Discriminare la admiterea în școlile de poliție

În anul 2023 deficitul de personal în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a atins praguri alarmante, sistemul polițienesc funcționând doar la cote de avarie și doar datorită dăruirii colegilor noștri din stradă pentru această profesie și a modului în care aceștia rezonează cu societatea civilă.

Nu putem spune acest lucru și despre cei din conducerea ministerului, întrucât deși au primit un puternic semnal de alarmă în raport de concurența scăzută din ultimii 2 ani la sesiunile de admitere organizate la nivelul unităților de învățământ ale MAI constatăm că politica de resurse umane nu a înregistrat schimbări pozitive. Printre principalele cauze care au condus la dezastrul reprezentat de dezinteresul față de meseria de polițist a cărui responsabilitate revine ministrului Lucian Bode și a predecesorilor săi, secretarului de stat Despescu, precum și celor care s-au aflat la conducerea structurilor de resurse umane și financiar, putem enumera:

  • politizarea excesivă a structurilor din MAI;
  • împuternicirile succesive concomitent cu refuzul de organizare a unor concursuri transparente (a se vedea sutele de concursuri cu 1 singur candidat);
  • salarizarea precară, discriminatorie, inechitabilă și care este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani în raport cu puterea de cumpărare;
  • condițiile de muncă, inclusiv volumul de muncă, volumul activităților, lipsa logisticii;
  • lipsa predictibilității carierei și lipsa unui sistem de recompensare a muncii, bazate pe criterii de meritocrație;
  • lipsa legislației care să protejeze polițiștii și să le ofere instrumentele juridice necesare pentru a fi eficienți și a furniza siguranță pentru comunitate;
  • atacurile constante ale politicienilor demagogi cu privire la sistemul de pensii militare de stat, etc.

Iar ca și când toate aceste cauze nu ar fi  fost de ajuns, constatăm în aceste zile, ca urmare a sutelor de sesizări pe care le-am primit din partea candidaților la sesiunea aprilie-iunie 2023 pentru admiterea în școlile de poliție, că specialiștii în resurse umane din MAI în cadrul procesului de recrutare, în mod inconștient ori chiar din nepăsare,  contribuie la posibilitatea de discriminare a celor ce au susținut proba de evaluare psihologică la sesiunea de admitere octombrie-decembrie 2022, o bună parte dintre aceștia aflându-se în imposibilitatea de a mai susține evaluarea în acest an.

Practic este vorba despre aproximativ 4000 de candidați care au fost programați să susțină evaluarea psihologică la sesiunea anterioară de admitere până la data de 11 noiembrie 2022 și au fost declarați inapt, o mare parte dintre aceștia care și-au depus sau își vor depune dosarele de recrutare în perioada 20 aprilie-05 mai 2023 nemaiputând să susțină evaluarea psihologică pentru sesiunea de admitere organizată în perioada aprilie-iunie 2023 deoarece conform modului precar de organizare a sesiunii de concurs din acest an, reprezentanții DGMRU au stabilit că în perioada 05-15 mai 2023 candidații vor susține proba de evaluare psihologică.

Modalitatea dezastruoasă de planificare a candidaților la proba de evaluare psihologică rezultă fără echivoc din conținutul Dispoziției directorului general al Direcției Generale Management Resurse Umane nr. II/11826 din 13.04.2023 privind organizarea și desfășurarea, în sesiunea aprilie – iunie 2023, a concursurilor de admitere în unitățile de învățământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne, pe care o puteți consta mai jos.

Iar pentru a fi mai conciși vă prezentăm situația mai multor candidați de la sesiunea de admitere organizată în perioada octombrie-decembrie 2022 care au fost programați să susțină evaluarea psihologică în data de 10 noiembrie 2022 fiind declarați inapt, iar în acest an nu vor putea să susțină o nouă testare dacă și-au depus dosarele de recrutare în data de 20.04.2023 pentru sesiunea aprilie-iunie 2023 deoarece valabilitatea documentului ce cuprinde rezultatul evaluării psihologice efectuate în luna noiembrie 2022 este de 6 luni, conform prevederilor OMAI nr. 23/2015.

Articolul 11

Evaluarea psihologică în cadrul procedurilor de resurse umane urmărește selecționarea personalului MAI și se realizează în următoarele cazuri:

  1. admiterea candidaților în instituțiile de învățământ care realizează formarea inițială pentru nevoile MAI;
  2. încadrarea directă ca polițiști/cadre militare;
  3. reîncadrarea/rechemarea în activitate a polițiștilor/cadrelor militare;
  4. angajarea în muncă a funcționarilor publici/personalului contractual;
  5. ocuparea posturilor de conducere vacante;
  6. trecerea agenților de poliție/maiștrilor militari/subofițerilor în corpul ofițerilor de poliție/ofițerilor;
  7. transferul în MAI, conform legii.

Bineînțeles că reacțiile candidaților nu au întârziat să apară, aceștia manifestându-și în mediile online oprobriul referitor la modalitatea de organizare a sesiunii de admitere, așa cum puteți constata și voi în cele ce urmează.

Prin această strategie deficitară, specialiștii din MAI nu fac altceva decât să contribuie cu succes la diminuarea bazei de selecție a cetățenilor ce doresc să devină polițiști, motiv pentru care am solicitat reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, ca în ceea ce privește creșterea bazei de selecție în cadrul procedurii de recrutare a candidaților, să efectueze o analiză în vederea dispunerii unor măsuri de natură organizatorică astfel încât candidații declarați inapt la sesiunea octombrie-decembrie 2022 să fie programați pentru susținerea evaluării psihologice astfel încât prevederile art. 11 din OMAI nr. 23/2015 să nu producă efecte discriminatorii față de aceștia, mai ales că o astfel de măsură poate contribui la realizarea unui proces de recrutare eficient în contextul în care interesul față de profesia de polițist este în continuă scădere la acest moment.

Pe măsură ce vom avea date referitoare la decizia MAI legată de procedura de programare a etapei de evaluare psihologică a candidaților vă vom informa în timp util.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Discriminare la admiterea în școlile de poliție

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Ținând cont de deficitul de personal de care sistemul duce lipsă ar trebui totuși cei de la resurse umane sa fie mai realiști și sa rectifice perioada de susținere a examenelor încât cei ce au fost declarați inapți la psihologic din diverse motive (emoții, grabă sau ca nu au avut suficient timp sa se pregătească) sa poată susțină și ei testarea psihologică sunt situații în care cele 6 luni se împlinesc exact în ultima zi de inscriere și tot nu pot da, cei din MAI ar trebui sa se gândească ca mulți dintre candidați au făcut eforturi foarte mari pentru a se pregăti unii părinți poate au dat chiar și ultimi bani pe pregătirea copiilor săi pentru a nu le spulbera visul de a deveni Polițist, în nicio sesiune din ultimii ani nu s-a mai întâlnit asemenea situație, va rog sa găsiți o soluție pentru ca toți cei declarati inapți sa poată da psihologicul asa nici sistemul nu ar mai avea deficit de personal iar tineri nu se vor simți discriminați și vor putea să-și facă o cariera în acest sistem fără a fi nevoiți sa părăsească tara noastră.
    În speranța unei rezolvări cu privire la aceasta situație, va mulțumesc!

  2. Buna seara. Sunt unul dintre candidatii care nu mai pot da sesiunea aceasta deoarece am picat sesiunea anterioara la psihologic. Se va schimba ceva cu privire la acest lucru?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută