În ce condiții pot fi folosite bastoanele cu electroșocuri

În cursul acestui an, Inspectoratul General al Poliției Române a achiziționat căști de protecție cu vizor pentru polițiști, precum și bastoane cu electroșocuri, începând astfel inclusiv distribuirea acestor materiale de protecție către structurile operative, respectiv ordine publică și transporturi.

În ceea ce privește utilitatea căștii de protecție, aceasta reprezintă un element de noutate, nu puține fiind situațiile în care colegii noștri din teritoriu au fost nevoiți să intervină la scandaluri și alte conflicte, ocazie cu care au fost atacați cu pietre sau alte obiecte contondente, suferind diverse răni în zona capului, în lipsa unei dotări corespunzătoare.

Deși nu putem vorbi despre cele mai bune materiale, fiind confecționate  în întregime din plastic, căștile de protecție au rolul de a atenua eventualele șocuri în momentul unor lovituri cu obiecte contondente, iar vizorul acestora asigură protecția feței.

Referitor la celelalte elemente din dotarea polițiștilor, IGPR a preferat să achiziționeze 12.000 de bastoane cu electroșocuri model X 10, fabricat din duraluminiu, fiind prevăzut  cu bec LUXEON 3 Watt(18 lumeni), a cărui durată de utilizare este de până la 100.000 de ore, în detrimentul pistoalelor cu electroșocuri (taser) care puteau fi utilizate de la distanță, prin intermediul cărora interacțiunea dintre polițiști și agresori era limitată  iar intervenția s-ar fi efectuat în condiții mult mai sigure.

Aceste bastoane  dispun de 2 baterii reîncărcabile, fiecare a câte 4000 mA, cu o durată de utilizare de 180 de minute pentru o încărcare completă, putând fi reîncărcate de până la 500 de ori la priza de 220 V. Puterea electroșocului  produsă de acest dispozitiv este de aproximativ 100.000 de KV, iar greutatea totală este de 539 de grame.

Pentru utilizarea corespunzătoare a acestui nou mijloc de intervenție care a intrat în dotarea polițiștilor și a cărui distribuire se va face etapizat, Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a elaborat un îndrumar prin intermediul căruia au fost stabilite anumite reguli tactice care trebuie respectate cu ocazia intervenției, așa cum puteți observa mai jos.

Descarcă aici îndrumarul de utilizare a bastonului cu electroșocuri.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: În ce condiții pot fi folosite bastoanele cu electroșocuri

Distribuie

Un răspuns

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută