Întâlnire cu Ministrul finanțelor după protestul Sindicatului EUROPOL – SNPP

În fața Ministerului Finanțelor, începând cu ora 11:00, aproximativ 500 de polițiști și polițiști de penitenciare din Sindicatul EUROPOL și SNPP au spus „prezent” la ultima manifestare din calendarul de proteste asumat încă din luna septembrie. Am demonstrat că suntem consecvenți în acțiunile noastre și facem toate eforturile pentru a striga nemulțumirile membrilor pe care îi reprezentăm.

Am ales locația de la Ministerul Finanțelor pentru ultimul protest din anul 2022 pentru a le reaminti guvernanților că legea bugetului de stat a fost votată fără să se țină cont de restanțele salariale acumulate din 2009 și până în prezent. Nu mai vorbim despre faptul că angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională (polițiști, militari, personal contractual) sunt ultimii în ceea ce privește gradul de aplicare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, situându-se în prezent la un procent de 62,5% față de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. Și în cazul pensiilor militare, discriminările la care au fost supuși pensionarii militari au generat adevărate anomalii, plasând peste 75% dintre ei la un nivel al pensiei de sub 2500 lei.

Cu toate că Guvernul a aprobat încă de la începutul lunii decembrie 2022 OUG-ul cu privire la măsurile fiscal-bugetare, prin care a strecurat între „înghețările” drepturilor salariale și acordarea a 10% la salariul/solda de funcție pentru a mai plăti din restanțele salariale, prin organizarea protestului de astăzi mesajul este clar: „NU mai acceptăm să fim sacrificații de serviciu!”. Am scandat împotriva umilinței și a rușinii pe care o îndurăm, pentru că atâta vreme cât salariul unui polițist a ajuns să fie mai mic decât salariul minim brut pe economie pentru un muncitor necalificat din sectorul de construcții, care va fi de 4000 lei în 2023, este clar că guvernanții își doresc o Poliție slabă, subfinanțată, pentru ca ei să poată să își facă jocurile politice.

Ce este de apreciat totuși, este faptul că ministrul finanțelor Adrian Câciu, spre deosebire la ministrul Bode, și-a făcut timp pentru o discuție de aproximativ 1 oră, în care i-am prezentat în detaliu situația drepturilor salariale suspendate, plafonate, menținute la nivelul salariului din 2009, prorogate, înghețate, care au dus la situația ridicolă în care, la fiecare creștere a salariului minim, să fie crescute artificial și salariile/soldele de funcție pentru a nu fi sub nivelul acestuia. Aceste efect a generat o comprimare a treptelor de salarizare, o aplatizare pe verticală în urma căreia un polițist cu 1 an vechime are același salariu cu un polițist cu 20 de ani vechime.

La discuții a participat Dumitru Costin – președintele Blocului Național Sindical, Ștefan Teoroc – președintele Federației Publisind și al SNPP, respectiv Cosmin Andreica – președintele Sindicatului EUROPOL. La finalul discuțiilor, ministru de finanțe a recunoscut că suntem categoria de bugetari care suntem situați cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 și ne promite că la finalul lunii februarie 2023 ne vom întâlni în aceeași formulă pentru a analiza disponibilitățile bugetare pentru a mai acoperi din restanțele salariale. În acest sens, am evidențiat faptul că printre primele măsuri ar trebui să se regăsească eliminarea plafonării normei de hrană, care se plătește cu 11 lei/zi mai puțin decât nivelul stabilit conform datelor comunicate de către Institutul Național de Statistică. La fel și în cazul normei de echipare, noua uniformă costă de 3 ori mai mult decât suma alocată în prezent.

Nu ne amăgim cu promisiuni, vom continua formele de protest și în anul 2023 pentru că, nivelul crescut al inflației și dispariția normei financiare pentru echipament din martie 2023 vor lovi puternic în nivelul de trai și calitatea vieții polițiștilor.

Le mulțumim tuturor celor prezenți, care au venit de la sute de kilometri și care încă se află pe drum la momentul publicării acestei informări. Și sperăm ca activismul și implicarea polițiștilor noștri să crească și mai mult în anul 2023, pentru că numai prin unitate, solidaritate și proteste vom putea determina guvernanții să respecte legea.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Întâlnire cu Ministrul finanțelor după protestul Sindicatului EUROPOL – SNPP

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Eu zic să măriți salariu conform legii și după aceea norma de hrană și echipament.Vor să vină cu o nouă lege a salarizării in vara și să nu se piardă ce a rămas pe această lege a salarizării.

  2. FELICITARI SINDICATULUI EUROPOL , ptr acest demers ; si noi militarii din MAI : IGJR , IGSU , suntem in aceeasi situație , dar după cum stiti , nu putem fi prezenți fizic , la aceste manifestari , intru-cat nu ne permite Lg. ; VA multumim , ptr tot ceea ce faceti ; CU RESPECT; SCCES ….

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută