Astăzi, 24.07.2017, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o delegaţie a Sindicatului Poliţiştilor Europeni “Europol” formată din Valentina Matea, prim-vicepreşedintele, Marius Eugen Iconaru, secretarul General şi Cristian Banc, trezorier, au participat la ședința organizată în urma tragediei de joi noapte din Suceava.
Şedinţa a fost prezidată de ministrul Carmen Daniela Dan care a fost însoţită de suita de secretari de stat, subsecretari de stat, secretarul general al guvernului, directori generali si de inspectorul general al Poliției Române.
Este important de precizat ca această întâlnire a gost generată de moartea colegului nostru care era în serviciu iar scopul acesteia l-a constituit identificarea unor propuneri de modificare a Legii 360/2002 pentru a creşte autoritatea poliţistului.
Reprezentanții organizației noastre au susținut că nu apreciază că modificarea Statutului este crucială, ci mai degrabă ne îndreptam atenția în 2 direcţii vitale și care pot aduce rezultate imediate:
- procedurile de lucru folosite de polițiști în exercitarea atribuţiile de serviciu și implicit a prerogativele funcţiei publice
- managementul deficitar de la nivelul unităţilor de poliţie unde găsim foarte mulţi şefi nepregătiţi şi care sunt dispuşi oricând să sacrifice drepturile subalternilor, să încalce ordinele și dispozițiile în vigoare doar pentru a nu îşi pierde scaunul
În acest sens, în privinţa modului în care poliţistul îşi exercită atribuţiile de serviciu, apreciem că un poliţist se va putea apară în faţă unor pericole doar dacă va avea mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte folosirea mijloacelor din dotare, şi aici vorbim chiar şi de mijloacele prevăzute de Legea 218/2002 şi care nu se regăsesc în dotarea noastră astăzi (baston cu electosocuri) iar aceste modificări pot opera de îndată pentru că sunt în pixul ministrului şi al specialiştilor din MAI.
Mai mult, în privinţa deficitului de personal, în ultimii 3 ani au crescut numărul de funcţii de conducere vacanţe, ocupate prin împuterniciri succesive care au slăbit şi vulnerabilizat poliţiştii cu funcţii de execuţie. Spunem asta pentru că nici un şef nu îşi asumă răspunderea pe nimic în condiţiile în care ştie că stă doar 6 luni în acel post sau, şi dacă stă mai mult, oricând se poate scuză că ocupă doar temporar acel post. Mai mult, şi la concursurile organizate în acest sens, avem situaţii ridicole în care se înscrie un singur ofiţer şi se clasează pe locul 2.
În traducere liberă, nu gradul de pe umăr reprezintă vectorul în jurul căruia se învârte competenţă şi pregătirea profesională, ci însuşi omul, fie el ofiţer sau agent.În aces sens am exemplificat buna practică din cadrul Ministerului Justiției, unde din 2010, a fost eliminată condiția deținerii unui anumit grad profesional pentru a ocupa funcții de conducere. Rezultatul este vizibil: zeci de candidați pe posturi cheie (șef birou, șef serviciu, director etc), 70% din aceste funcții au fost câștigate de agenți de penitenciar care ulterior au fost trecuți în corpul ofițerilor și acordat gradul în funcție de vechimea în sistem, creșterea nivelului de complexitate a probelor și implicit existența unei garanții că va fi ales un manager bun.
Nu vrem să ne aflăm din nou în situaţia în care, din cauza unei tragedii, să ne spălăm pe mâna cu constituirea unei comisii care să lucreze la nişte modificări pe statut, care nu aduc efectul pe care ni-l dorim. Nu ne opunem modificării Statutului, însă acest lucru îl acceptăm doar în condițiile existenței unor termene clare pentru că poliţiştii să cunoască orizontul de timp în care vom genera rezultate pentru ei.
Am punctat de asemenea pe faptul că autoritatea poliţistului e conferită în special de pregătirea profesională și fizică, dar și de deprinderile în folosirea armamentului din dotare.
Sunt poliţişti care nu ştiu cum să folosească armamentul pe care îl poartă și mult mai mulți care își scot pistolul din toc o dată pe an. E firesc să ne întrebăm ce vor face aceştia în situaţia în care sunt nevoiţi să îl folosească? Argumentarea noastră a fost susţinută şi de şeful poligonului de tragere al IGPR care a susţinut că sunt foarte dese situaţiile în care poliţiştii nu cunosc normele elementare de folosire a armamentului în cadrul şedinţelor de tragere. Cu privire la pregătirea profesională nici nu am avut ce susține pentru că aceasta efectiv nu se realizează în nicio unitate de poliție.
S-a mai cerut reducerea perioadei de şcolarizare pentru elevii din şcolile de agenţi de poliţie așa cum s-a întâmplat și în cazul promoțiilor din 2005-2006, 2006-2007, de la o perioada de doi ani, la o perioadă de cel puțin un an. Iar ca urmare a situației de criză, de anul viitor să fie reduse la şase luni pentru a diminuarea deficitului de personal existent în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
O altă problema serioasă pentru poliţişti a fost plata compensaţiei pentru chirie la nivelul pieţei aşa cum este în Ministerul Justiţiei.S-a cerut punerea în aplicare a prevederilor articolului 32 alin.1 din Statulul poliţistului care spune că “poliţistul va fi sprijinit în construirea sau cumpărarea , o singură dată în timpul carierei a unei locuinţe propriettate personală în localitatea încare îşi are sediul unitatea de poliţie la care este încadrat,în condiţiile legii” astfel că poliţiştii să fie sprijiniţi în schimbul acordării compensaţiei în achiziţionarea unei locuinţe pentru a crea stabilitate în rândul personalului.
Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a precizat că azi, 24.07.2017 se va întâlni cu ministrul muncii iar mâine cu ministrul finanțelor publice și cu ministrul justiției pentru a ieși cu un pachet validat, atât pe legislație dar și pe drepturi salariale. Până așteptăm poziția oficială a ministrului MAI, aşteptăm în continuare propunerile voastre pe adresa de mail sindicateuropol@gmail.com
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL