Deși ne dorim cu tot dinadinsul schimbarea metehnelor comunistoide ale sistemului, prezentarea problemelor reale și a disfuncționalităților în vederea realizării unor standarde de performanță și asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate pentru comunitate, se pare că tentaculele milițienești intră în acțiune încercând să reducă la tăcere polițiștii care sesizează comportamentele aberante ale unor șefi care se consideră stăpâni pe plantație.
O astfel de situație o regăsim și la nivelul IPJ Giurgiu, unde șeful Poliției Orașului Bolintin Vale care în prezent este cercetat pentru că în perioada stării de urgență a agresat fizic mai multe persoane, a nutrit o adversitate și față de subordonații săi pe care a ajuns să îi hărțuiască prin controale în timpul său liber, prin limbajul ostil pe care îl folosește dar și prin imixtiunea în activitatea profesională a polițiștilor.
Spunem asta pentru că acestui șef, lipsindu-i cel mai probabil obiectul muncii și cunoștințe în domeniul managementului organizatoric, la începutul acestui an a considerat, în calitatea sa de „stăpân”, să le acorde polițiștilor incomozi calificativul „Satisfăcător”, în pofida rezultatelor pozitive obținute în activitatea profesională. Și toate acestea pentru că polițiștii au îndrăznit să sesizeze conducerea IPJ Giurgiu în repetate rânduri cu privire la șicanele la care sunt supuși de către șeful lor.
În urma asistenței acordate de reprezentanții Sindicatului EUROPOL calificativele primite au fost contestate, iar comisia constituită a dispus schimbarea calificativelor de „Satisfăcător” în „Bine”, dovezile existente la nivelul subunității de poliție contrazicând în mod flagrant modul în care așa-zisul manager a evaluat activitatea profesională a subalternilor săi.
Prin acordarea unor calificative inferioare, șeful Poliției Bolintin Vale a avut intenția vădită de a prejudicia cariera profesională a subalternilor săi, pentru ca aceștia să nu poată avansa în gradul profesional următor, să ocupe o funcție de conducere sau să beneficieze de titlul de specialist de clasă.
Iar pentru că la nivelul IPJ Giurgiu nu au fost dispuse măsuri pentru sancționarea comportamentului și a hărțuirii la care au fost supuși agenții de poliție, aceștia s-au adresat unității de parchet și sub protecția calității de avertizor public au relatat și în presă despre hărțuirile la care au fost supuși.
Deoarece au avut „tupeul” să își îndeplinească rolul de avertizor public așa cum prevede Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, la solicitarea șefului lor, conducerea IPJ Giurgiu a dispus evaluarea psihologică a unuia dintre colegii noștri sub pretextul existenței unui potențial comportament dezadaptativ.
Pe scurt, dacă un polițist îndrăznește să sesizeze existența unor deficiențe, nereguli, abuzuri sau hărțuiri ale vreunui șef de-al său, instituția în sine consideră că acesta are un comportament dezadaptativ și că trebuie evaluat din punct de vedere psihologic, în principal cu scopul de a-l stigmatiza la nivelul colectivului și de a se crea aparența unor probleme de comportament.
Având în vedere această situație, organizația noastră a solicitat conducerii Poliției Române să dispună efectuarea unei diagnoze organizaționale la nivelul Poliției Orașului Bolintin Vale, mai ales că în ciuda numeroaselor sesizări primite de la polițiști, conducerea IPJ Giurgiu nu a găsit de cuviință aplicarea acestui instrument atât de necesar în identificarea și remedierea disfuncționalităților manageriale ce influențează în mod negativ buna funcționare a subunității de poliție.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol