Sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție anunțată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea reducerii deficitului de personal arată a fi un mare eșec. Un eșec al acestei sesiuni se arăta încă de când a fost postat anunțul de concurs de admitere pentru perioada aprilie-iunie, în condițiile în care erau indicii clare că nu va exista un număr considerabil de candidați, ținând cont de faptul că bacalaureatul va avea loc abia în luna iunie, iar potențialii candidați vor fi din rândul celor care au fost respinși la sesiunile precedente.
Deși numărul candidaților înscriși a fost unul extrem de scăzut, între 1,3 și 2 candidați pe loc, numai după prima probă susținută, cea fizică, aproximativ 40-50% dintre candidați nu au PROMOVAT, în condițiile în care în perioada imediat următoare mai este o probă, evaluarea scrisă și ulterior vizita medicală.
Nu vrem să anticipăm greșit de pe acum câți candidați vor fi declarați ”ADMIȘI” la finalul sesiunii, însă rezultatele preliminare arată dezastru în care se află MAI în momentul de față, lipsa de interes pentru meseria de polițist rezultată din numărul redus de candidați, riscând să fie pentru prima dată în istoria MAI când abia se vor ocupa jumătate din numărul locurilor scoase la concurs.
De ce nu mai sunt interesați tinerii de meseria de polițist:
a) volumul foarte mare de muncă din cauza deficitului de personal, un polițist lucrând cât pentru alți doi sau trei colegi;
b) politica execrabilă de resurse umane prin inexistența unui standard de personal și lipsa de viziune asupra dinamicii personalului;
c) neaplicarea unei salarizări corecte prin înghețarea drepturilor salariale cuvenite;
d) valoarea scăzută a salariului, cât a unui angajat dintr-un supermarket, comparativ cu riscurile pe care le au polițiștii, un polițist nou angajat având un salariu brut de 3000 lei.
e) haosul legat de legea pensiilor militare confundate în mod intenționat cu pensiile speciale, ceea ce va duce la o creștere a deficitului de personal în urma pensionărilor masive;
f) inexistența unei predictibilități legate de evoluția în carieră, cât și modul în care se ajunge în funcțiile de conducere;
g) sistemul profund afectat de nepotismele din sistem, pile, relații și cunoștințe;
h) restricțiile și incompatibilitățile pe care le au polițiștii comparativ cu alte categorii sociale.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
3 răspunsuri
Domnilor, principalul motiv pentru care nu se ocupa posturile este proba sportiva. Aceasta, trebuie recunoscut ca este foarte grea. Multi nu trec de proba sportiva. Mai sunt pe de alta parte, persoane interesate, dar care, constientizand ca nu sunt in stare sa treaca proba fizica, nu se mai inscriu, ceea ce e cat se poate de normal…
Pe langa lucrurile descrise de dumneavoastra in articol, principalul motiv pentru care nu se-nscriu multi e cel mentionat de mine mai sus.
Ce e de facut? Poate nu ar fi rau sa fie probe mai usoare, mai accesibile. Si inca un lucru urat: acest traseu utilitar nu da posibilitatea celor interesati sa se antreneze pentru el, intrucat, va dau un exemplu simplu, in orasul de unde provin eu, nu am unde sa fac acest traseu.
Apoi, mai e o alta problema: pentru posturile care nu sunt operative, cred ca probele sportive nu-si au rostul sau daca nu sa fie foarte simple.
E doar o parere.
P.S. Cand am dat eu in Politie, probleme erau 1 km in 3,45 min, alergare 50 m(nu mai stiu timpul necesar pentru a trece proba) si aruncare mingii medicinale. Stiti ce m-a ajutat pe mine enorm? Faptul ca ma puteam antrena pentru aceste probe. Altfel, mi-ar fi fost greu.
Hai domnule! Fii serios! Nu poti sa sari in lungime? Sa te rostogolesti? Sa arunci o minge de handbal? Sa mergi pe o scandura? E vorba de abilitati fizice simple!!!!!
Au scos inaltimea minima tocmai pentru a permite candidati! Munca in politie este preponderent fizică. Mai terminati cu ineptia asta! Toate polițiile de pe planetă au probe fizice, multe dintre ele muuuult mai grele ca astea ale noastre!
Cauze?
Salarizarea proasta (suntem cu coeficientii sub cei din invatamant si ei, pe buna dreptate, sunt acum in strada!)
Pensiile (motivatia UNICA pentru a lucra minim 25 de ani) sunt practic scoase, situatie CVASIUNICĂ în Europa (excepție face Poliția Suedeză).
Durata lungă de școlarizare! Dacă în SUA se poate școală de 3 luni (la care se adaugă încă 3 module de câte o lună în primul an de activitate) nu văd de ce la noi e nevoie de 1 an (Doamne ferește de 2 ani ca înainte!)
Am tot fost întrebat dacă recomand o carieră în Poliția Română! Am răspuns invariabil: în Poliție da, în Poliția Română, NU! De fapt, nu recomand nimănui să lucreze în SNAOPSN în această țară!
Normal ca nu sunt candidați, de când sportul este jumătate nota de întrare la scoala de politie.