Indemnizațiile polițiștilor din misiuni internaționale, în pericol !

Cu toții cunoaștem complexitatea misiunilor internaționale de menținere a păcii organizate sub egida ONU, UE sau OSCE la care participă polițiști și militari români. Aceștia, pe lângă faptul că se află departe de casă sau familie, sunt permanent expuși riscurilor specifice teatrelor de operații, nu de puține ori fiind puși în situația ingrată de a înregistra răniri grave sau chiar decese în rândul camarazilor noștri.

Astfel, în Monitorul Oficial al României nr. 715/08.08.2020 a fost publicată Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat, actul normativ instituind totodată obligația conducătorilor instituțiilor în cauză să emită norme interne de aplicare, în termen de 180 de zile de la data publicării.

Însă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este liniște totală pe acest subiect, pe site-ul instituției, în Transparență decizională nefiind postat niciun proiect de act normativ cu privire la recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații, în prezent circulând în mediile online o variantă neoficială a ordinului de ministru, în ciuda faptului că MAPN a procedat deja la elaborarea și publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare a acestei legi.

Legea nr. 168/2020 reglementează modalitățile de recunoaștere a meritelor personalului care a participat la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român prin acordarea unor drepturi și distincții, precum și crearea posibilității menținerii, încadrării sau reîncadrării în structurile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din care fac sau au făcut parte a răniților, invalizilor, a celor care au dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice pe timpul ori din cauza participării la acțiuni militare, misiuni și operații, precum și prin acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

Printre principalele drepturi de care pot beneficia, în temeiul legii, polițiștii și militarii care au participat la acțiuni militare, misiuni și operații atât pe teritoriul țării cât și în afara acestuia, exemplificăm:

-personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, dobândește calitatea de „Veteran din teatrele de operații“;

-răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații“, indiferent de durata participării la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni;

-numele celor cărora li s-a atribuit calitatea de „Veteran din teatrele de operații“ se înscriu în registre speciale, înființate la unitatea/structura din care face parte personalul participant și, după caz, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“;

– răniții, militarii invalizi, civilii invalizi și personalul participant care au dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice se mențin, se încadrează ori se reîncadrează, după caz, în categoria de personal/corpul militar căreia/căruia îi aparțin, la cerere, în instituțiile din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din care fac/au făcut parte, în funcții militare sau civile stabilite prin ordin al conducătorului instituției respective, în condițiile prevăzute de lege;

-închirierea sau cumpărarea, cu prioritate, a unei locuințe din fondul de locuințe sociale al administrației publice;

-copiii răniților, militarilor invalizi și civililor invalizi, precum și ai personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice au prioritate la înscrierea în creșele și grădinițele din sistemul public;

dreptul de a purta uniforma militară, după trecerea în rezervă sau în retragere;

o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;

o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

Având în vedere că până la acest moment la nivelul MAI nu au fost puse în Transparență decizională Normele de aplicare a Legii nr. 168/2020, am transmis ministrului Lucian Bode propunerile organizației noastre, așa cum se pot revedea în cele ce urmează:

Vom urmări cu interes modul de elaborare a normelor de aplicare a Legii nr. 168/2020 mai ales că din studierea proiectului ordinului de ministru “neoficial” care deja circulă în mediile online, mai puțin la rubrica Transparență decizională de pe site-ul MAI, se observă cu ușurință eludarea de către inițiator a prevederilor privind plata indemnizației lunare, neimpozabile, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere a veteranilor din teatrele de operații care nu sunt invalizi.

CITEȘTE AICI LEGEA NR. 168/2020

CITEȘTE AICI PROIECT ORDIN PENTRU APROBAREA NORMELOR DE APLICARE ALE LEGII 168/2020

CITEȘTE AICI NORMELE MAPN DE APLICARE A LEGII NR. 168/2020

Sindicatul EUROPOL: Indemnizațiile polițiștilor din misiuni internaționale, în pericol !

4 răspunsuri

1. Va trebui sa ne luptam din nou pt dreptul acordat prin lege, DAR NEAPLICAT din motive personale ale unor asa numiți mai mai ai M. A. I.

2. Nu ati pus si comentariul meu ca si militar nu ca functionar public.
    Sunteti neseriosi.
    Ati sters comentariul pt ca nu v a convenit.

3. Din moment ce structura MAI nu mai este condusa de profesionisti…..mai aveti pretentia la aplicarea legii ????
    Totul se face dupa ureche iar drepturile conferite prin lege se vor castiga NUMAI in instanta…
    Mare mirare sa fie aplicata legea numai la cei care vor castiga……
    Oare aceste mesaje sunt citite si de cei care ar trebui sa aplice legea ???

4. Dacă se poate,rugămintea sa postati,cam care ar putea fi activitățile din categoria”pe teritoriul țării ” care se încadrează în această lege.
    Multumesc