Ieri a fost adoptat în unanimitate cu 118 voturi ”pentru” de Senatul României un proiect de lege care prevede că nu vor mai beneficia de pensie de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic şi consular, judecătorii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curţii de Conturi care au fost condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Conform textului actului normativ, ”nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”.
Totodată, „Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională se întoarce la Camera Deputaţilor pentru articolul IX, nou introdus în Comisia juridică a Senatului, iar Camera Deputaților va decide dacă și în cazul punerii în mișcare a acțiunii penale, se va suspenda cererea de acordare a pensiei de serviciu. „Punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru una dintre infracţiunile menţionate, atrage suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau suspendarea acesteia, dacă a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. (…) Dacă se dispune clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea sau încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de o persoană dintre cele menţionate, aceasta este repusă în situaţia anterioară şi se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsită”
Menționăm faptul că beneficiarii de pensie de serviciu pentru limită de vârstă din Ministerul Afacerilor Interene sunt militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
- au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare. Pensia de serviciu din MAI poate fi:
- pensie pentru limită de vârstă;
- pensie anticipată;
- pensie anticipată parţială, conform art. 15 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.
Pensiile de serviciu din MAI sunt gestionate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a MAI. Printre beneficiarii de pensii de serviciu plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a MAI se numără militari, poliţişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionari publici cu statut special din cadrul Administrației Naţionale a Penitenciarelor – Ministerul Justiției.
Această modificare adusă legii pensiilor militare de stat va da de gândit celor care vor încerca să comită fapte de corupție în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, situația nou creată fiind una de normalitate într-un stat de drept. Astfel, prin retragerea pensiei de serviciu, polițiștii corupți vor beneficia de pensie ca și civilii, iar vârsta de pensionare va fi de 65 ani, indiferent de grupa de muncă avută în activitate.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
12 răspunsuri
Un act normativ lăudabil. Ori te faci om al legii ca sa o aperi, ori te identifici cu infractorii si atunci stai alaturi de ei, având aceleași drepturi ca si acestia.
Un proiect de lege în care se stipulează clar că pensiile militare,sunt pensii de serviciu…, deci terminăm cu speculațiile, că sunt sau nu speciale…! În altă ordine de idei, cred că înaintea acestui proiect de lege, ar trebui gândit altul prin care să se ajungă în funcții de conducere doar prin concurs…!
Un lucru BUN.
Doar judecătorii Curţii Constituţionale?! Păi, ceilalți magistrați ce au?! Ei pot rămâne cu pensii de 800 de milioane lei vechi, indiferent ce-ar face?! Probabil, ei sunt de natură divină și d-aia n-are nimeni sânge-n instalație să facă ceva împotriva lor!?
Și totuși, ce pensie va avea respectivul?!
Oricum, dacă era după mine, tuturor le radiam și vechimea de până la momentrul pronunțării hotărârii definitive și nici nu le mai dădeam voie să se angajeze vreodată în vreo structură a statului!
Dar judecătorii și procurorii pot lua mita și sa primească și pensie de 4-7000€?? Bravo națiune!
O lege data aiurea în care au fost introduși si polițiștii și militarii pentru care în legea civila de pensii 263 sau 127 NU MAI EXISTA modalitatea de calcul a pensiei în sistem civil precum la celelalte categorii speciale care pe lângă pensie stabilită civil primesc în plus bonusul pentru pensia speciala și care în cazul unei condamnări rămân cu partea din pensie civilă… La militari și polițisti nu exista parte din pensie calculata după legea civilă. Dacă se vor re-introduce în legea civila articole pentru calculul pensiei civile, pentru militari și polițiști care nu mai pot beneficia de pensie militară de stat atunci nu au cum sa elimine sporul și reducerea pentru grupele de muncă.
Dacă va fi atacata la CCR probabil din acest motiv va pica… Întâi trebuia creata modalitatea de calcul a pensiilor în sistem civil pentru militari și polițiști care fac obiectul acestei noi legi, cu alte cuvinte modificarea legii 263 și 127.
Grupele de muncă nu le poate anula nicio lege, decât pentru viitor pentru cei din activitate nu pentru cei pensionați.
Bună ziua! Ați fost militar?
Singurul act normativ de bun simt !!!
Magistratii au deja prevedere in statutul lor, ca daca sunt condamnati pt. coruptie raman fara pensie de serviciu. Stabilindu-li-se in loc pensiei de serviciu, o pensie contributiva.
Nu le tin partea celor corupti, dar sa vedeti distractie cu coruptii din armata si politie! Sunt multe cazuri mai ales in politie, care au fost condamnati penal si s-au pensionat. Acestia vor fi victime sigure.
Dupa legea lor de acum, magistratii condamnati penal pentru coruptie, raman fara pensie de serviciu, si li se da in loc o pensie contributiva. Problema este ca magistratii au o componenta contributiva a pensiei, plus una de la bugetul de stat, cele 2 componente formand impreuna pensia de serviciu. Daca magistratilor le taie componenta de la buget, raman automat cu componenta contributiva. In cazul politistilor si militarilor condamnati insa penal, daca le taie pensia de serviciu pe motiv de condamnari penale pentru coruptie, acestia raman cu … zero lei. Pt. ca politistii si militarii nu au componenta contributiva, ci doar componenta de la buget! Singurii politisti si militari care au contribuit la sistemul public de pensii sunt cei activi in perioada 2011-2016, acestia fiind singurii carora li s-ar putea calcula o contributiva si aceasta numai pt. … 5 ani cat au o contribuit (asta inseamna o pensie contributiv de maxim 400-500 lei). In rest, daca nu modifica proiectul, toti politistii si militarii condamnati penal, risca sa ramana muritori de foame. Cum CCR a stabilit ca avem dreptul la pensie – nu si la cuantumui ei, cei condamnati penal, neavand nici componenta contributiva, vor ramane in plata cu maxim pensia sociala mimima care parca este vreo 650 lei. Si asta, numai daca indeplinesc conditiile de pensionare din sistemul public, cu vasta de 65 ani etc. Nu ii apar pe condamnati, doar am prezentat situatia. Si faptul ca si in aceasta situatie extrema – militarii si politistii sunt din nou vanati, fie ei si condamnati.
Sunteți intr-o eroare semnificativă când afirmați ca polițiștii nu au componenta contributivă pentru pensie. Lunar li se rețin contribuții pentru pensie, iar componenta suplimentară alocată de stat este insignifiant mai mică decât în cazul magistraților.
Corect! Militarii și polițiștii au plătit întotdeauna contribuții similare civililor ca și procent din solda /salariu brut numai ca înainte de ianuarie 2011 și după ianuarie 2016 au plătit contribuții individuale la bugetul de stat pentru ca pensiile lor erau și sunt plătite de la bugetul de stat. În perioada 2011 ianuarie pana în decembrie 2015 au plătit contribuții la bugetul de pensii… Când pensiile lor au fost calculate pe legea 263 sau recalculate Cfm oug 1 din 2016 în legea 263 existau capitole privind modul de calcul a pensiilor pentru Snaopsn în care vârstă de pensionare era tot 60 ani, reducerea vârstei de pensionare pentru condițiile de muncă (CS, CD sau AC) era tot de maxim 13 ani iar la punctajul mediu anual se adăugau procente pentru grupele de muncă(1/4 sau1/2 în plus ) + indicele de corecție din anul respectiv (în prezent este 1,41, adică 41% în plus)…stagiul complet de cotizare era de maxim 30 ani pentru cei născuți după ianuarie 70…pentru restul stagiul complet era mult mai mic deci punctaje mari de pensie .
Pentru mulți dintre militarii și polițiștii pensionați înainte de 2016 și pentru cei pensionați după 15.09.2017 s ar putea ca pensia calculata pe legea civila 263 sau 127 sa iasă mai nare decât cea în plată pe legea 223 întrucât în ultimii 4 ani pensiile militare au crescut doar cu 11%(inflația din ultimii ani), pentru ca au fost plafonate prin oug 59 din 2017 (nu mai cresc odată cu salariile celor din activitate), în timp ce pensiile civile au crescut cu aproape 57,25% …punctul de pensie 2017 – 917lei iar în prezent 1442 lei..
Și în prezent în legea civila de pensii 263 sau 127 sunt categorii profesionale care nu se pensionează la 65 ani sau 60 și care au redusa vârstă de pensionare cu maxim 13 ani la fel ca la militari pentru condițiile de muncă în care au lucrat condiții de munce (grupe) care nu se pot șterge retroactiv ci se pot schimba doar pentru viitor dacă se considera ca anumite locuri de munca nu se mai încadrează la CS, CD sau AC.
Bună ziua, îmi puteți lasa un nr de telefon, vă rog