Migrația ilegală reprezintă deplasarea persoanelor din afara spațiului peste granițele acestuia fără a respecta cerințele legale de intrare, ședere sau rezidență într-una sau mai multe dintre țările membre. Migrația ilegală în România este diversificată în ceea ce privește naționalitățile migranților, majoritatea acestora provenind din țări precum Bangladesh, Irak, Siria, Pakistan, Turcia, Afganistan, Sri Lanka sau  Egipt .

Aceștia încearcă să ajungă în Europa de Vest folosindu-se în principiu de două situații:

  • fie intră în România în mod legal, cu aviz de muncă, iar ulterior încearcă să iasă fraudulos pe frontiera de vest a țării;
  • fie încearcă să intre  fraudulos în țară pe frontiera de sud a țării, profitând de eliminarea controalelor sistematice la frontiera internă, aceștia provenind de pe ruta migaționistă  est-mediteraneană prin trecerea granițelor terestre ale Greciei și Bulgariei;

Foto Credit: Politia de Frontieră Română

De la începutul anului 2025, odată cu aderarea României la Schengen cu frontiera terestră, conform datelor statistice ale Poliției de Frontieră Române, au fost înregistrate peste 100 de încercări de trecere ilegală a frontierei, astfel:

  • 43 de cetățeni străini de origine arabă au fost depistați la frontiera cu Ungaria, zona de competență a SPF Nădlac ,încercând să ajungă  în Europa de Vest.
  • 53 de cetățeni străini de origine arabă au fost depiststați la frontiera cu Bulgaria, zona Calafat, încercând să intre fraudulos în România, aceștia fiind transportați în tiruri care se deplasau pe ruta Bularia-Ungaria.
  • 5 cetățeni străini de origine arabă au fost depiststați la frontiera cu Bulgaria, zona localitatii Giurgiu, încercând să intre fraudulos în România, aceștia fiind transportați în tiruri care se deplasau pe ruta Bularia-Ungaria sau Turcia-Austria.
  •  11 etățeni străini de origine arabă au fost depiststați la frontiera cu Serbia, zona localitatii Simian

Chiar dacă România a devenit stat membru Schengen cu drepturi depline,  iar controalele din zona de competența a frontierei interne de la sud si vest sunt aleatorii, e nevoie de o continuare a luptei împotriva migrației ilegale, practic, importriva infracționalității tranfrontaliere în ansamblu, polițiștii de frontieră având un rol determinant în eradicarea acestui fenomen.

Dacă până la data de 31.12.2024 toate mijloacele de transport erau oprite obligatoriu la control în Punctele de Trecere ale Frontierei, astăzi, controlul asupra acestora se face nesistematic pe căile de comunicații, iar numărul patrulelor poliției de frontieră trebuie să fie mult mai mare față de perioada precedentă pentru a se putea gestiona mult mai eficient acest fenomen al migrației ilegale.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Fenomenul migrației ilegale continuă și după aderarea la Schengen

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.