În urma creșterii numărului de cazuri de ultraj sau alte situații în care polițiștii erau chemați în judecată pentru pretinse fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în iulie 2017, prin OUG 53/2018 s-a modificat Legea 360/2002 Statutul polițistului, fiind extinse cazurile pentru care polițiștii au dreptul la asigurarea asistenței juridice.
Art. 28 alin. 1
Polițistul are dreptul la:
o) decontarea cheltuielilor de asistență juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale și/sau civile, inițiate împotriva sa, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și în situația în care este victimă a unor fapte de ultraj, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne;
Chiar dacă dreptul era statuat, condițiile de acordare urmau să fie stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, lucru care nu s-a întâmplat de 6 ani. Specialiștii din MAI erau preocupați de alte chestiuni mai „importante” decât protecția juridică a polițistului care ajungea să fie purtat prin instanțe și pe la parchet pentru declarații, doar pentru că și-a făcut datoria. Evident, toate acestea pe banii lui sau sprijinit financiar de organizația sindicală din care face parte.
Astfel, după 6 ani în care polițiștii au rămas lipsiți de protecție în situația ultrajelor sau a altor cauze civile deschise împotriva sa, pe site-ul MAI a fost publicat proiectul de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică, cu termen 12 august pentru propuneri și observații.
Citește AICI! Referat de aprobare a proiectului de ordin
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL