Tribunalul Călărași a admis în data de 17.06.2020 cererea de chemare în judecată ale Sindicatului EUROPOL împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Este a 5 a acțiune câștigată împotriva IGPF după cele de la Iași, Dâmbovița, Olt și Giurgiu. Această acțiune în instanță e cea care dă de fiecare dată fiori Ministerului Afacerilor Interne din cauza sumelor pe care trebuie să le plătească polițiștilor. Tot mai multe instanțe de judecată constată că MAI a aplicat greșit prevederile HG1/2017, iar polițiștii au fost efectiv ”furați” la salariu timp de 3 ani, începând cu data de 01.02.2017.
În acest moment, toate salariile de funcție ale polițiștilor sunt stabilite prin includerea sumelor compensatorii tranzitorii, reprezentate de elementele salariale care nu se mai regăsesc în lege, dar care au fost preluate din legislația ce a fost în vigoare până în anul 2009 :
- salariu de merit – 20%;
- spor de misiune permanentă – 25%;
- spor de confidențialitate 8-10%%;
- spor de pericol deosebit 15- 30%;
- indemnizație de frontieră – 20% ( pentru polițiștii de frontieră)
- spor de fidelitate 5-20%;
Practic, Sindicatul EUROPOL a demonstrat și de data aceasta în fața instanței că salariile de funcție ale polițiștilor sunt sub nivelul salariului minim brut garantat în plată dacă nu ar fi luate în considerare sumele compensatorii. Iar efectul financiar al acestor sentințe, dacă vor rămâne definitive, va însemna o creștere cel puțin corespunzătoare cu valoarea sumelor compensatorii aflate în plată, aproximativ 1000 lei, respectiv creșterea sporurilor acordate pe bază de pontaj (spor de noapte, majorarea de 75%, spor de antenă etc.).
Așa cum anunțam anterior, în data de 16 iunie a fost publicată Decizia ÎCCJ nr. 15/2020 pentru stabilirea salariului de bază minim al polițiștilor. lasă la latitudinea fiecărei instanțe de judecată să hotărască cu privire la aplicarea corectă a HG1/2017. Vă asigurăm în continuare de efortul permanent pe care reprezentanții Sindicatului EUROPOL îl manifestă pentru cele peste 350 de dosare pe care le avem înregistrate în instanță, atât pentru drepturile colective, cât și pentru drepturile individuale ale membrilor noștri.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol