Închisoare cu executare pentru că a amenințat polițiștii

Curtea de Apel Galați a hotărât  la începutul lunii februarie condamnarea definitivă  la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru un bărbat din județul Brăila care a adresat amenințări violente  colegilor noștri din cadrul Poliției orașului Făurei, care veniseră la spitalul din localitate pentru a-l testa pe un amic al inculpatului, ce a fost depistat conducând un autoturism sub influența alcoolului.

În fapt, în luna mai, anul trecut, bărbatul s-a deplasat la Spitalul din Făurei, unde polițiștii conduseseră un șofer depistat în trafic pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Acesta i-a amenințat cu acte de violență pe cei patru polițiști, spunându-le că îi lasă în baltă de sânge. Individul a fost acuzat de patru infracțiuni de ultraj la adresa acestora. Injuriile și amenințările cu acte de violență adresate de inculpat polițiștilor au fost înregistrate audio-video cu dispozitivele body-cam din dotare.

Astfel, magistrații Judecătoriei Făurei l-au condamnat la o pedeapsă de doi ani și două luni ani închisoare, cu executare, pedeapsă care a rămas acum definitivă la Curtea de Apel  Galați : “Desființează în parte sentința penală apelată, în ceea ce privește latura civilă și, în rejudecare: Reduce cuantumul daunelor morale la plata cărora a fost obligat inculpatul de la 20.000 lei, respectiv 10.000 lei, la 7.500 lei. Menține celelalte dispoziții ale sentinței apelate, care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 424 alin. 3 Cod procedură penală, menține starea de arest a inculpatului. Deduce din pedeapsa rezultantă stabilită durata reținerii și a arestării preventive, cu începere de la 12.05.2022 la zi”.

Judecătorii Curții de Apel Galați au motivat astfel: Analizând probatoriile administrate la urmărirea penală instanța a constatat că situația de fapt corespunde cu cea reținută în cadrul rechizitoriului, care a fost recunoscută fără obiecțiuni de inculpat. Astfel, în fapt, în seara zilei de 07.05.2022, în jurul orei 22:30, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, organele de poliție din cadrul Poliției au oprit autoturismul care se deplasa pe str. Unirii din loc. Găiseanca. Conducătorul autoturismului nu a dorit să se supună testării cu aparatul alcooltest, solicitând să îi fie prelevate probe de sânge, așa că organele de poliție au procedat la conducerea acestuia la Spitalul Orășenesc …, respectiv la camera de gardă, unde se afla și medicul, împreună cu asistenta. Șoferul refuza să i se preleveze probe de sânge, iar asistenta a decis să o cheme pe asistenta care era într-un birou de la etajul 1, pentru a ajuta cu procedura specifică. La scurt timp de la ajungerea la spital, la camera de gardă și-au făcut apariția numiții …, iar cel din urmă a început să adreseze injurii și amenințări agenților de poliție aflați la fața locului, respectiv persoanelor vătămate, care erau echipați în uniformele de serviciu cu însemnele specifice Poliției. De precizat este faptul că sunt prieteni cu conducătorul autoturismului. În speță, inculpatul …le-a spus unora dintre agenții de poliție că o să-i bată și că o să-i taie, în timp ce se aflau în incinta Spitalului Orășenesc – camera de gardă”.

Redăm câteva dintre discuțiile purtate:

Inculpat:Îți trag un pumn, rup toți pereții cu tine!”. Apoi adresându-se celui care filmează: “Ce mă filmezi, mă! Du-te-n m••• mă-tii!, scuipând către polițist. Închide aia!”

Persoana vătămată: Cum s-o închid! Nu pot!

Inculpat:Închide aia că dacă îți dau una rup camera și scutul cu tot cu tine!”

Acesta se îndreaptă către ușă, iar când ajunge în dreptul ușii ridică palma deasupra capului mimând că vrea să-l lovească pe …care stătea în cadrul ușii spunând: „Tu ce stai, mă! Că dacă-ți scap una! Du-te-n m••• mă-tii!”, moment în care polițistul se ferește din calea bărbatului ridicând mâinile la nivelul capului pentru a se proteja de o eventuală lovitură, care însă nu a mai fost aplicată.

Apoi se adresează unuia dintre polițiști: „Ia mâna! Să moară fata de nu vă tai!” Te tai!, îl scuipă, Mă cunoști? Cine ești? Dar tu mă cunoști pe mine?: Stai așa că-ți trag…, în timp ce bărbatul iese din cabinetul medical, urmat de cadrele medicale”.

Totodată, se mai arată în motivarea instanței, la fața locului și-au făcut apariția un alt agent  și șeful Poliției  Făurei, care și-a declinat  calitatea, iar inculpatul l-a amenințat și pe acesta cu acte de violență.

Inculpat:Ce dacă sunteți comisar, ce dacă sunteți șef. Ce vă interesează pe dvs. cine sunt eu? Sunt eu și atât! Da! Ia filmează-mă și tu, și tu. Să fiți sănătoși! Ai mă ce dracu vorbim. Filmați!”.

Polițist: Vă rog să mă însoțiți la sediu!

Inculpat: Nu vreau!

Polițist: Nu doriți?

Inculpat: Mi se rupe, mi se îndoaie mie! Da! Eu personal mi se rupe, mi se-ndoaie. Ai înțeles? Ia și bagă acolo că oricum știi cine sunt, ce vă mai… ce vă mai….așa.

Polițist: Mergem la sediu!

Inculpat: Du-te mă de aici!

Polițist: Mă însoțiți la sediu?

Inculpat: Nu te însoțesc niciodată! Bă, eu nu merg nicăieri! Îți spun sincer am copila la poartă. Îmi văd copila după mine, dacă nu înnebunesc și nu mă controlez. Știi cu cine ai de-a face, nu mă controlez!?Cu cine ai de-a face!? Vrei să-ți arăt eu cu cine ai de-a face!? Îți trag și ție un pumn! Du-te…îmi bag…

Polițist: Hai la sediu!

Inculpat: Bă, lăsați-mă că înnebunesc!

După mai multe discuții contradictorii, se mai arată în motivarea instanței, comisarul-șef l-a convins pe inculpat să părăsească incinta spitalului și l-a condus la sediul Poliției, fiind însoțiți de trei agenți de poliție. În drum spre secția de poliție, respectiv în fața spitalului, organele de poliție sus-menționate s-au oprit, ocazie cu care inculpatul a continuat să îi amenințe, respectiv:

Inculpat: „Bă, băiatul ăla a băut un pahar de vin și ați venit ca vacile 50 de șpăgari.. Dați-vă în p••• mea de vaci, mă! ###!!!!”

Polițist: Vă rog frumos fără jigniri! Auziți!

Inculpat: Ce să te aud eu pe tine, mă! Ce să te aud pe tine! Bă, nu luați zgardă la mine! Să moară fata mea aici dacă nu vă fac aici baltă de sânge! Voi sunteți nebuni!? Te bați mă cu mine parte în parte? Tu, tu, tu, care vreți voi!…Hai mă! Eu merg cu tine….. să se bată cine vrei cu mine.”.

Acum, individul este închis în Penitenciarul Galați, acesta fiind arestat încă de anul trecut, după ce pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă, care a fost prelungit lunile ulterioare. Tot mai des întâlnim cazuri de ultraj în rândul polițiștilor, iar această măsură trebuie să descurajeze gestul persoanelor certate cu legea de a  amenința sau a lovi un polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Închisoare cu executare pentru că a amenințat polițiștii

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Haideți să vă zic una…cică cu salariul de grad..se plătește de pe 13 ianuarie..deci
    partial nu integral pt toata luna ianuarie…că de atunci ar fi publicată în mon oficial hg…acum sa vedem la noi la politie cum o fi..dar la alti colegi …mai de sus…s.i..asa le plătește.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută