Astăzi, începând cu ora 12:00 la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o ședință între conducerea instituției și organizațiile sindicale, tema dezbaterilor fiind reprezentată de modalitatea de aplicare a prevederilor ce reglementează majorarea aferentă creșterii capacității operaționale, ce poate fi denumită generic drept ”spor de performanță”.

La discuții au luat parte inclusiv șefii de arme, respectiv inspectorii generali/adjuncții acestora avându-se în vedere prezentarea unor situații de aplicare neunitară ce au fost identificate la nivelul unităților teritoriale, urmând ca până în cursul săptămânii viitoare acestea să fie centralizate astfel încât anumite sincope înregistrate în modalitatea de acordare a majorării destinate creșterii capacității operaționale să fie eliminate, scopul final fiind reprezentat de crearea unui mod de lucru unitar.

Încă de la debutul ședinței conducerea MAI a precizat că nu vor exista modificări ale treptelor procentuale, urmând ca un astfel de demers să fie eventual luat în calcul la sfârșitul acestui an, acolo unde situația ar impune acest lucru.

Reprezentanții organizației noastre au semnalat cazurile punctuale referitoare la acordarea diferențiată a procentului destinat structurilor de poliție rutieră în cadrul anumitor unități teritoriale de poliție, deși baza legală este cuprinzătoare, precum și faptul că există interpretări diferite în privința termenului de tranziție cuprins în perioada 01.06.2024 – 01.08.2024 pentru participarea personalului MAI la activitățile de evaluare sportivă, precum și la ședințele de tragere cu armamentul din dotare.

Cu privire la termenul de tranziție, secretarul de stat Bogdan Despescu a precizat că inclusiv angajații care nu au participat la activitățile de evaluare sportivă ori la ședințele de tragere până în prezent, beneficiază de această majorare, condiția sistării în acest caz fiind aceea de a nu participa la aceste activități până la data de 01.08.2024 și că orice interpretare contrară este eronată, urmând ca în acest sens să fie transmise precizări în teritoriu prin intermediul inspectoratelor generale.

În referire la condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către personalul MAI astfel încât să poată beneficia de prevederile ce reglementează majorarea destinată creșterii capacității operaționale a instituției, subliniem încă o dată că este imperios ca până la data de 01.08.2024 toți angajații să participe la activitățile de evaluare sportivă și la ședințele de tragere ce sunt organizate de către structurile de pregătire profesională, în caz contrar procedându-se sistarea acordării acesteia.

În privința personalului care din punct de vedere medical este declarat apt limitat ori a celor care din cauza unor afecțiuni medicale nu pot participa la activitățile de evaluare sportivă, reprezentanții MAI au precizat că aceste situații nu pot fi imputate angajaților, aceștia beneficiind de majorarea pentru creșterea capacității operaționale în cota procentuală aferentă structurii din care fac parte, intenția conducerii instituției fiind aceea de acordare a acestui drept salarial destinat stimulării performanței instituționale inclusiv în cursul anului viitor.

Vă vom informa în mod dinamic cu privire la clarificarea situațiilor neunitare ce ne-au fost semnalate din teritoriu pe marginea actului normativ dezbătut în cadrul ședinței de astăzi.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Discuții cu conducerea MAI privind modul de aplicare a ”sporului de performanță”

Distribuie

7 răspunsuri

  1. buna ziua dacca acum am fkst sanctjonati,,imoral si ilegal ,,pt cei care suntem scutiti medical temporar cu urmatoarea sanctiune ni se ia mai mult si pt acu si de drept rog analiza civil si penal ca suntem descriminati.mentionez ca sunt scutit medical si am luat 11,2%chiar daca am avut lucrari penale ,amenzi etc va mai aduc la cunostinta ca cei care au dat in judecata sistemul au maxim 11,2 14 la suta chiar suntem , prosti ,?ms

  2. Bună ziua. Am o nelămurire. Am înțeles că încă nu se știe dacă este luat în calcul pentru pensie, cu toate că se plătesc asigurări și impozit. Practic este identic cu salariul de merit.

    1. Este drept salarial, deci pe cale de consecință, face parte din baza de calcul pentru stabilirea cuantumului la pensie.

      1. Așa este dar de la serviciu financiar când am solicitat o simulare am primit răspuns că nu intra în calcul. Nu mai înțeleg nimic. Cam pe la toate structurile toată lumea ridică din umeri. Ar trebui clarificata situația. Cu stima!

  3. Va salut. Sunt agent sef de politie in cadrul I.P.J. Bacau. Va rog sa.mi spuneti daca si cei care au mustrare scrisa beneficiaza de aceasta crestere salariala , pentru ca eu nu am primit aceasta crestere , fiindu.mi adus la cunostinta ca efectul sanctiunii este de 6 luni de la instiintare si ca nu voi primi aceasta crestere pana la sfarsitul anului, lucru care nu mi se pare corect deoarece am participat la pregatirile sportive si la trageri, calificativele in ultimii ani fiind de Foarte Bine. Va rog sa supuneti atentiei conducerii M.A.I. si acest aspect . Va multumesc.

    1. Secretarul de stat Despescu a decis ca polițiștii care se află sub efectul unei sancțiuni să nu beneficieze de această majorare. De asemenea, cei care sunt evaluați cu calificativul „Bine” vor primi doar 80% din majorare. Găsiți pe site un material despre condițiile de acordare.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.