Deși am tras semnale de alarmă în repetate rânduri cu privire la lipsa echipamentelor de protecție și a măsurilor privind limitarea interacțiunii și expunerii polițiștilor la riscul de infectare cu noul coronavirus, nici măcar explozia numărului de polițiști infectați, care ne-a confirmat îngrijorarea, nu poate regla modul defectuos al managementului practicat de șefii inspectoratelor de poliție județene.

Și știți de ce? Pentru că cel mai probabil în mintea acestora s-a produs „o extorsiune a unui degajament într-o apă”, iar acest proces intelectual nu le permite șefilor implementarea unor măsuri elementare, de bun simț am spune, care să asigure protecția celor care muncesc la propriu în stradă pentru ca ei să stea zilnic bine-mersi pe scaun la căldură și să dea bine în statistici.

Cazuistica la care facem referire este reprezentată de dispozițiile primite de colegii noștri din teritoriu, care în timp de pandemie, când toate instituțiile din domeniul sănătății recomandă limitarea interacțiunii fizice și adoptarea măsurilor corespunzătoare de igienă, sunt nevoiți să se deplaseze la domiciliile rezerviștilor pentru a le înmâna ordinele de chemare emise de centrele militare județene.

Imbecilitatea acestor dispoziții este redată de faptul că însăși persoanele care fac obiectul ordinelor de chemare se minunează la propriu de modalitatea de comunicare a acestor documente, a căror primire trebuie certificată prin semnătura rezervistului ori a altei persoane găsită la domiciliul său,  în contextul pandemiei, când toată lumea se ferește la acest moment să interacționeze și păstrează o distanță fizică pentru a nu intra în contact cu alte persoane deoarece există riscul de infectare cu virusul Covid-19.

Această activitate este reglementată efectiv de normele interne ale fiecărui inspectorat de poliție în parte, elaborate pentru punerea în aplicare a Dispoziției IGPR cu nr. 123/2012 privind Concepției unitare de organizare, funcționare și acțiune a structurilor de ordine publică ale Poliției Române, însă la acest moment din cauza riscurilor de infectare comunicarea ordinelor de chemare nu mai poate fi efectuată în același mod.

Riscul la care sunt expuși polițiștii este generat de faptul că persoanele care fac obiectul unui ordin de chemare nu pot fi verificate în baza de date administrată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cu respectarea legislației ce reglementează protecția datelor cu caracter personal, tocmai pentru motivul că documentul conține datele necesare identificării rezerviștilor, astfel că nu pot afla dacă aceștia figurează cu mențiunea de „alertă coronavirus”, fiind puși în situația de a intra în contact cu persoane care sunt infectate.

Și pentru că șefii din teritoriu sunt preocupați să afle dacă „degajamentul extorsiunii este format într-o apă sau două” și nu dețin cunoștințele minimale referitoare la conținutul bazelor de date, pentru că nu vrem să ne gândim că ei își trimit subalternii în mod conștient să se infecteze, doar pentru a sta bine atât pe scaunul din biroul călduț cât și în fața șefilor de la București, am informat Direcția de Ordine Publică din cadrul IGPR cu privire la această anomalie și am solicitat suspendarea activității de comunicare a ordinelor de chemare în perioada pandemiei.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: În timpul pandemiei numărăm rezerviștii

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.