Familiile monoparentale beneficiază de majorarea salarială

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 06.04.2021 a fost publicată Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 182/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi a art.6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 a venit în contextul în care acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice s-a  aplicat neunitar în cazul familiilor monoparentale și mai mult de atât, familiile monoparentale pot beneficia de acum  de plata mjorării similar celorlalte cazuri.

Articolul 1 alineatul (2), litera b) s-a modificat și are următorul cuprins: “b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legeanr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;” 

Astfel familiile monoparentale pot opta fie pentru acordarea zilelor libere, fie pentru plata majorării, după caz. Conform unei alte noi modificări si polițiștii vor putea beneficia de liber, însă numai cu acordul angajatorului în funcție de nevoile instituției. Totoadată, în cazul familiilor monoparentale nu va mai fi nevoie declarația celuilalt părinte, care era o inepție până acum, având în vedere că au fost zeci de cazuri în care celălalt părinte refuza să dea o astfel de declarație.

Art.4, alin. 3 are  următorul conținut :”În situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de baz ă/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător num ărului de zile lucr ătoare din perioada prevăzută la art.1 alin.(1), numai în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Familiile monoparentale beneficiază de majorarea salarială

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Buna ziua !

    In cazul familiilor monoparentale cu ,copil in întreținere unde e un părinte decedat ,nu se acordă nimic ? Având în vedere salariul minim pe economie ca venit ?

  2. Buna ziua, am un copil pana in 12 ani dintr-o casatorie anterioara, prin hotararea de divort domiciliul la mine si custodie comuna. Acum m-am recasatorit, mai pot solicita majorarea de 75% pentru perioada in care face scoala online?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută