Fotografierea documentelor cu telefonul mobil interzisă

Pe fondul măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, au fost emise un număr de 6 Ordonanțe Militare până în prezent, având ca scop conștientizarea populației cu privire la măsurile restrictive ce trebuie respectate în această perioadă de criză.

Având în vedere că unii cetățeni dau dovadă de inconștiență, nerespectând prevederile acestor acte expunându-se îmbolnăvirii și răspândirii virusului Covid- 19, la nivelul Poliției Române au fost demarate activități care să contracareze astfel de situații, sens în care polițiștii au început să verifice delarațiile pe proprie răspundere/adeverințele emise de către angajatori, ale persoanelor depistate pe domeniul public, tocmai pentru a constata dacă se respectă legislația în vigoare pe timpul instituirii stării de urgență.

După ce mai mulți polițiști din teritoriu s-au îmbolnăvit din cauza lipsei și respectiv insuficienței echipamentelor de protecție, dar și a unor proceduri clare de lucru privind stabilirea unor reguli de acțiune în acest context pandemic, conducerea Poliției Române a dispus colegilor noștri din teren să fotografieze cu telefoanele mobile documentele persoanelor pe care le legitimează, pentru a evita astfel manipularea actelor de identitate ale acestora sau ale autovehiculelor pe care cetățenii le conduc, pentru a diminua riscul contaminării în rândul polițiștilor.

Pe cale de consecință, polițiștii aflați în stradă au fost nevoiți să fotografieze cu telefoanele personale documentele persoanelor pe care le-au verficat, pentru a evita astfel o eventuală infectare, deoarece nu au fost dotați cu telefoane mobile de serviciu, tablete sau aparate foto care să le permită realizarea unor astfel de fotografii.

Prin acest mod de lucru polițiștii își utilizau telefonul personal în interesul serviciului, ocazie cu care ajungeau să stocheze pentru o scurtă perioadă, informații care intrau sub incidența Regulamentului General privind Protecția Datelor Personal.

Întrucât prin această metodă impusă ca și regulă  se crea o vulnerabilizare a colegilor noștri din teren, riscând la orice moment ca pe fondul noilor modificări aduse peste noapte Statutului polițistului, să fie cercetați de vreunul din managerii care nu au mustrări de conștiință pentru că îi expun în acest context pandemic fără o echipare corespunzătoare, organizația noastră a informat conducerea Poliției Române cu privire la anomalia existentă la acest moment, și identificarea unei soluții care să asigure confidențialitatea datelor prelucrate de către polițiști cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu.

În continuare precizăm că dispozitivele care permit filmarea sau fotografierea sunt absolut necesare mai ales în aceste momente când verificările persoanelor trebuie să se facă în mod rapid, tocmai pentru evitarea unei situații în care un cetățean să fie nevoit să staționeze foarte mult timp pentru a-i fi prelucrate și ulterior verificate datele. Așteptăm ca Poliția Română să vină în sprijinul colegilor din teren cu soluții tehnice care să asigure prelucrarea calificată și rapidă a datelor cu caracter personal, pentru eliminarea riscului contaminării cu virusul Covid- 19 prin manipularea documentelor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Fotografierea documentelor cu telefonul mobil interzisă

Distribuie

4 răspunsuri

  1. In ultimul timp,tot apar in media tot felul de „personaje” care tot lanseaza „ipoteze si/sau sugestii” cu privire la taieri de salarii (venituri) ale bugetarilor…Cred ca ar fi cazul ca leader-ii sindicali centrali sa apara mai des in media pentru lamurirea acestor aspecte…Mie,cel putin, nu imi este indiferent daca ACUM, eu imi pun in pericol sa atatea mea si FAMILIEI MELE, ca apoi sa vad cum imi taie din VENIT (salariul…s-ar putea intelege altceva…VENIT). Vedem cu totii CINE cu adevarat este acum…in prima linie. Cred ca si noi…am putea „muncii” altfel…mai indiferent,mai autoprotectiv.Sunt atat de multi „postaci” pe diferite siteuri…incat ma tot intreb : Oare…mai merita ?
    PS. Unde sunt acum profesorii,judecatorii,orocurorii,anaf-istii, etc ?

  2. Colaborați cu autoritățile pentru gasirea soluțiilor, nu mai publicați toate aceste demersuri pentru că nu aduc nimic bun in spatiul public. Ba chiar in condițiile actuale voi subminati autoritatea statului, si asa slabita. Faceti cum credeți dar cand situația va fi mai rea tot voi veti trage ponoasele. Deci, gandim logic?

    1. Publicam aceste informatii pentru a-i proteja pe politistii din strada care sunt indemnati sa incalce legea. Iar atunci cand vor exista plangeri, nu vor raspunde sefii care au dat dispozitia verbala, ci vor raspunde tot politistii. Colaborarea cu institutiile din pcate nu exista si chiar a fost suspendat dialogul social.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.