Iată cum se vor plăti orele suplimentare

Cu toate că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede în mod expres plata orelor suplimentare în cuprinsul art. 21, prin acordarea unui spor de 75%, pentru orele efectuate în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv un spor de 100% pentru orele prestate în zilele de sărbătoare legală, aceste drepturi au fost suspendate pentru bugetari pentru anul 2018.

Însă, după ce sporul de permanență a fost anihilat ca urmare a voinței politice a ministrului Carmen Dan, înțelepții ministerului au conștientizat că sunt la un pas să intre în colaps din cauza lipsei acute de personal și implicit de imposibilitatea de a planifica în serviciu polițiști pe toată durata celor 24 ore/7 zile din 7 zile. Soluția a venit prin legea de aprobare a OUG 91/2017, care a introdus excepția pentru personalul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, așa cum am cerut ți noi în demersul comun realizat cu alte organizații sindicale din domeniu.

În acest sens, a fost publicat și ultimul act normativ care stabilește condițiile finale de acordare a majorării de 75% pentru orele suplimentare lucrate. Totuși, nu avem încă certitudinea cu privire la buna credință a structurilor financiare ale MAI pentru aplicarea corectă a sporului de 75% pentru orele lucrate suplimentar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale care deja poartă dreptul stabilit de art. 10 din OUG 90/2017.

 

Viito

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Iată cum se vor plăti orele suplimentare

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Extras tot din ordonanta 91…

  235. La anexa nr. VI, capitolul II, articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
  «Art. 26. – (1) De indemnizaţia prevăzută la art.25 beneficiază şi membrii grupelor de intervenţie, precum şi cei care sunt desemnaţi săşi desfăşoare activitatea în cadrul grupelor de intervenţie la unităţile unde funcţiile prevăzute în statele de organizare nu sunt încadrate.
  (2) În cazul misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, precum şi de combatere a infracţionalităţii în zona de responsabilitate teritorială, membrii grupelor de intervenţie, precum şi cei care sunt desemnaţi să-şi desfăşoare activitatea în cadrul grupelor de intervenţie la unităţile unde funcţiile prevăzute în statele de organizare nu sunt încadrate, beneficiază de o indemnizaţie de 10% din solda de funcţie.»
  De aceasta prevedere de ce nu faceti referire?
  Cum interpretati acest text, cine va beneficia de acesta indemnizatie de 10% ? Multumesc.

 2. Acest ordin nu obține nimic în sprijinul lucrătorilor, dimpotrivă dacă el va fi interpretat ca de obicei, adică în dauna angajatului, art. 3 alin. 2 le dă dreptul șefilor să dispună și când se recuperează orele (să nu depășească 60 de zile)!
  Ești chemat când e nevoie dar iei liber când vrea șeful…
  E UN MARE CÂȘTIG PENTRU NOI, TOATE SINDICATELE SUNT PE VAL!

 3. Nu e corect, dacă eu lucrez suplimentar în zile de weekend și sărbători legale sa mi se dea liber același nr de ore ca recuperare în cursul săptămânii, deoarece acele ore suplimentare ar trebui plătite teoretic cu suta la suta, nu 75 la suta, iar pt 4 ore lucrate în weekend ar trebui sa se acorde o zi libera, adică 8 ore.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută