direcţiei MRU pentru problemele care vizează categoriile de pregătire a poliţiştilor de frontieră, respectiv comisar şef Aura Sima-Şef Serviciu SFIC, comisar-şef Florin Popescu –SFIC.

Şedinţa a debutat cu explicaţii referitoare la rolul şi importanța acestui document managerial (Concepţia), înţelegând că se doreşte o uniformizare, la nivel naţional a modului de lucru în cadrul turelor de serviciu din PFR, cu atribuţii pentru supravegherea şi controlul frontierelor, creşterea eficienţei misiunilor şi asigurarea unui nivel superior de pregătire a poliţişti Am remarcat deschiderea pentru modificarea prevederilor care generează probleme din punct de vedere al aplicabilităţii în practică, înţelegându-se faptul că, nu de puţine ori, realitatea din teren nu este transmisă în modul în care ar trebui înţeleasă, astfel încât cei care emit ordine, dispoziţii sau orice alt tip de document să anticipeze rezultatele şi eficienta reală.

De asemenea, s-a remarcat şi faptul că, pe anumite segmente, există şi probleme de “percepţie” de la un nivel la altul, motiv pentru care se va acorda o mai mare atenţie comunicării instituţionale (pe orizontală şi verticală) dar şi comunicării cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, iar pentru aspectele de interes comun a căror soluţionare se găseşte la nivelul ministerului sau în afară acestuia, să existe o susţinere reciprocă pentru eliminarea neajunsurilor.

Discuţiile au fost lungi, contradictorii şi pe alocuri vehemente, cu prezentarea unor situaţii punctuale, care au fost sesizate de colegii din cadrul structurilor. Pentru unele dintre aspecte s-au găsit soluţii imediate, pentru altele vor fi analizate soluţiile propuse şi se vor găsi variante de transpunere în formă finală a Concepţiei.

Au fost identificate şi probleme care, deşi afectează activităţile din cuprinsul Concepţiei, identificarea soluţiilor şi găsirea formei de implementare nu sunt de domeniul DSCTF, dar am obţinut promisiunea analizării acestora şi invitaţia de a participa în cadrul grupurilor de lucru alături de responsabilii de linie, astfel încât şi pentru acestea să eliminăm neconformităţile în timpul cel mai scurt.

Concluzii:

• atribuţiile stabilite prin Concepţie pentru coordonatorii de tură, nu vor fi atribuţii în plus faţă de fişa de post. La întocmirea fişelor de post cadru pentru această categorie de personal (cf OMAI 140/2016) se va avea în vedere includerea celor din Concepţie, astfel încât, încărcătură de sarcini să se realizeze în limita maximă de 100% din timpul de lucru.
  • responsabilizarea adjuncţilor pe operativ/SCTF cu privire la planificarea în serviciu a personalului ţinând cont de normă de lucru lunară, astfel încât să nu fie afectat dreptul personalului la concediu, asigurarea compensării cu timp liber pentru orele suplimentare efectuate, asigurarea timpului pentru pregătire în cadrul normei de lucru;
  • eliminarea “birocraţiei” în cazul personalului de la ture serviciu, astfel încât muncă operativă să reprezinte ponderea pentru supravegherea şi controlul frontierelor;
  • pregătirea specifică, pe post, se va realiza exclusiv prin grijă şefului unităţii, în timpul programului de lucru, prin intermediul platformei e-Learning (au fost achizionate 1000 de staţii de lucru în acest scop), iar testările online şi cele sub formă de interviu, vor avea drept scop evaluarea nivelului de acumulare a cunoştinţelor, formarea deprinderilor practice astfel încât să conducă la identificarea nevoilor de pregătire şi a modalităţii de îmbunătăţire continuă a acestora, dar vor avea un rol foarte important în eliminarea “separării/împărţirii” personalului în categorii de genul “aia de la Punct” şi “aia care fac talpă la verde”;
  • cu privire la ţinuta poliţiştilor de frontieră, am găsit înţelegere pentru revizuirea prevederilor din Concepţie, astfel încât să fie eliminate acele componente care nu se regăsesc în normă de echipare (pantalonii golf) şi clarificarea problemei bocancilor. Chiar şi la nivel IGPF există aceeaşi părere, şi se va aveacin vedere a fi transmisă corect la structuri: pantalonul drept, călcat la dungă NU se introduce în bocanc (este inestetic şi cele două componente sunt din ţinute separate). Expresia “pantalon introdus în bocanc” se referă la pantalonul din ţinută de protecţie!! Urmează a se găsi o varianta convenabilă cu privire la portul ţinutei în funcţie de misiunea executată, având în vedere că poliţistul nu cunoaşte tipul de misiune pe care urmează să o execute astfel încât să ştie care este ţinută pe care să şi-o pregătească înainte de intrarea în serviciu;
  • nu a fost nevoie să dezbatem subiectul “minim 2 poliţişti/misiune”, despre acesta existând numeroase sesizări anterioare, iar “semnalul” primit de către noi a fost unul pozitiv, că se cunoaşte acest aspect şi vor fi evitate asemenea situaţii.

Dacă problema pregătirii potrivit specificului locului de muncă şi-a găsit rezolvarea cu privire la asigurarea intervalului orar pentru aceasta în timpul serviciului, fiind eliminată orice variantă de interpretare, mai sunt de găsit soluţii pentru pregătirea fizică şi şedinţele de tragere. Pentru acestea există probleme în găsirea unor măsuri imediate, generate în mod deosebit de cadrul legislativ existent în domeniu.

Cu toate acestea, împreună cu responsabilii de linie, organizaţia noastră sindicală se va implică în găsirea celor mai bune soluţii în perioada următoare, cu promisiunea că vom revenii cu detalii în acest sens. Este de precizat că am simţit disponibilitate şi receptivitate cu orientare în beneficiul poliţiştilor, cel puțin de la nivelul celor care gândesc această Concepție.

Viitorul ne aparţine !

Sindicatul EUROPOL: Întâlnire de lucru pe Concepția IGPF

2 răspunsuri

1. Din păcate, este doar părerea mea personala, nu vad nici-o diferența, s-au m-ai bine spus diferențe majore intre fosta și actuala concepție (ansamblul de păreri). Păcat ca niciunul dintre cei care încearcă sa pună bazele unei proceduri privind paza și supravegherea frontierei de stat, nu au pregătirea necesara de teren sau m-ai bine spus nu sunt cei care stau în teren și fac acest lucru. Toți care concep au uitat ca am intrat în U.E., Ca trebuie sa asiguri tehnica sau service pentru tehnica din dotare(este doar o parte). Cum poți gândi sau concepe ceva când toată tehnica este la pământ. Verificați. Vorbiți de pantalon la dunga când colegii noștri efectuează paza și supravegherea prin patrulare, în câmp. Vezi stimate domn e o rușine că agenții, care fac acest serviciu cu plăcere, respect și simț de răspundere, nu sunt întrebați, cred ca nu este necesar sa vă spun care este motivul. Iar Ministrul Muncii afirma ca personalul calificat numai există, din păcate exista sunt peste 60% dintre agenții de politie care au studii superioare, agenți care și-au aprofundat studiile iar M.A.I., a ținut cu dinții, de aceste funcții care sunt ocupate numai cu personal care le este în grații (nu ma pronunț). Ei dau știre ca fac angajări în diferite domenii (atenție sursa externa din 2004 și pana în 2015), de ce nu au selecționat agenți sa-i pregătească în anumite domenii de activitate, când șefi de birouri la aceste compartimente sunt ofițeri fără pregătire în domeniu. Sunt multe de spus dar din păcate prea puține răspunsuri. Am pretenții la un nou sindicat sa aprofundeze și sa găsească soluții.

2. Singurul aspect in care ai dreptate d-le Feraru Romeo e că cei care lucrează la Concepție nu au lucrat în execuție, ci au fost propulsați pe funcții înalte și știm cum.
    Mai mult, nu o sa tina cont de propunerile plecate din teritoriu că deja…eșalonul superior.
    În rest, confunzi biroul cu compartimentul, nu știu câți ofițeri cu Academia la frecventa zi sunt inca la ture serviciu după ani și ani de muncă și experienta, iar tu vrei agenți din sursa externa sa-i faci ofițeri peste noapte și sa-i pui și în funcții de comanda !!!?
    Tocmai de aia ne aflam aici că țara din păcate !!!!!
    Că cel cu specializarea cai ferate e pus manager de spital și viceversa !!!!