După ce MAI, condus de Bogdan Despescu, scuze…de Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru de interne, a coborât nivelul atât de mult încât s-a recurs la reacții precum „atacul la persoană”, după ce am prezentat deficiențele OUG 84 și OUG 97, încep să iasă la iveală haosul și degringolada aplicării noilor prevederi.

Marți, într-o intervenție la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului EUROPOL, a atras din nou atenția asupra faptului că polițiștii rutieri din țară încă nu au primit îndrumări din partea Direcției Rutiere cu privire la o serie de provocări apărute în contextul noilor prevederi, inclusiv cu privire la efectele juridice generate înainte de existența unui raport toxicologic.

Cu toate acestea, nici în momentul de față, chestorul Moșoiu Mădălina, împuternicita la conducerea Direcției Rutiere, nu a clarificat problemele ridicate de polițiști, nu a propus actualizarea actelor subsecvente, nu a modificat procedurile de lucru reprezentate de PRO-PS 35 și 36 care stabilesc cadrul privind constatarea faptelor de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive, respectiv nu a oferit opțiuni pentru structurile județene unde nu există posibilități fizice de a respecta dreptul de a se returna permisul de conducere după 72 de ore.

Toate aceste deficiențe și anomalii au generat o noua GAFĂ uriașă care a culminat cu declarația ministrului Predoiu, care a concluzionat în această dimineață, în timp ce se afla la ceremonia de absolvire din cadrul Academiei de Poliție „A. I. Cuza” că polițiștii rutieri din țară nu au înțeles ordonanța testărilor antidrog și au făcut primul dosar penal, în sensul că aceștia au întocmit dosar penal în situația existenței rezultatului pozitiv la testarea cu aparatul drugtest.

S-a mers până într-acolo încât purtătorii de cuvânt din cadrul mai multor IPJ-uri care aveau comunicate în acest sens transmise către presă, au fost determinați de IGPR să comunice o *ERATĂ, în care afirmau că de fapt nu s-au înregistrat dosare penale, deși există numere unice de la parchet pentru toate faptele în care polițiștii rutieri au depistat conducători auto care au fost pozitivi la analiza drugtest-ului.

Putem să-i acordăm lui Predoiu o prezumție de necunoaștere a cadrului legal adoptat prin cele doua OUG-uri (OUG 84 și OUG 97), în contextul în care tocmai chestorul general Despescu susținea această interpretare lipsită de fundament, însă toate aceste bâlbe se răsfrâng asupra polițiștilor rutieri, care nu mai știu cum să acționeze, dar și asupra cetățenilor care își pierd încrederea în instituția Poliției Române.

Cert este că OUG 84 și a OUG 97 nu prevăd cele susținute de Despescu, Predoiu și reprezentanții Poliției Române, respectiv că nu se mai înregistrează dosare penale în cazul existenței unui rezultat pozitiv la testul preliminar din stradă.

Polițiștii rutieri din țară, în unanimitate, în toate cazurile în care au avut rezultat pozitiv la drugteste, au deschis dosare penale pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive iar în baza ordonanțelor emise ca urmare a existenței dosarului penal, au dispus recoltarea de probe biologice. Evident, ulterior primirii rapoartelor toxicologice care infirmau rezultatul preliminar, aceștia au returnat permisul de conducere și le-au acordat șoferilor dreptul de a conduce pe drumurile publice.

Este inacceptabil să vedem gafe după gafe, pe care secretarul de stat Despescu împreună cu conducerea IGPR le-au făcut după publicarea în M.Of. a OUG 84/29.06.2024. Nu se poate ca dimineața să interpretezi OUG-urile într-un fel, iar seara să vii cu altă versiune, doar să se potrivească cu inepțiile pe care le mai generezi între timp.

Chestorii au ajuns sǎ conducă instituția exclusiv prin “norme whatsapp”, pentru cǎ la redirecționarea unor astfel de mesaje nu trebuie sǎ își asume responsabilitatea nici cu numele, nici cu semnătura, iar la final polițiștii din stradă ajung să răspundă pe persoană fizică.

Deși au trecut 20 de zile de la adoptarea OUG 84, nici acum nu au fost în stare să stabilească un cadru procedural unitar pe baza căruia polițiștii rutieri să acționeze. Declarațiile de presă nu țin loc de temeiuri de drept pe care polițiștii rutieri să le poată folosi pentru a deschide sau nu un dosar penal când există un rezultat pozitiv la drugtest. Din păcate se preconfigurează tot mai pregnant un dicton: „atunci când se termină logica juridică și rațiunea…încep gradele de chestor”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Haos la Direcția Rutieră, sub atenta supraveghere a IGPR și MAI

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.