Având în vedere trendul crescător al infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, înregistrat la nivel național în ultima perioadă, precum și  impactul negativ asupra stării de sănătate a populației generale care poate fi provocat de agenții patogen, Ministerul Sănătății a solicitat Guvernului României emiterea unui act normativ cu privire la bolile infectocontagioase.

Astfel, la data de 30 octombire 2020, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1010, a fost publicată Hotărârea Guvernului privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum și a Listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

După cum prea bine știți, măsura izolării se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolărea la domiciliu sau la locaţia declarată se dispune dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Această măsură nu poate fi dispusă în cazurile conform cărora informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Pentru situațiile ce prezintă un risc de răspândire, conform datelor științifice oficiale, prin Hotărârea de Guvern a fost stabilită lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora.

În cadrul acestei liste care a fost propusă de către Institutul Național de Sănătate Publică, a fost introdus și virusul SARS-CoV-2, însă elementul de noutate este reprezentat de adăugarea altor 24 de boli infectocontagioase pentru care se impune instituirea măsurii de izolare a persoanelor, conform anexei prezentate mai jos.

Aceste tipuri de boli, conform Ministerului Sănătății, sunt  determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional.
Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii,  existente la nivel național,conform anexei de mai jos.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Guvernul a stabilit bolile pentru care poți fi izolat.

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.