Incompetența șefilor va închide Poliția

Astăzi am văzut o știre prin care se anunța că mai mulți polițiști din cadrul Secției 19 Poliție – DGPMB se află în izolare din cauza iresponsabilității și a incompetenței șefilor care își trimit subalternii în fața coronavirusului, fără niciun fel de remușcare.

Deși avem exemple de incompetență managerială la nivelul unor spitale din țară care au condus la închiderea unor secții și plasarea în izolare a cadrelor medicale, se pare că pentru șefii din poliție aceste cazuri nu sunt suficiente pentru a realiza riscurile la care sunt expuși colegii noștri. Dintr-o inerție a lipsei de înțelegere a directivelor ce sunt transmise de către Ministerul Afacerilor Interne, precum și a faptului că nu înțeleg ei înșiși prevederile Ordonanțelor Militare emise, se ascund în birouri echipați cu mănuși și măști de protecție, nepăsându-le că în realitate manageriază doar haosul din instituție.

Cazurile colegilor deja infectați cu virusul Covid- 19 nu sunt de ajuns pentru ca acești șefi să înțeleagă că la un moment dat chiar instituția care trebuie să combată răspândirea coronavirusului va fi cea care de fapt îl va propaga și că nu vor mai exista polițiști în stradă din cauza deciziilor pe care le iau sau mai bine zis, nu le iau.

Astfel, ofițerii aflați la conducerea Secției 19 au angrenat în dispozitivul de siguranță publică patrule mixte formate din polițiști și jandarmi, deși legislația în vigoare, chiar și în acest context pandemic permite realizarea de patrule independente din cadrul celor două arme, care să fie în coordonarea directă a Poliției Române.

Din cauza acestor decizii fără un fundament raportat la realitatea curentă, la nivelul acestei secții, a fost planificat în patrulă mixtă un polițist cu un jandarm care a fost depistat pozitiv cu Covid-19.  La acest moment o colegă a noastră a fost internată la Institutul de Boli Infectioase “Matei Balș” întrucât a manifestat simptome specifice infectării, iar mai mulți colegi, contacți ai celor doi au fost plasați în izolare la domiciliu.

Acest lucru a fost posibil tocmai din cauza modului de realizare a patrulelor, deoarece un polițist sau jandarm spre exemplu,  este planificat să execute serviciul cu mai mulți colegi, existând un risc enorm ca majoritatea polițiștilor să fie contaminați. La acest moment s-a dispus dezinfectarea secției de poliție, însă  această situație va reprezenta un stres în rândul polițiștilor care se va putea răsfrânge în activitatea acestora.

Nu dorim să creăm impresia că am avea ceva împotriva colegilor din cadrul celorlalte instituții (jandarmerie/poliție locală), însă în situația de față, prin rotația acestor efective, se produce o interacțiune între cei ce reprezintă forțele de ordine la o scară mult mai largă, tocmai pentru că jandarmii execută misiuni la foarte multe secții de poliție de pe raza municipiului București, verifică persoanele izolate, asigură paza spațiilor de carantinare etc.

În consecință, am solicitat Secretarului de Stat, Bogdan Despescu, să dispună măsuri  pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în rândul polițiștilor, după cum urmează:

-realizarea unor patrule independente din cadrul armelor din subordinea MAI;

– nominalizarea acelorași lucrători ca membri componenți ai patrulelor;

– ședințele de instructaj să se realizeze în sistem radioconferință(prin stațiile de emisie-recepție);

-implementarea de urgență a măsurilor de “distanțare socială” astfel încât operațiunile de distribuire a armamentului și a celorlalte echipamente de protecție să conducă la reducerea riscului de răspândire a virusului;

-asigurarea dezinfectării periodice a sediilor unităților de poliție și punerea la dispoziție la intrarea în serviciu a dezinfectanților pe care să-i folosească atât personalul propriu cât și cetățenii care sunt conduși ori care se prezintă la sediul poliției.

Revenim cu solicitarea în rândul colegilor noștri de a nu se expune contaminării fără echipament de protecție și de a refuza executarea unor dispoziții ori misiuni vădit ilegale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Incompetența șefilor va închide Poliția

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută