Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a emis Decizia nr. 74 din 18 noiembrie 2024, clarificând interpretarea și aplicarea unor dispoziții din H.G. nr. 1.198/2022 referitoare la drepturile de transport ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. Dispozițiile analizate vizează în special situațiile în care personalul contractual angajat cu contract individual de muncă, își desfășoară activitatea într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință. Decizia curții are scopul uniformizării interpretării juridice a normelor legale, cu impact direct asupra drepturilor personalului civil angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Norma juridică tranșată prin această decizie de ÎCCJ, a generat nenumărate dezbateri, uneori aprinse, în comisiile de transport ale instituțiilor subordonate MAI.
Decizia ÎCCJ se axează pe două aspecte principale:
1. Interpretarea art. 9 alin. (1) lit. h)-j) și alin. (3) din H.G. nr. 1.198/2022
Aceste prevederi reglementează drepturile de transport ale personalului civil, angajat cu contract individual de muncă, în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. În acest context, ÎCCJ a subliniat că:
o Personalul civil al MAI, angajat prin contract individual de muncă, nu se încadrează în categoria de personal „numit în prima funcție/transferat/chemat/rechemat în activitate într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință” sau „mutat în interes de serviciu” în sensul normelor analizate.
2. Aplicarea dispozițiilor art. 3 alin. (3) și (4) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 181/2022
Decizia precizează că personalul civil beneficiază de drepturile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din H.G. nr. 1.198/2022 numai în anumite condiții specifice, și anume:
o În situația transferului într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință.
o În situația detașării pentru îndeplinirea funcțiilor într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință.
Astfel, ÎCCJ a exclus posibilitatea ca personalul civil să beneficieze de aceste drepturi doar pe baza simplului fapt al angajării într-o localitate diferită de cea de domiciliu.
Hotărârea ÎCCJ aduce clarificări semnificative pentru aplicarea unitară a prevederilor H.G. nr. 1.198/2022 și ale Normelor metodologice aferente și exclude orice posibilitate ca personalul contractual angajat în instituții din structurile MAI, să poată beneficia de decontarea navetei, în contexte similare polițiștilor. Este important de menționat că interpretarea juridică astfel consacrată este obligatorie pentru toate instanțele judecătorești și instituțiile administrative, conform prevederilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Personalul civil care la momentul angajării avea domiciliul într-o altă localitate decât cea în care își desfășoară activitatea nu beneficiază drepturile de transport prevăzute de art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din H.G. nr. 1.198/2022, cu excepția cazurilor de transfer sau detașare în alte localități.
Această decizie va acutiza falia de inechități între diferitele categorii de personal din instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. În practică, se elimină interpretările contradictorii ale normelor referitoare la personalul civil, delimitându-se clar sfera de aplicare a dispozițiilor legale, subliniind condițiile stricte în care aceste drepturi pot fi acordate.
Viitorul ne Aparține!
Echipa Sindicatului Europol
2 răspunsuri
De ce nu supuneți atentiei ICCJ si discriminarea facută între polițiști?
De ce un politist numit in alta localitate ai carui parinti muncesc pe brânci pe minimum pe economie nu are dreptul la transport saptămânal/bilunar să-și vadă părinții ca nu ii poate lua pe niciunul în întreținere iar altul al cărui tată are firme si milioane de euro iar mama sa e casnică poate lua transport să își vadă părinții? Niciun sindicat nu a ridicat problema asta cu vreo hartie facuta nicaieri de cand s-a modificat hg 1198 in iunie 2024. Astept o parere.
n8ci militarii din mai nu au avut gratuitati peijloacele de transport in comun,nick macar in co!alte minciuni???