În perioada 3-5 noiembrie 2017, la Hotel „Excelsior” din Brașov, a avut loc primul Consiliu al Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL la care au participat președinți și vicepreședinți ai Filialelor ce fac parte din organizație.
A fost un moment de bilanț, un moment în care ne-am stabilit politica sindicală pe viitor, dar și un moment foarte important pentru că am lansat un nou proiect care va revoluționa sistemul de poliție.
După primul proiect de suflet pe care am reușit să îl lansăm după mai bine de 11 luni de impedimente, cel cu privire la reglementarea dreptului polițiștilor de a folosi bodycam-urile și de realizare a unui studiu de impact care să genereze nevoia achiziționării unor astfel de dispozitive pentru toți polițiștii în uniformă din prima linie, acum am vorbit despre un al doilea proiect, cel puțin la fel de important.
După cum am mai spus, speranța de vârstă a polițiștilor după pensionare este de sub 10 ani, afecțiunile medicale generate de condițiile de muncă au un impact deosebit asupra speranței de viață, stresul și presiunea pe care o resimte polițistul este imensă, dar cu toate acestea nimeni nu s-a gândit la o soluție pentru a diminua acest complex de factori.
Astăzi există un haos în ceea ce privește organigramele instituțiilor. Polițiștii ajung să facă munca a doi sau chiar trei colegi. Nu se mai ține cont de calitatea muncii de poliție, ci doar de numărul raportat trimestrial, semestrial și anual. Iar toate acestea din cauza lipsei unui standard de personal adaptat contextului actual.
Astăzi nu știm de ce la un birou rutier dintr-un județ există 50 de polițiști iar la altul 20. Nu știm unde se termina muncă unui agent și unde începe cea a ofițerului. Nu știm de ce avem structuri încadrate și cu agenți și cu ofițeri, dar care prestează aceleași activități. Nu știm multe din ceea ce se întâmplă în momentul de față în politica de resurse umane actuală.
Din aceste motiv, am lansat în dezbatere cel de-al doilea proiect al Sindicatului EUROPOL „Identificarea unui mecanism de stabilire a standardului de personal în sistemul de poliție”. Scopul acestui demers este de a studia și de a analiza modalitatea actuală în care sunt organizate organigramele structurilor iar rezultatul acestuia va fi reprezentat de propunerea unor indicatori pe baza cărora, în funcție de specialitate, să stabilim în mod obiectiv nevoia de personal la nivelul fiecărei structuri.
La dezbatere a participat din partea doamnei ministru Carmen Dan, consilierul Valentin Riciu dar alături de noi a fost și președintele Federației PUBLISIND care este și președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciar (SNLP), Ștefan Teoroc.
Discuțiile au fost constructive și am primit chiar o pledoarie de susținere a acestui proiect din partea lui Valentin Riciu, consilierul ministrului. Tot în acest sens a fost și poziția lui Ștefan Teoroc, în condițiile în care acest standard de personal la nivelul sistemului de penitenciare a fost inițiat tot de către o organizația sindicală, respectiv SNLP. In sistemul administrației penitenciare standardizarea a fost formalizată prin act normativ și după aplicare a generat un necesar suplimentar de posturi. Prima serie de 1000 de posturi suplimentare este deja la guvern spre aprobare prin Hotărâre de Guvern.
Ar mai fi multe de spus însă este important să evidențiem un singur lucru. Echipa Sindicatului EUROPOL este formată din oameni tineri, cu viziune, cu dorința de a schimba sistemul și de a contribui activ la acest deziderat. Am alături oameni fantastici care au voința și puterea de a schimba viitorul. Le mulțumesc din nou pe acceastă cale pentru că au crezut în acest proiect sindical și pentru contribuția pe care fiecare din ei o are.
P.S. Pentru toți cei care cred că organizarea ședințelor noastre costă zeci de mii de lei luați din banii cotizanților, vă spunem că prețul unei camere pentru o persoana a fost de 12lei/2 nopți la Hotel „Excelsior” iar masa oferită de complex este mai ieftină ca cea de la cantina studențească 🙂
Viitorul ne aparține!
Cosmin Andreica, Președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL
Un răspuns
Cazarea vreo 400 lei, masa vreo 2.300 lei, decontarea transportului vreo 3.000 lei, alte cheltuieli vreo 2.000 lei, in total aproximativ 8.000 lei. Corect?
Nu este rău deloc, este chiar putin. Astea vrem de la un sindicat: performanța si transparenta, cu bani putini, iar sindicatul sa reprezinte DOAR POLIȚIȘTII, nu tot sistemul național de ordine si siguranța publica. Cei care cotizează sa fie reprezentați!