Iată noile criterii pentru admiterea în școlile de poliție

În Monitorul Oficial al României, nr. 824,  partea I din 27.08.2021 a fost publicat ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, care are ca scop eficientizarea procedurilor de recrutare și selecție a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ, reevaluarea profilului candidaților, cât  creșterea nivelului de pregătire al acestora.

În fapt, modificările care au fost aduse au în vedere evaluarea probei scrise la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, în sensul introducerii și a altor domenii de evaluare, precum legislație specifică instituției și  instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, exerciții privind deprinderea raționamentului logic, cât și transformarea baremelor de la probele fizice în notă.

Probele de concurs pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal sunt proba de evaluare a cunoștințelor teoretice și proba de evaluare a performanței fizice și sunt evaluate cu note de la 1 la 10 în cazul probei de evaluare a cunoștințelor, și  note de la 5 la 10, respectiv «Nepromovat», în cazul probei de evaluare a performanței fizice. Nota minimă de promovare a fiecărei probe este minimum 5.

 I. Proba de evaluare a cunoștințelor teoretice  pentru 90% din nota maximă cuprinde:

a) disciplinele: limba română – 40 % și limbă străină – 15%;
b) legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și instituțiilor politice ale statului 20% .
c) subiecte de educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic- 15%.

În ceea ce privește proba scrisă  la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, normele nou introduse NU SE APLICĂ în sesiunile de admitere organizate în anul 2021.

II. Proba de evaluare a performanțelor fizice

Pentru timpii finali realizați de candidații la concursul de admitere în instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, se acordă note conform tabelului de transformare a timpului final în notă. Pentru candidatul declarat «Nepromovat», procedura de selecție încetează.

În ceea ce privește proba de evaluare a performanțelor fizice  la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, normele nou introduse  SE APLICĂ  și în sesiunile de admitere care vor fi organizate în anul 2021. Urmează să fie anunțat și calendarul pentru sesiunea de admitere ce va fi organizată în această tomană.

La proba scrisă  se acordă un punct din oficiu, reprezentând 10 % din nota maximă. Nota finală de admitere  se  va calcula ca medie aritmetică a notelor obținute la probele de evaluare a cunoștințelor teoretice și cele  de evaluare a performanței fizice. Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor teoretice  se stabilesc de inspectoratele generale și se publică pe site-ul instituției de învățământ organizatoare.

Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu obligativitatea deţinerii sau obţinerii până la absolvire a permisului de conducere categoria B de către candidați. Această măsura nu va face decât  să creeze dezechilibre având în vedere că mulți elevi nu vor avea timpul efectiv pentru obținerea permisului de conducere în perioada școlarizării, iar o altă parte dintre aceștia nu vor avea posibilități financiare de a obține permisul de conducere înainte de a avea un venit salarial. Deși am propus  ca această măsură să fie amânată până la definitivarea în profesie a polițistului(terminarea perioadei de tutelă profesională), MAI a hotărât în modul  specific să o mențină în forma propusă de instituție. Culmea, această măsură nu se aplică candidaților pentru Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.

Deși deficitul de personal este excesiv, depășind 30%, nu vrem să ne imaginăm situațiile  penibile  în care după absolvirea școlilor de poliție, sute de elevi nu vor putea fi încadrați pe motivul banal că nu au putut obține permisul de conducere, în condițiile în care în perioada școlarizării, aceștia  sunt cazarmați. Cel mai probabil atunci, ministrul Bode va merge el insuși în stradă să efectueze misiuni specifice, pentru că ”specialiștii” pe care-i coordonează nu au avut capacitatea de a gândi mai mult.

În același timp, actul normativ adoptat  conține noi prevederi astfel:

 • procedura de întocmire a anexelor la fişa postului- se stabilește faptul că întocmirea anexelor la fișa postului se realizează fără parcurgerea procedurii de analiză în cadrul comisiei de analiză;
 • au fost  stabilite noi atribuţii pentru compartimentele de resurse umane/persoanele cu sarcini de recrutare, în acord cu procedurile aplicate în perioada stării de urgență/alertă;
 • au fost  stabilite atribuții în ceea ce privește depunerea de către candidați a documentelor în dosarul de recrutare, obligația înregistrării acestora la depunere, precum și a confirmării primirii documentelor transmise de candidat pe e-mail.

Vom susține în continuare îmbunătățirea cadrului legislativ existent și vom sprijini viitorii absolvenți  în toate problemele pe care le vor întâmpina, cât despre Ministerul Afacerilor Interne, nu putem spune decât că situația dezastruoasă în care se află instituția în momentul de față, nu e decât o consecință a mimării dialogului social, mimare pe care o promvozeză în mod accentuat prin ”specialiștii” instiuției, care ani la rândul nu au făcut decât să îngroape de tot  Poliția Română.

CITEȘTE INTEGRAL NOILE MODIFICĂRI PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Iată noile criterii pentru admiterea în școlile de poliție

Distribuie

14 răspunsuri

 1. O sa ramana locuri necompletate, nota minima la educatie civica 5.. trec elevii de toate probele importante si nu ia un 5 la civica.. deficitul este mare dar admiterea se face din ce in ce mai grea, mai usor este la academie

 2. Serios?? Obigativitatea deținerii permisului de conducere cat.B, în condițiile în care, fiul meu, a dat examenul,, sală” în luna martie, iar programarea pentru oraș a fost făcută la sfârșitul lunii septembrie!! Asta se întâmplă în Harghita!! Eu cred că ar trebui să-și rezolve ei problemele cu timpii de așteptare, mai apoi să aibă cerințe de genul ăsta!!!

 3. Numai inteleg nimic din aceasta Academie de Politie, dar totusi vreau sa vin cu o notificare:
  De ce nu se dau aceste examene de Academie cum sau dat in trecut, inaintea tuturor facultatilor civile,daca eventual candidatul cade de la Academie sa poata sa se inscrie la o alta facultate. Asa ar fi corect si asa ar trebui.
  Pe linga faptul sa nu se mai intre la Academie cu pile si relatii.
  Daca s-ar respecta aceste criterii,ar fi o onoare pentru Academia de Politie, dar pina atunci ramane c-am ingropata de cinste si respect.
  Astept sa vad ceva schimbari.

 4. Buna seara, fetița mea dorește cu ardoare sa se faca polițista , exista scoala specifica începând din clasa a noua?

 5. Buna seara!mă interesează vârsta maximă pe care poți să o ai când aplici… mulțumesc frumos

 6. Un pic de calitate in procesul de recrutare e bine venita.
  Cat priveste faptul ca nu s ar putea obtine un permis intr un an din care 6 luni practica eu cred ca doar cine nu…. poate adica nu… poate intelectual nu ia permisul. Tinerii sunt capabili. In nici un caz Ministrul de Interne e xe vina ca umuia nu i merge mintea… Critica surda a tot ce face MAI cred ca e f subiectiva. Scriati de marele pericol legat de organizarra admiterii la Academie ca o fi ca o pati. Iata ca s a organizat f bine. Sa nu ttagem clopotele doar pt a fi… Primii care au informat, atras atentia, etc, etc. Succes in ce faceti bun.

 7. Sa înțeleg ca un om care a învățat de 90 de puncte la prova scrisa dar scoate nota 5 la traseu e dezavantaj în fata unui schilod care scoate 8 la traseu și 70 puncte la proba scrisa? Cum sa pui la egalitate proba scrisa cu proba sportiva… ireal.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută