Acest ghid educațional a fost elaborat pentru a informa, în principal, studenții Academiei de Poliție cu privire la fenomenul traficului de persoane în România și pentru a sprijini cadrele didactice care predau această temă. Educatorii din alte universități sau instituții de formare profesională, interesați de subiect, sunt, de asemenea, încurajați să consulte ghidul și să adapteze resursele oferite în funcție de nevoile și contextul studenților proprii.

Ghidul este conceput astfel încât să poată fi integrat cu ușurință în modulele de drept, criminologie, crimă organizată și „abilități practice”, atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar.

Utilizarea acestui ghid nu presupune condiții prealabile, însă o înțelegere de bază a problematicii traficului de persoane este benefică. În acest sens, secțiunea introductivă oferă un fundament general util pentru familiarizarea cu subiectul.

Ghidul debutează cu o prezentare generală a temei „traficul de persoane” (Unitatea 1), continuând apoi cu o abordare detaliată a fenomenului în contextul României, prin intermediul a șase unități tematice:
– „Sclavia modernă și traficul de ființe umane. Aspecte teoretice și practice” (Unitatea 2);
– „Aspecte privind aplicarea legii penale române în timp și spațiu în cazul infracțiunilor de sclavie modernă și trafic de ființe umane” (Unitatea 3);
– „Elemente de cooperare polițienească internațională” (Unitatea 4);
– „Specificul factorilor criminogeni, al făptuitorilor și al victimelor în cazul sclaviei și traficului de ființe umane” (Unitatea 5);
– „Aspecte specifice privind combaterea sclaviei moderne și a traficului de ființe umane în activitatea autorităților de aplicare a legii” (Unitatea 6);
– „Activități de prevenire și combatere a sclaviei moderne și a traficului de persoane la trecerea frontierei de stat” (Unitatea 7).

Fiecare unitate include trei secțiuni principale. Prima secțiune, intitulată „Contextul”, introduce tema în cadrul general al unității. A doua secțiune, „Activități didactice”, propune o selecție de activități pedagogice care pot fi utilizate în cadrul cursurilor sau seminarelor, cu scopul de a dezvolta o gamă variată de aptitudini și competențe în rândul studenților. Ultima secțiune, „Resurse”, oferă materiale suplimentare – precum documentare, cărți, clipuri video sau bloguri – care pot fi consultate independent de către cadrele didactice sau studenți, în vederea aprofundării cunoștințelor.

Abordarea pedagogică este centrată pe recunoașterea diversității stilurilor de învățare și a nevoii de a stimula interesul studenților. Ghidul urmărește dezvoltarea nu doar a cunoștințelor teoretice, ci și a unor competențe și abilități practice relevante în domeniu.

Această resursă didactică a fost elaborată de o echipă de cadre didactice de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, România, în colaborare cu Rights Lab – Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. De asemenea, echipa a beneficiat de contribuțiile valoroase ale International Justice Mission (IJM) România și ale Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Ghidul a fost dezvoltat în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Marii Britanii, prin Modern Slavery Fund, desfășurat în perioada septembrie 2023 – februarie 2025, cu scopul de a întări capacitatea poliției și a procurorilor de a reduce numărul cazurilor de infracțiuni de sclavie modernă și trafic de persoane și de a oferi sprijin concret victimelor.

Ghid-Educational_COMBATEREA-TRAFICULUI-DE-PERSOANE-IN-ROMANIA_March-2025

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ghidul educațional privind traficul de persoane în România

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.