Iată ce se pregătește pentru agenții de poliție deveniți ofițeri

Am fost sesizați de colegii noștri din țară că se mai pregătește o „românească” de către specialiștii ministerului și compania de la MAI. De această dată este vorba despre modificarea Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului prin Ordonanță de urgență, care conține prevederi care nu au fost supuse consultării organizațiilor sindicale sau unele care au fost preluate de la noi într-un mod incomplet.

Cum se practică în managementul de baltă, în ziua de vineri, 09 martie 2018, toate unitățile din subordinea MAI au primit un proiect de OUG privind modificarea Legii 360/2002 asupra căruia să se pronunțe până luni, 12 martie 2018 și să vină cu propuneri și observații. Adică „preaînstelații” se așteaptă ca aceste propuneri să fie realizate sâmbătă și duminică, gândite pe liniște, în zile de repaus.

Trecând peste aceste detalii de finețe, avem două prime observații care ne-au sărit în ochi. Prima se referă la acordarea gradului profesional în cazul agenților absolvenți ai Academiei de Poliție unde aceștia sunt discriminați în raport cu cei care trec în corpul ofițerilor și care vor beneficia de acordarea gradelor profesionale în funcție de vechimea în serviciu.

A doua prevedere interesantă, prin care se încearcă suprimarea și controlul total al polițiștilor din Poliție și Poliția de Frontieră, este cea prin care să se introducă „punerea la dispoziție”  a celor împotriva cărora s-a dispus cercetarea prealabilă. Cu alte cuvinte, dacă un polițist va fi incomod sau nu va accepta să facă compromisuri, i se va croșeta  repede o plângere și va fi îndepărtat.

În continuare vă adresăm rugămintea de a ne transmite propuneri pe care să le preluăm și susține la momentul în care MAI va binevoi să ne consulte și pe noi. Este evident că pe măsură ce se apropie data de 24 martie 2018, ziua marelui protest, panica și frica prin minister crește tot mai mult.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Iată ce se pregătește pentru agenții de poliție deveniți ofițeri

Distribuie

11 răspunsuri

 1. Dar cu politistii care sunt mutati la cerere si nu mai beneficiaza de indemnizatie de transport sau chirie cum ramane…nu e discriminare….nu se face nimic in acest sens?

 2. Ce ne facem domnilor cu mutarile.vrem sa fim langa familii macar.sa se scoata avizul sefului de arma pentru mutarire la cerere din moment ce unitatea unde vrei sa pleci da acceptul. Pentru unii se poate…pentru altii nu. O institutie nu este mosia nimanui.

 3. Faptul ca se va acorda gradul profesional in funcție de vechime personalului trecut prin concurs TCO este de salutat! Era o mare nedreptate ca dupa 12 ani de politie sa o iei de la 0 ca grad si funcție! dar tu in acest timp sa desfășori activități ca un lucrător cu experiență!
  In ce priveste personalul ce termina Academia de Poliție la F.F. consider ca si ei ar trebui sa beneficieze de aceleași condiții, insa cu condiția ca si programa si accederea in academie sa aibe loc prin concurs pe subiecte profesionale nu ca si pentru cei “la zi”!

 4. Stim ca in ultimii 3 ani au fost examene de trecere in TCO, asa ca ori se face o reevaluare a tuturor politistilor pentru incadrarea corecta pe gradul corespunzator vechimii ori mai trebuie adaugat : De prev art.21 alin.5 din lg 360/2002 privind statutul politistului astfel cum au fost modif si completate prin prezenta lege, pot beneficia si cei care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se afla in situatiile respective fiind incadrati in cond.art 9 alin.2 in ultimii 3 ani

 5. Referitor la pct 5 din OUG prin care se stipuleaza trecerea in corpul ofiterilor de politie in conditiile art 9 alin 2,(referitor la agentilor de politie),ma raliez gandirii pozitive a celor care au gandit textul de Lege.Motivul fiind acela ca,nu pot pune in balanta niciodata experienta unui lucrator de politie de ex.6-7 ani care va trece in corpul ofiterilor cu grad de inspector vis avis de cel care a terminat cursurile Academiei de politie si ar dori acelasi lucru la data iesirii

 6. Acordarea gradului conform vechimii ar fi un lucru bun, dar ar fi mai bine sa fie acordat si celor care sunt absolventi ai academiei, ca doar ei au vechime in acelasi sistem ca si ceilalti. Se creeaza o discriminare, dupa parerea mea. 🙁

 7. Cel mai simplu si corect ar trebui preluate si la Poliție, în totalitate normele legale,incidente pt. lucrătorii cu statut special din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor… Acolo agentii concurează cu ofițerii pt functiile de conducere mai mici ( sef birou, sef de tură,etc.) si in caz de promovare primesc functia respectiva si gradul profesional, in functie de vechimea ca agent, fara limitarea din proiectul OUG prezentat aici, ca gradul maxim sa fie inspector principal!… Totodata sa fie preluat si Ordinul Ministerului Justiției, care reglementează organizarea concursurilor si prevede: interviu psihoprofesional si lucrare scrisă, teza combinată cu grila si nu DOAR grila ca la Poliție, pt. eliminarea promovării unora cu probleme grave de exprimare, de logica si de ce nu, de cunoastere a limbii române. Nu e superior Ministerul Justiției față de Ministerul Afacerilor Interne, dpdv al normelor democratice? Eu zic ca da! Sunt agenți în poliție f.bine pregatiti, dar si comisari, care nu au nicio treabă cu munca de poliție. Sa conducă agentul, care întrece comisarul la concurs! Nu ar fi democrație si promovare pe competența? Dar nu e posibil, fiind doar un vis, care il vor spulbera din faşă preainstelații Politiei Române!

 8. S-a mai discutat si anu trecut, vad ca semestrial e scoasa de la naftalina tema si nimic mai mult, cum s-a nascut asa va sfarsi

 9. Vizavi de acordarea gradului profesional de ofiter de politie, la TCO, functie de vechimea in MAI, daca tot v ati unit, ca miscare sindicala vorbesc, faceti presiuni pe juridic, resurse umane si ministru insasi sa accepte sintagma:

  ; De prev art.21 alin.5 din lg 360/2002 privind statutul politistului astfel cum au fost modif si completate prin prezenta lege, pot beneficia si cei care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se afla in situatiile respective fiind incadrati in cond.art 9 alin.2 in ultimii 3 ani;

  Asa este corect si cinstit, evident daca cei mentionati mai sus au toate tiglele pe casa

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută