După protest, s-ar putea să avem și WC-uri

În data de 18 martie Sindicatul EUROPOL a protestat în fața Ministerului Afacerilor Interne printr-o acțiune simbolică menită să atragă atenția asupra condițiilor precare de muncă în care noi, polițiștii, ne desfășurăm activitatea.

Și pentru că MAI ne-a obișnuit cu politica sa de a ascunde întotdeauna gunoiul sub preș, de această dată am depozitat în fața clădirii mai multe grupuri sanitare utilizate de polițiști la locurile de muncă, pentru ca însuși ministrul Bode să realizeze care sunt condițiile insalubre în care polițiștii își desfășoară activitatea.

Există mii de sedii ale unităților de poliție care nu au avize sanitar-veterinare necesare funcționării,  nu au apă curentă, pereții acestora sunt plini de mucegai ori chiar mai rău, plouă prin acoperișuri, riscând ca acestea să se prăbușească efectiv pe noi.

 

Am dorit să transmitem astfel că una dintre cauzele care conduc la pierderea autorității instituționale la care conducătorii MAI și ai Guvernului au contribuit succesiv este reprezentată de condițiile de muncă dezolante și de starea jalnică a sediilor în care ne desfășurăm activitatea, fiind puși în postura de a ne îmbolnăvi atât noi cât și cetățenii pe care suntem nevoiți să-i îndrumăm în caz de nevoie către mirobolantul WC din fundul curții, iar toate astea în timp ce secretara lui Marcel Vela a fost decorată pentru că a înghițit praf la locul de muncă.

Astfel, la nivelul conducerii Poliției Române au fost efectuate demersuri, primul am spune, în ultimii 30 de ani, pentru remedierea situației dezastruoase a așa-ziselor grupuri sanitare de la posturile de poliție comunale. Așadar IGPR prin Direcția Logistică a solicitat tuturor inspectoratelor de poliție județene întocmirea unei situații referitoare la numărul posturilor de poliție care nu au grup sanitar unde pot fi aplicate una  din soluțiile identificate, respectiv amplasarea unui grup sanitar ecologic-vidanjabil sau un grup sanitar racordabil – WC și lavoar.

O astfel de inițiativă nu poate face altceva decât să ne bucure, dar să ne și întristeze deopotrivă, deoarece constatăm că de mai bine de 30 de ani nicio persoană din conducerea MAI/Poliției Române nu a depus un efort de bun simț pentru realizarea unei statistici din care să rezulte câte posturi de poliție au sau nu grupuri sanitare și care este starea acestora, fiind nevoie ca abia în anul 2021 când traversăm o perioadă caracterizată de o creștere alarmantă a infectărilor cu virusul SARS-COV-2 IGPR să solicite unităților de poliție teritoriale situația grupurilor sanitare.

Despre această situație, în mandatul său, ministrul Marcel Vela a menționat în spațiul public situația deplorabilă a condițiilor în care polițiștii din mediul rural sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea:”Am moştenit 2.800 de posturi de poliţie, sumă rotundă, dintre care 1.700 au toaletă în curte.”(vezi declarația)

Culmea este faptul că însuși ministrul Bode a prezentat o astfel de statistică:”Noi avem aproape 3.000 de posturi de politie, din care aproximativ 2.000 în mediul rural, din care aproape 1.000 sunt cu toaletă încă în fundul curții, din care aproape 200 nu au toaletă, 178 mai exact. Aceasta este realitatea.”(vezi declarația)

Analizând declarațiile celor doi miniștri nu putem decât să observăm diferențele dintre cifrele prezentate opiniei publice, iar dacă le coroborăm cu solicitarea transmisă în teritoriu de către IGPR constatăm că realitatea este mult mai cruntă și total diferită de cifrele prezentate de către ministrul Bode în cursul acestui an.

Sperăm totuși ca prin implicarea șefilor de inspectorate și raportarea reală a situației din teritoriu să asistăm la un moment istoric în ceea ce privește asigurarea unor condiții minimale de igienă pentru polițiștii din mediul rural, deși în cursul zilei de astăzi mai mulți colegi din țară ne-au sesizat cu privire la faptul că șefii serviciilor logistice fie habar nu au că unele posturi de poliție nu au grupuri sanitare, fie nu au înțeles conținutul adresei primite de la IGPR, întrucât le-au comunicat colegilor noștri că la nivelul posturilor de poliție unde ei își desfășoară activitatea nu poate fi implementată niciuna dintre cele două soluții, respectiv dotarea cu WC ecologic-vidanjabil  sau grup sanitar racordabil-WC și lavoar.

Din aceste considerente punem la îndoială corectitudinea situațiilor ce vor fi raportate de către inspectoratele de poliție județene, însă vom urmări cu deosebit interes acest proces și vom sesiza conducerii Poliției Române orice neregulă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: După protest, s-ar putea să avem și WC-uri

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.