Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în dosarul nr. 1787/1/2019  în data de 11.11.2019  cu privire la  dezlegarea unor chestiuni de drept, prin care răstoarnă toată ”logica specialiștilor” din MAI cu privire la modul în care erau obligați să aplice prevederilor Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Prin această decizie, ÎCCJ  stabileşte că termenul de „salariu de bază” prevăzut de art. 1 alin. 51 din OUG nr. 83/2014 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015 şi de art. 31 alin. 1 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, se interpretează extensiv, în sensul că se referă și la „salariul funcţiei de bază” al poliţiştilor.

Practic, până la această Hotărâre a ICCJ, teoria MAI era că prevederile Legii 71/2015, prin care fiecare instituție trebuia să identifice nivelul maxim al salariului aflat în plată și să procedeze la creșterea salariilor celor care se aflau sub acest nivel (în cazul nostru sporul de fidelitate de 5%/10%/15%/20% sau sporul de studii superioare în cuantum de 25%), nu se aplicau polițiștilor sub pretextul că noi nu am avea „salariu de bază” ci „salariu de funcție”.

Prin această prosteală marca MAI, peste 50.000 de polițiști au fost furați constant la salariu, lună de lună, cu sume cuprinse între 150 lei și 500 lei pe lună. Acum însă, în urma acestei Hotărâri a ICCJ, care se aplică obligatoriu în toate litigiile de acest gen, polițiștii vor putea să își recupereze aceste sume atât pentru trecut, pe ultimii 3 ani, cât și pentru viitor. Vă reamintim că în momentul de față avem zeci de procese deschise în instanță care vor fi  câștigate ca urmare a acestei decizii.

De precizat este că această hotărâre a fost pronunțată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bacău, unde  părțile aflate în litigiu sunt angajați ai Direcției Generale de Protecție Internă, adică militari. Oferim aceste exlicații deoarece, pe tot parcursul zilei, organizația SNPPC a postat diferite comunicări prin care și-au arogat acest succes deși nu aveau nicio implicare în speță.  Vă asigurăm în continuare de tot sprijinul juridic pentru ca polițiștii pe care îi reprezentăm să beneficieze de salariile mărite în cel mai scurt timp.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: ICCJ contrazice MAI! Polițiștii trebuie plătiți la nivelul maxim

Distribuie

7 răspunsuri

  1. În loc să vă uniți toate sindicatele în activitățile întreprinse pentru membrii vă bălăcăriti și vă aroganți merite pe nedrept. La câte sindicate sunt în MAI ar fi trebuit să fim cei mai bine plătiți și cei mai dotați tehnic. În schimb, suntem în aceeași oala cu militarii și alții…

  2. Sunt pensionat de la 01.04. 2016.
    Am cateva nelamuriri privind aceasta Decizie :
    – care sunt sporurile care beneficiaza de aceasta decisie- numai cel de fidelitate si cel de studii superioare ?
    – in decizia mea la sporul de fidelitate este trecut- procent 19,9477 iar la sporul de studii -procent 9.3525. Oare beneficiez de majorari?
    – daca salariul minim pe economie in 2016 era de circa 900 lei, iar salariul de functie mi-a fost calculat la 573 lei, oare sunt sanse de castig in instanta, daca oug 59/2015 plafoneaza suma la 600 lei, calculul pensiei?
    – in calcul conform acestei decizii se iau decat cele doua sporuri sau si celelalte prevazute in decizie si care ar fi nivelul maxim al acestora?
    -care sunt urmatorii pasi de parcurs pentru castigarea acestor drepturi ?
    Daca poate cineva sa ma ajute cu informatii ii multumesc anticipat.

  3. Dacă mă pensionez din MAI, pot sa mă angajez ca bugetar!?Se poate incasa și pensie și salariu de bugetar?Cum e cu Legea incompatibilitatii, căci nu am înțeles unele aspecte.Rog colegii mai priceputi sa mă ajute cu răspunsurile. Multumesc anticipat.

    1. Nu se poate pune problema de niciun fel de incompatibilitate dupa pensionare si puteti cumula pensia militară cu orice salariu la stat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.