Frecvența ultrajelor asupra polițiștilor poate fi evitată dacă aceștia, similar cu ceilalți colegi din țările vest-europene, ar fi dotați cu pistoale cu electroșocuri. În această manieră se evită rănirea persoanei recalcitrante, rănirea polițistului, cât și costurile ulterioare ce pot fi generate pe de o parte de spitalizarea agresorului sau a polițistului care a intervenit, iar pe de altă parte, cele de măsura reținerii și arestării persoanei și respectiv cele aferente judecării și condamnării persoanei agresive de către completul instanței de judecată. Media costurilor per ultraj asupra unui polițist este de aproximativ 2.000 euro, fără a lua în calcul costurile aferente condamnării agresorului la închisoare, în timp ce costurile necesare dotării unui polițist cu un pistol cu electroșocuri (Taser Gun) sunt de aproximativ 350 euro.
Astfel, dacă ar fi comise 400 de infracțiuni de ultraj pe an, ar genera cheltuieli pentru sistemul judiciar în cuantum de 800.000 euro. Prin realizarea acestei comparații, putem observa cu ușurință că din această sumă cheltuită de stat în cadrul proceselor, pot fi dotați cu astfel de pistoale cel puțin 20.000 de polițiști.
Încă de pe vremea când era Carmen Dan ministru al afacerilor interne am solicitat în cadrul procesului de modificare și completare a unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, respectiv Legea 192/2019, adoptarea unor măsuri care să conducă la creșterea capacității de intervenție în acest domeniu, prin instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuțiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar și a celor necesare asigurării unei protecții juridice și fizice polițiștilor.
Prin modificările astfel aduse Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române s-a statuat faptul că:
- în conformitate cu art. 32 ind. 9 – polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătușe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare și/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe și de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprire forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane și bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole;
- în conformitate cu art. 32 ind 12 – polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei.
În contextul pandemiei cu coronavirus, când e obligatorie limitarea contactului cu cetățeanul, ținând cont de evenimentele petrecute în ultima perioadă, când polițiștii au fost agresați sau amenințați, achiziția acestor dispozitive nu este doar necesară, ci trebuie să fie obligatorie. Folosirea bastonului de cauciuc nu are efect scontat întrucât este necesară micșorarea distanței de siguranță dintre polițist și agresor, iar folosirea pistolului cu glonț poate crea vătămări mult mai grave față de scopul urmărit, așa că Taser Gun-ul reprezintă un mijloc de autoapărare care trebuie folosit complementar cu bodycam-ul pentru eliminarea oricăror dubii cu privire la justificarea utilizării acestuia, astfel încât să nu mai existe echivoc în interpretarea legalității modului de intervenție.
Numai anul trecut au fost înregistrate peste 270 de cazuri de ultraj, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2018, iar singurele materiale de protecție achiziționate de Poliția Română au fost 2100 de veste antiglonț, 200 de maiouri antiglonț, 300 de căști antiglonț și 7800 de pulverizatoare cu substanță iritant-lacrimogenă. Având în vedere toate aceste situații, deși ne aflăm în stare de urgență, iar dialogul social este ocolit, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne să prioritizeze achiziția de dispozitive cu electroșocuri pentru polițiștii din stradă care pe zi ce trece se confruntă în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu noi cazuri de agresivitate din partea unei anumite categorii de cetățeni.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
Un răspuns
https://www.facebook.com/specialguysallovertheworld/videos/979440949092927/